Manipulirate li drugima koristeći ove riječi?

Ovim riječima i frazama indirektno manipuliramo ponašanjem druge osobe, a pri tome “peremo ruke” od preuzimanja odgovornosti za svoje (loše) ponašanje.

“Nije da se hvalim, ali ja sam…”

Ovom smo rečenicom osobi dali do znanja da ćemo se početi hvaliti, no ne želimo da nam ona to “da do znanja”.

Umjesto ove fraze, bolje je govoriti o našim postignućima na način da damo drugoj osobi do znanja da želimo navesti sebe kao primjer (u kontekstu razgovora koji vodimo).

“Da je netko drugi na tvom mjestu, ja bih mu rekao/napravio/učinio…!!!”

Ovako dajemo osobi indirektno do znanja kako smo ljuti i što bi joj nažao učinili, da nismo “pristojni”. Umjesto ove fraze, bolje je otvoreno reći osobi da nas je uvrijedio njen postupak ili su nas zaboljele njene riječi i zatražiti od osobe da to više ne čini.

“Reći ću ti nešto, ali se nemoj ljutiti/uvrijediti/praviti scene…”

Ovu frazu često koristimo kada ćemo osobi s kojom razgovaramo reći nešto što znamo da joj se (uopće) neće svidjeti i da će povrijediti njene osjećaje, no umjesto preuzimanja odgovornosti za to, mi se manipulativno “ogradimo”, tako što unaprijed tražimo od te osobe da (ne) reagira na određeni način!

Manipulacija

Ako smo nekoga uvrijedili ili naljutili, barem toj osobi možemo dati toliko dostojanstva da nam to pokaže. Nije lijepo, nije ugodno, ali je fer! Isto bismo i sami od te osobe očekivali, zar ne?

“Nemoj mi samo reći da…”

Slično kao i u prethodnom primjeru, osobi smo “zabranili” da kaže nešto što mi ne želimo čuti! Kao što ne bismo ni mi voljeli da nam netko određuje i naređuje što ćemo reći, nije fer ni da isto tražimo od našeg sugovornika.

“Ti si kriv/a za…”

Koliko god možda osoba i snosila krivicu za ono što se dogodilo, uvijek se trebamo potruditi da upitamo sebe jesmo li mi na neki način doprinijeli situaciji koja se dogodila. Prebacivanjem krivice na drugu osobu, lišavamo sebe bilo kakve odgovornosti (što je uvijek lakši način nego se suočiti sa istinom i priznati svoje greške).

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Manipulirate li drugima koristeći ove riječi?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.