Uske traperice mogu ozbiljno ugroziti zdravlje

uske traperice

Ljubitelji uskih traperica trebali bi znati koliko iste mogu biti opasne po zdravlje.

Liječnici u stručnom časopisu Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry navode primjer 35-godišnjakinje kojoj su morali izrezati traperice nakon što su joj listovi toliko otekli da ih nije mogla sama skinuti. Žena je provela sate čučeći dok je slagala stvari prilikom selidbe. Do večeri su joj noge utrnule i nije se mogla kretati, prenosi BBC.

Liječnici vjeruju da je riječ o sindromu tijesnog mišićnog odjeljka, a stanje je još više pogoršalo nošenje uskih traperica. Taj je sindrom vrlo bolno i potencijalno opasno stanje prouzročeno krvarenjem ili oticanjem unutar samog mišića, u ovom slučaju listova.

Zbog sindroma se žena spotaknula i pala te je ležala satima prije nego što su je pronašli.

Na pregledu u bolnici Royal Adelaide liječnici su utvrdili da iako su joj noge bile opskrbljene s dovoljno krvi, mišići su joj bili slabi i izgubila je dio osjeta.

Dok je pritisak rastao u njezinim listovima, njezini mišići i živci su oštećeni. Pacijentica je tek četiri dana nakon liječenja bila sposobna za samostalno hodanje.

Postoje i drugi ekstremni primjeri gubitka osjeta u bedrima zbog nošenja uske odjeće.

“Nema potrebe da odbacite svoj par uskih traperica, jednostavno izbjegavajte dugi boravak u istom položaju i krećite se što više tijekom cijelog dana. Ako ipak osjetite bolove, potražite savjet liječnika, ali nitko ne bi trebao odbaciti svoje omiljene traperice zbog ovih ekstreminh primjera”, izjavila je Priya Dasoju, savjetnica u Chartered Society of Physiotherapy.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu