Uputa o lijeku – Zynteglo 1,2-20 × 106 stanica/ml disperzija za infuziju

Ovaj je lijek pod dodatnim praćenjem. Time se omogućuje brzo otkrivanje novih sigurnosnih informacija. Prijavom svih sumnji na nuspojavu i Vi možete pomoći. Za postupak prijavljivanja nuspojava, pogledajte dio 4.

Pažljivo pročitajte cijelu uputu prije nego što primite ovaj lijek jer sadrži Vama važne podatke.

Dobit ćete karticu s upozorenjima za bolesnika koja sadrži važne sigurnosne informacije koje trebate znati o Vašem liječenju Zynteglom. U svakom trenutku trebate nositi karticu s upozorenjima za bolesnika i pokazati je svom liječniku ili medicinskoj sestri kada ih vidite ili ako ste primljeni u bolnicu.

  • Sačuvajte ovu uputu. Možda ćete je trebati ponovno pročitati.
  • Ako imate dodatnih pitanja, obratite se liječniku ili medicinskoj sestri.
  • Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili medicinsku sestru. To uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u ovoj uputi. Pogledajte dio 4.
  • Pažljivo pročitajte karticu s upozorenjima za bolesnika i slijedite upute na njoj.

Što se nalazi u ovoj uputi:

  1. Što je Zynteglo i za što se koristi
  2. Što morate znati prije nego primite Zynteglo
  3. Kako primjenjivati Zynteglo
  4. Moguće nuspojave
  5. Kako čuvati Zynteglo
  6. Sadržaj pakiranja i druge informacije

1. Što je Zynteglo i za što se koristi

Zynteglo se koristi za liječenje ozbiljne genetske bolesti koja se zove beta-talasemija ovisna o transfuziji (TDT), a uključuje bolest poznatu pod nazivom beta-talasemija major, u osoba u dobi od 12 i više godina. Osobe s ovom bolešću ne mogu stvariti dovoljno hemoglobina, proteina u krvi koji nosi kisik. Točnije, zbog nedostatka na genu, osobe s TDT-om ne proizvode dovoljnu količinu jednog dijela hemoglobina koji se naziva beta-globin. Zbog tog nedostatka, ljudi s TDT-om su anemični i trebaju česte transfuzije krvi kako bi preživjeli.

Zynteglo spada u vrstu lijekova koja se zove genska terapija. Napravljen je posebno za svakog bolesnika, koristeći bolesnikove vlastite (također poznate pod nazivom autologne) matične stanice krvi. Zynteglo djeluje dodavanjem funkcionalne kopije gena za beta-globin u ove stanice, tako da bolesnik može stvarati dovoljno beta-globina koji bi omogućio povećanje ukupnog hemoglobina, poboljšanje anemije i veći prijenos kisika u tijelu. Time se smanjuje ili eliminira potreba za transfuzijom krvi.

2. Što morate znati prije nego primite Zynteglo

Ne smijete primiti Zynteglo:

  • ako ste alergični na bilo koji drugi sastojak ovog lijeka (naveden u dijelu 6.),
  • ako ste trudni ili dojite,
  • ako ste ranije primali gensku terapiju koja se sastoji od vaših matičnih stanica krvi
  • ako ste alergični na bilo koji sastojak lijeka koji ćete dobiti za mobilizaciju i kemoterapiju (vidjeti dio 3).

Upozorenja i mjere opreza

Obratite se svom liječniku prije nego primite Zynteglo.

Prije liječenja lijekom Zynteglo primit ćete lijekove koji se zovu lijekovi za mobilizaciju i kemoterapijski lijekovi (vidjeti dijelove 3 i 4 za dodatne informacije o ovim lijekovima, uključujući moguće nuspojave).

Prije liječenja Zynteglom, vaš liječnik će obaviti pretrage kako bi bili sigurni da vaše srce i jetra funkcioniraju ispravno tako da se možete sigurno liječiti Zynteglom.

Zynteglo je napravljen posebno za vas, koristeći vaše vlastite krvne stanice.

Nakon liječenja lijekom Zynteglom nećete moći donirati krv, organe ili tkiva u budućnosti. To je zato što je Zynteglo lijek za gensku terapiju.

Dodavanje novog gena u DNK matičnih stanica krvi teoretski može uzrokovati leukemiju ili limfom iako u kliničkim ispitivanjima s lijekom Zynteglo nijedan bolesnik nije razvio leukemiju ili limfom. Nakon liječenja lijekom Zynteglo bit ćete zatraženi da se upišete u registar u trajanju od najmanje 15 godina kako bi se postiglo bolje razumijevanje dugoročnih učinaka lijeka Zynteglo. Tijekom dugotrajnog praćenja nakon liječenja lijekom Zynteglo, liječnik će vas nadzirati u vezi bilo kakvih znakova leukemije ili limfoma.

Zynteglo je pripremljen koristeći dijelove virusa humane imunodeficijencije (HIV) koji su promijenjeni tako da ne mogu uzrokovati HIV infekciju. Modificirani virus se koristi za umetanje funkcionalnog gena za beta-globin u vaše matične stanice krvi. Iako vas ovaj lijek neće zaraziti HIV- om, Zynteglo u vašoj krvi može uzrokovati lažno pozitivan rezultat testa na HIV kod nekih komercijalnih testova koji prepoznaju dio HIV-a koji se koristi za proizvodnju lijeka Zynteglo. Ako imate pozitivan test na HIV nakon liječenja, obratite se svom liječniku ili medicinskoj sestri.

Prije nego što primite lijek Zynteglo, primit ćete kemoterapiju kako bi se uklonila vaša postojeća koštana srž. Ako se Zynteglo ne može primijeniti nakon kemoterapije ili ako se modificirane matične stanice neće prihvatiti (engl. engraft) u tijelu, liječnik vam može dati infuziju vaših vlastitih izvornih matičnih stanica koje su prikupljene i pohranjene prije liječenja (vidjeti također dio 3, Kako se primjenjuje Zynteglo).

Nakon što primite Zynteglo, možda ćete imati nizak broj trombocita u krvi. To znači da se vaša krv možda neće moći dobro zgrušavati kao što može normalna krv i da ćete možda biti skloni krvarenju. Morate dobiti liječničku pomoć ako

  • udarite glavom ili imate ozljedu glave.
  • imate simptome koji mogu biti posljedica unutarnjeg krvarenja, kao što su neuobičajeni bol u želucu ili leđima ili jaka glavobolja.
  • imate abnormalne modrice ili krvarenje (kao što su modrice bez ozljeda, krv u urinu, stolici, povraćenom sadržaju ili iskašljavanje krvi).

Liječnik će vam reći kada se Vaš broj trombocita oporavi na normalnu razinu.

Drugi lijekovi i Zynteglo

Obavijestite svog liječnika ako uzimate, nedavno ste uzeli ili biste mogli uzeti bilo koje druge lijekove.

Ne smijete uzimati hidroksiureju (lijek za poremećaje krvi) ni bilo kakve lijekove za infekciju HIV-om ili hidroksiureju najmanje mjesec dana prije nego što prođete mobilizaciju i još najmanje 7 dana nakon infuzije lijeka Zynteglo (vidjeti također dio 3, Kako se primjenjuje Zynteglo).

Morate prestati uzimati lijekove za uklanjanje željeza iz tijela (takozvane lijekove za kelaciju: deferoksamin, deferipron i/ili deferasiroks) 7 dana prije početka kemoterapije koja prethodi infuziji lijeka Zynteglo (vidjeti dio 3, Kako se primjenjuje Zynteglo). Liječnik će vas savjetovati ako i kada nakon infuzije lijeka Zynteglo trebate početi uzimati ove lijekove.

Obratite se svom liječniku ako biste se trebali cijepiti.

Trudnoća, dojenje i plodnost

Ako ste trudni ili dojite, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate imati dijete, obratite se svom liječniku za savjet prije nego što primite ovaj lijek.

Ako ste žena, obavit ćete test na trudnoću prije početka mobilizacije, prije primanja kemoterapije i prije liječenja lijekom Zynteglo kako bi se potvrdilo da niste trudni.

Žene koje mogu zatrudnjeti i muškarci sposobni začeti dijete moraju početi koristiti pouzdan način kontracepcije prije prikupljanja matičnih stanica krvi i nastaviti je koristiti još najmanje 6 mjeseci nakon primanja lijeka Zynteglo. Pouzdane metode kontracepcije uključuju unutarmaternični uložak ili kombinaciju oralne kontracepcije (također poznate kao pilula) i kondoma.

Dodani gen iz lijeka Zynteglo neće se prenijeti na Vašu djecu. Vaša djeca još uvijek imaju rizik nasljeđivanja Vašeg izvornog gena za beta-globin.

Ne smijete primiti Zynteglo ako dojite. Nije poznato mogu li sastojci lijeka Zynteglo prijeći u majčino mlijeko.

Možda više nećete moći zatrudnjeti ili postati otac djeteta nakon primanja kemoterapijskih lijekova. Ako ste zabrinuti zbog ovoga, trebali biste o tome razgovarati sa svojim liječnikom prije liječenja. Mogućnosti mogu uključivati pohranu reproduktivnog materijala u banku tkiva za korištenje u budućnosti. Kod muškaraca to može biti sperma ili tkivo testisa. Kod žena to mogu biti jajne stanice ili tkivo jajnika.

Upravljanje vozilima i strojevima

Zynteglo ne utječe na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa strojevima.

Sadržaj natrija

Ovaj lijek sadrži 391-1564 mg natrija (glavni sastojak kuhinjske soli) u jednoj dozi. To odgovara 20- 78% preporučenog maksimalnog dnevnog unosa natrija za odraslu osobu.

3. Kako primjenjivati Zynteglo

Zynteglo se primjenjuje infuzijom u venu (dripom). Može se dati samo u specijaliziranoj bolnici od strane liječnika koji su iskusni u liječenju bolesnika s TDT-om, primjenom transplantata koštane srži i korištenjem genske terapije.

Zynteglo se može proizvesti samo ako se dovoljno prave vrste matičnih stanica krvi može prikupiti iz vaše krvi (CD34+ matične stanice krvi). Otprilike 2 mjeseca prije liječenja Zynteglom, dobit ćete mobilizacijski lijek koji će premjestiti vaše matične stanice krvi iz koštane srži u krvotok. Matične stanice krvi zatim može prikupiti stroj koji razdvaja krvne komponente (aparat za aferezu). Možda će biti potrebno više od 1 dana za prikupljanje matičnih stanica krvi dostatnih i za proizvodnju lijeka Zynteglo i za rezervnu pohranu za zamjenske stanice ako se Zynteglo ne može dati ili ne djeluje.

zynteglo

4. Moguće nuspojave

Kao i svi lijekovi, ovaj lijek može uzrokovati nuspojave iako se one neće javiti kod svakoga.

Neke nuspojave opažene u kliničkim ispitivanjima s lijekom Zynteglo povezane su s mobilizacijom i prikupljanjem matičnih stanica krvi ili kemoterapijskim lijekom koji se koristi za pripremu koštane srži za liječenje lijekom Zynteglo.

Trebali biste razgovarati sa svojim liječnikom o mogućim nuspojavama lijekova za mobilizaciju i kemoterapijskih lijekova. Također biste trebali pročitati upute o lijeku za te lijekove.

Mobilizacija i prikupljanje matičnih stanica krvi

Većina ovih nuspojava se javlja tijekom ili unutar nekoliko dana nakon mobilizacije i prikupljanja matičnih stanica krvi, ali se može pojaviti i kasnije. Odmah obavijestite liječnika ako nuspojave postanu teške ili ozbiljne.

Vrlo česte nuspojave (mogu se javiti u više od 1 na 10 osoba)

  • niska razina trombocita u krvi, što može smanjiti sposobnost zgrušavanja krvi
  • bol u kostima
  • utrnulost i bol u šakama i stopalima
  • mučnina
  • glavobolja
  • niske razine kalcija u krvi

Česte nuspojave (mogu se javiti u manje od 1 na 10 osoba):

  • krvarenje
  • niska razina kisika u krvi
  • nizak krvni tlak
  • bolovi u trbuhu
  • bol u leđima
  • bol u kostima ili mišićima
  • bol ili nelagoda u prsištu
  • druga bol
  • uznemirenost
  • odstupanja rezultata krvnih pretraga (smanjenje razine magnezija i kalija), previše citrata ili povećanje broja bijelih krvnih stanica)
  • poremećaj srčanog ritma
  • modrice, krvarenje ili bol na mjestu umetanja katetera ili primjene injekcije
  • reakcija na mjestu primjene injekcije
  • modrice
  • omaglica, umor
  • osjećaj nelagode u glavi
  • pojačano znojenje
  • bolest slična gripi
  • oticanje usana
  • trnci ili utrnulost šaka, stopala ili usta
  • vrućica
  • osip
  • povećana slezena koja može izazvati bol u gornjem lijevom dijelu trbuha ili lijevom ramenu
  • povraćanje

Kemoterapijski lijek

Odmah obavijestite svog liječnika ako dobijete bilo koju od sljedećih nuspojava nakon primanja kemoterapijskih lijekova. Obično se događaju unutar prvih nekoliko dana i nekoliko tjedana nakon primanja kemoterapijskih lijekova, ali se mogu razviti i mnogo kasnije.

Vrlo često: mogu se javiti u više od 1 na 10 osoba:

  • Bol u desnom gornjem dijelu trbuha, ispod rebara, žutilo očiju ili kože, ubrzano povećanje tjelesne težine, oticanje ruku, nogu i trbuha te poteškoće s disanjem. To mogu biti znakovi ozbiljnog stanja jetre zvanog venookluzivna bolest.
  • Dugotrajno krvarenje ili krvarenje bez ozljeda kao što su krvarenje iz nosa, krvarenje desni ili krvarenje iz rodnice.

Ostale moguće nuspojave

Odmah obavijestite svog liječnika ako nuspojave postanu teške ili ozbiljne.

Vrlo česte nuspojave (mogu se javiti u više od 1 na 10 osoba):

  • niska razina crvenih i bijelih krvnih stanica, ponekad s vrućicom
  • povećanje određenih enzima u krvi koje može ukazivati na problem s jetrom
  • niska razina trombocita u krvi, što može smanjiti sposobnost zgrušavanja krvi
  • neobičan gubitak ili prorjeđivanje kose
  • želučani bolovi, želučane tegobe, zatvor, proljev
  • mučnina, povraćanje
  • vrućica
  • ranice u ustima
  • upala grla
  • promjene u kemijskom profilu krvi koje mogu ukazivati na nizak kalcij, nizak kalij, nizak magnezij, nizak natrij, nizak fosfat, smanjenje proteina ili smanjenje albumina
  • tamne mrlje na koži
  • bol u području rektuma
  • problemi sa spavanjem
  • smanjeni apetit
  • glavobolja
  • umor
  • svrbež kože

Česte nuspojave (mogu se javiti u do 1 na 10 osoba):

  • životno opasna upalna reakcija na infekciju uz nizak broj bijelih krvnih stanica
  • infekcije koje mogu izazvati osjećaj topline, zimicu ili znojenje
  • povećani trbuh
  • povećana jetra
  • otežano disanje
  • bolovi u trbuhu
  • krvarenja ili modrice
  • krv u mokraći
  • mala raspuklina u tkivu koje prekriva anus
  • omaglica ili osjećaj neravnoteže ili osjećaj vrtnje prostorije u kojoj se nalazite
  • tjeskoba
  • pozitivan test na Apergillus (bolest pluća uzrokovana gljivicama)
  • promjene i poremećaji srčanog ritma
  • bol u leđima, kostima, koži, udovima, anusu ili mišićima
  • žgaravica
  • upala žučnog mjehura
  • žučni kamenac
  • kašalj
  • nenormalan osjećaj okusa
  • otežano gutanje
  • oticanje lica
  • osjećaj hladnoće
  • višak vode u tijelu
  • upala ili infekcija folikula kose
  • smanjenje brzine izlaska zraka iz pluća
  • nelagoda u želucu s mučninom i povraćanjem
  • upala probavnog trakta
  • bolest desni
  • hemoroidi
  • štucanje
  • nizak krvni tlak
  • niska tjelesna temperatura
  • niska razina kisika u krvi
  • žuta boja kože i očiju
  • bol u grkljanu
  • nedostatak energije
  • bol i oticanje sluznice probavnog trakta od usta do anusa
  • neredovne menstruacije
  • gubitak funkcije jajnika
  • preuranjena menopauza
  • mrlje na koži od potkožnog krvarenja
  • kože koja je promijenila boju, zamrljana, tamnija ili svjetlija od normalne
  • tekućina u plućima ili oko pluća
  • suha koža, svrbež kože
  • suhe usne
  • osip s lezijama, ponekad s gnojem
  • upale kožnih lezija
  • abrazija/ogrebotina na koži
  • poremećaj znojnih žlijezda
  • reakcija na transfuziju
  • smanjena težina
  • odstupanja rezultata testova funkcije jetre
  • povećana koncentracija hemoglobina u stanicama
  • smanjena razina magnezija, kalcija, kalija, fosfata, albumina, natrija u krvi
  • višak kiseline u tijelu koji nije uklonjen bubrezima
  • povećanje ili smanjenje broja bijelih krvnih stanica
  • nizak broj nezrelih (nepotpuno razvijenih) crvenih krvnih stanica
  • povećanje ili smanjenje razine proteina u krvi
  • povećanje razine ženskih hormona
  • smanjena razina testosterona

Zynteglo

Većina nuspojava javlja se tijekom ili unutar nekoliko dana nakon liječenja lijekom Zynteglo, ali se može pojaviti kasnije. Odmah obavijestite svog liječnika ako nuspojave postanu teške ili ozbiljne.

Česte nuspojave (mogu se javiti u manje od 1 na 10 osoba):

  • niska razina trombocita u krvi, što može smanjiti sposobnost zgrušavanja krvi
  • nedostatak zraka
  • bol u prsištu koja nije uzrokovana srčanim problemima
  • bol u želucu
  • navala vrućine (crvenilo i toplina kože)
  • bol u nogama

Prijavljivanje nuspojava

Ako primijetite bilo koju nuspojavu, obavijestite liječnika ili medicinsku sestru. To uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u ovoj uputi. Nuspojave možete prijaviti izravno putem nacionalnog sustava za prijavu nuspojava. Prijavljivanjem nuspojava možete pridonijeti u procjeni sigurnosti ovog lijeka.

5. Kako čuvati Zynteglo

Ove su informacije namijenjene isključivo liječnicima.

Budući da će ovaj lijek primjenjivati kvalificirani liječnik, on je odgovoran za pravilno čuvanje lijeka prije i tijekom primjene, kao i za ispravno zbrinjavanje.

Lijek čuvajte izvan pogleda i dohvata djece.

Ovaj lijek se ne smije upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na naljepnici vanjskog spremnika i infuzijske vrećice.

Čuvajte na ≤-140 °C do godine dana. Nemojte odmrzavati lijek dok ne bude spreman za korištenje. Nakon odmrzavanja čuvati na sobnoj temperaturi (20 °C – 25 °C) i primijeniti u roku od 4 sata.

Ovaj lijek sadrži genetski modificirane stanice. Neiskorišteni lijek mora se zbrinuti u skladu s nacionalnim smjernicama za biološku sigurnost.

6. Sadržaj pakiranja i druge informacije

Što Zynteglo sadrži

  • Djelatna tvar lijeka Zynteglo sastoji se od Vaših vlastitih matičnih stanica krvi koje sadrže funkcionalne kopije gena za beta-globin što se može izmjeriti u vašoj krvi. Koncentracija je 1,2- 20 × 106 CD34+ stanica (matične stanice krvi) po mililitru.
  • Drugi sastojci su otopina koja se koristi za čuvanje zamrznutih stanica i natrijev klorid. Vidjeti dio 2, Sadržaj natrija.

Kako Zynteglo izgleda i sadržaj pakiranja

Zynteglo je bistra do blago zamućena, bezbojna do žuta ili ružičasta disperzija stanica koja se isporučuje u jednoj ili više prozirnih infuzijskih vrećica, svaka pakirana u prozirnu vrećicu unutar zatvorenog metalnog spremnika.

Vaše ime i datum rođenja, kao i kodirane informacije koje vas identificiraju kao bolesnika, otisnute su na svaku infuzijsku vrećicu i svaki metalni spremnik.

Nositelj odobrenja za stavljanje lijeka u promet i proizvođač

bluebird bio (Netherlands) B.V.
Stadsplateau 7
WTC Utrecht 3521AZ
Utrecht Nizozemska 
medinfo@bluebirdbio.com

Proizvođač

apceth Biopharma
GmbH Haidgraben 5
85521
Ottobrunn
Njemačka

Za sve informacije o ovom lijeku obratite se lokalnom predstavniku nositelja odobrenja za stavljanje lijeka u promet:

zynteglo

Ovom lijeku izdano je „uvjetno odobrenje”. To znači da će biti dostavljeno još dodatnih podataka o ovome lijeku. Europska agencija za lijekove će barem jednom godišnje procjenjivati nove informacije o ovom lijeku te će se ova uputa ažurirati prema potrebi.

Detaljnije informacije o ovom lijeku dostupne su na internetskoj stranici Europske agencije za lijekove.

Ova uputa o lijeku dostupna je na svim jezicima EU-a/EGP-a na internetskim stranicama Europske agencije za lijekove.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu