Zašto je seks dobar za zdravlje?

par

Seks je ne samo fantastičan način za održavanje zdravog odnosa između partnera, već je i odličan za vaše mentalno i fizičko zdravlje. Pročitajte koje su to zdravstvene dobrobiti seksa, koje će vas potaknuti da na svoju omiljenu rekreaciju gledate potpuno drugim očima

1. Poboljšava samopouzdanje

Samopouzdanje je važno ne samo za vas, već i za ljude oko vas. Ono što mislite (i osjećate) o sebi na neki način definira vašu interakciju s drugima i zato može biti odlučujući faktor u tome hoćete li izgraditi uspješne odnose s prijateljima i partnerom, biti uspješni na poslu i sl.

Seks s partnerom koji vas voli zbog onoga što jeste može biti vrlo koristan za jačanje samopouzdanja i tako posredno doprinijeti kvaliteti vaših odnosa u krugu prijatelja i na poslu.

2. Smanjuje stres

Dugotrajno izlaganje stresnim situacijama može uzrokovati cijelu seriju stvarnih fizičkih zdravstvenih problema.

Visok krvni tlak, smanjen imunitet i povećan rizik od anksioznosti samo su neki od problema koje može uzrokovati povišena razina stresa.

Sam čin seksa, a još više zbližavanje nakon seksa, mogu smanjiti vaš krvni tlak i pomoći vam da se lakše suočavate sa stresnim situacijama.

3. Pomaže u trošenju kalorija

Ako ste pretili, u skupini ste osoba za koje postoji povećan rizik oboljevanja od raznih bolesti. Rješenje se možda krije u vašoj spavaćoj sobi.  Seks troši prosječno 90 kalorija za svakih pola sata i s pravom se smatra učinkovitom tjelovježbom. Postoji li bolji način mršavljenja? 🙂

Ako niste sigurni jeste li pretili, provjerite što kaže naš BMI kalkulator.

4. Učvršćuje veze i jača odnose

Istraseksživanja pokazuju da su ljudi u sretnim vezama često zdraviji, prosječno žive duže te imaju manje zdravstvenih problema, a osobito onih vezanih za rak i zatajenje srca.

Vaše tijelo tijekom seksa izlučuje brojne hormone, od kojih je najvažniji oksitocin, koji se ponekad zove i “hormon ljubavi”. Ovaj hormon je vrlo važan i može pomoći u osjećaju bliskosti s partnerom, učvršćivanju veze i jačanju samopouzdanja

5. Smanjuje rizik od raka prostate

Prostata je mala žlijezda koja je važna u muškom reproduktivnom sustavu. Ona proizvodi alkalne komponente sjemena, koji pomažu u zaštiti sperme. Nedavna istraživanja pokazuju da muškarci koji redovito ejakuliraju (pet ili više puta tjedno) imaju manju vjerojatnost za razvoj raka prostate.

6. Poboljšava zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava

Bez obzira na to koliko pazite na prehranu, ako ne vježbate dovoljno i dalje postoji povećan rizik od srčanog udara.

Već smo spomenuli da je seks odlična tjelovježba, a sada nadodajemo da redovni seks (2 do 3 puta tjedno) smanjuje rizik od srčanog udara kod starijih muškaraca.

7. Ublažava glavobolju

Kronična glavobolja može stvarati velike probleme u svakodnevnom životu. Uobičajeni problemi povezani s dugotrajnom kroničnom glavoboljom su depresija, anksioznost i poremećaji spavanja, što je potpuno razumljivo u situacijama kada je bol neprestana.

Ranije spominjani hormon oksitocin, kao i endorfini, koji se ispuštaju tijekom seksa pomažu u smanjenju boli i ostalim simptomima povezanima s kroničnom glavoboljom.

8. Povećava kvalitetu sna

Kvalitetan san je vrlo važan za vaš organizam iz više razloga:

 • Spavanje je vrijeme u kojem se stanice regeneriraju nakon dnevnih aktivnosti
 • Spavanje nam omogućuje da se napunimo energijom
 • Tijekom sna, mozak radi malo “pospremanje” onoga što ste naučili, a možda i brisanje onoga što više nije potrebno
 • Dok spavamo, mozak uzima vremena za ponavljanje situacija i spremanje novih uspomena, pazeći da zapamtite bitne informacije

Nakon seksa smo opušteniji i bolje spavamo. Razlog tome je koktel hormona koji jure kroz naš sustav nakon orgazma. Oksitocini i endorfini pušteni nakon seksa podižu kvalitetu sna i pomažu vam da se bolje naspavate.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.40 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Zašto je seks dobar za zdravlje?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Dobar članak, svaka čast! Problem se ipak pojavljuje kad seks nije moguć, na primjer zbog impotencije.
  Ja nažalost imam taj problem… Naručio sam kapsule Drivelan, neka novost na tržištu. Jeste li čuli za to?

 2. Moje pohvale za članak. Vrlo je inspirativan! Nadahnjujući. Seks doista pozitivno, vrlo, vrlo pozitivno djeluje na zdravlje, kao što je opisano i preporučeno. Poželjno je, dakako, za muškarca imati partnericu, djevojku, ženu, ljubavnicu ili koju damu za avanturu za jednu noć. Sve to sam imao i osobnim primjerom potvrđujem, iz osobnog iskustva, da je seks ne samo zdrav, već i ljekovit. No, skrenuo bih vam pažnju na, također, jako važno samozadovoljavanje ili masturbaciju. Dječak ili djevojčica upoznaju svoje tijelo dodirom, otkrivaju svoje erogene zone postupno i polako, do prvih masturbacija. Samozadovoljavanje je prvi oblik seksa u čovjeka, u mladih. A, tijekom života uvijek nismo u vezi, uvijek nismo u prilici imati partnericu, pa nam se samozadovoljavanje nudi kao nadomjestak za strastveni seks u dvoje. Želio bih skrenuti pozornost na pozitivne učinke masturbacije za tjelesno (fizičko), duševno i mentalno zdravlje. I masturbacija pomaže ne samo da se lakše prebrode trenuci osamljenosti, izloženost stresu, seksualna napetost itd. Dajte, napišite i neki poučan tekst o vrijednostima samozadovoljavanja, masturbacije. Individualne, osobne, ali i kao začina u seksu u dvoje. Između muškarca i djevojke, između muža i žene. Giancarlo Kravar