Jeste li čuli za slow travel? Poznata putopisna novinarka otkriva o čemu je riječ

slow travel

Judith Fein, poznata putopisna novinarka i inspirativna govornica, u razgovoru za Psychology Today izrazila je želju da oponaša istraživače poput Marka Pola i Ibn Batute, koji su se upuštali u nepoznato otvorenih očiju i žedni otkrića. Za razliku od današnjih putnika s vodičima i društvenim mrežama, ovi su pioniri bili vođeni samo svojom znatiželjom.

Slow travel ili “sporo putovanje”

Fein šokira svoje studente putopisnog novinarstva zalažući se za minimalno planiranje, preferirajući dolazak na odredište samo s osiguranim smještajem. Unatoč ovom nekonvencionalnom pristupu, pridonijela je brojnim međunarodnim publikacijama s člancima koji detaljno opisuju njezine spontane avanture.

Iako priznaje da njezina metoda možda neće odgovarati svima, Fein potiče putnike da se odreknu potrebe za pedantnim planiranjem i prihvate neočekivano. Vjeruje da nestrukturirano vrijeme omogućuje transformativna iskustva, nadilazeći ovozemaljske rutine svakodnevnog života.

Za razliku od onih koji putovanja tretiraju kao popis za kupovinu, Fein se zalaže za slow travel (“sporo putovanje“), naglašavajući važnost uživljavanja u okolinu i druženja s lokalnim stanovništvom. Tvrdi da ovaj pristup donosi jedinstvena iskustva i obogaćuje svako putovanje.

sporo putovanje
FOTO: Shutterstock

Može potaknuti ispunjeniji život

Tijekom pandemije Fein i njezin suprug istraživali su svoju rodnu državu Novi Meksiko, tražeći osebujna iskustva i susrete. Njihova dvogodišnja odiseja rezultirala je knjigom Slow Travel New Mexico, čiji je cilj naučiti čitatelje umijeću uživanja u putovanjima gdjegod se nalazili.

Fein vjeruje da se prihvaćanje spontanosti u putovanju može proširiti na sam život, potičući ispunjeniji život. Potiče čitatelje da se uključe u svoju okolinu i prihvate potencijal za avanturu, blizu ili daleko od kuće.

Dok Fein razmišlja o svojim pustolovinama, svojim čitateljima prenosi bezvremensku lekciju – prava bit putovanja nadilazi geografske granice.

Bez obzira na to spremate li se na put oko svijeta ili samo izlazite iz kuće, ključ leži u prihvaćanju istraživačkog duha i njegovanju istinskih veza sa svijetom oko nas.

U svijetu preplavljenom smetnjama i obvezama Feinina poruka služi kao dirljiv podsjetnik da uživate u putovanju, kamo god ono vodilo.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Fein, J. (2024). What Slow Travel Is and Why You Should Try It. Psychology Today.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu