Svako oko je jedinstveno: Isprobali smo dubinski pregled vida koji garantira naočale prilagođene samo vama

Recenzija analize vida u ZEISS Vision Centru

Više od 20 godina posjećivanja oftalmologa i optometrista naučilo me što je važno u odabiru pravih naočala, koje su u mojem slučaju uvijek na licu. I kada mislite da s obzirom na iskustvo znate gotovo sve, kvalitetna, detaljna i personalizirana usluga ipak vam može otkriti nešto novo zbog čega ćete nadalje prednost davati onima koji jedan od najvažnijih osjeta tretiraju jedinstveno poput otiska prsta.

Što je danas moguće otkriti detaljnim pregledom vašeg jedinstvenog vida, otkrivaju mi stručnjaci iz ZEISS Vision Centra.

Osim tehnologije, stručna i posvećena pomoć u odabiru odgovarajućih naočalnih leća i okvira zapravo može potpuno promijeniti pogled – u doslovnom i prenesenom smislu.

1. Narudžba na analizu vida

Prvi je korak narudžba na analizu vida. Svi zaposleni u ZEISS Vision Centru inženjeri su optometrije i mogu precizno odrediti vašu dioptriju i ostale parametre potrebne za optimalno rješenje. Cilj je uvijek postići 100 % vida. Često se klijenti zapitaju koja je razlika između oftalmologa, optometrista i optičara. Važno je znati da optometristi imaju sva potrebna znanja za mjerenje dioptrije, ali mogu i prepoznati zdravstvena stanja koja u ponekim slučajevima zahtijevaju pregled oftalmologa i daljnju obradu.

Analiza vida u ZEISS Vision Centru najčešće traje oko sat i pol, a sastoji se od nekoliko etapa važnih za kreiranje naočalnih leća koje odgovaraju vašim jedinstvenim potrebama.

2. Razgovor s klijentom

Osim osnovnih podataka, koji uključuju i godinu rođenja, optometristi u ovom centru pobrinut će se da saznaju sve o vašim potrebama, ali i dnevnim navikama. Uz ugodan razgovor, svi klijenti posluženi su kavom kako bi što opuštenije prenijeli sve svoje želje i očekivanja od finalnog proizvoda.

Optometriste ne zanima vaše zanimanje, nego kako izgleda vaš radni dan, provodite li većinu dana pred računalom, zahtijeva li vaš posao ili svakodnevni hobi gledanje u sitne stvari, kao i jeste li vozač te u kojoj mjeri koristite digitalne uređaje poput tableta, pametnog telefona i sl.

Naravno, poželjno je i da im u ovoj fazi analize vida objasnite koji su vaši najčešći problemi s vidom.

Razgovor s klijentima
FOTO: Nova Studio/Pavao Bobinac

Mnoge kratkovidne osobe, kao i ja, svjesne su razlike u kvaliteti vida danju i noću. To je jedan od najizraženijih problema s minus dioptrijom, ali kako tehnologija ide naprijed, rješenja su sve bolja.

Ako je to slučaj i kod vas, važno je tu informaciju dati stručnjacima na pregledu jer naočalne leće zaista mogu izjednačiti razliku između vida danju i vida noću.

Optometristica Tamara Halvaček objašnjava:

Najbolje vrijeme za analizu vida je dan, odnosno prva polovina dana, kada je oko najodmornije. Klijenti koji osjećaju posebno izraženu razliku danju i noću, a potrebna im je kvaliteta vida noću jer tada rade, imaju mogućnost odraditi analizu vida koji se odvija u mračnoj sobi i simuliraju se noćni uvjeti kako bi rezultati bili što precizniji i prilagođeni njihovim specifičnim potrebama.

Iako je pregled kod optometrista kvalitetan pokazatelj zdravlja oka, optometristi preporučuju pregled kod oftalmologa otprilike svake dvije godine, a u starijoj dobi i jednom godišnje.

3. Mjerenje performansi vida

i.Profiler®plus uređaj je koji snima oči s 1.500 mjernih točaka i daje vašu individualiziranu sliku očiju. Ovaj dio analize vida izvodi se pod smanjenom rasvjetom kako bi se zjenica dodatno proširila i time dala bolji uvid u stanje. Može izraditi sveobuhvatan profil vašeg vida koji je detaljan poput otiska prsta i time “mapirati” vaše oči. Uređaj je dovoljno detaljan da može otkriti nedostatke koje su ostali neprimijećeni (poput aberacija višeg reda) i nedostatke koji znatno utječu na naš vid noću i u sumrak.

Optometristica Hlavaček ističe:

Danju kada je jako svjetlo, zjenica je sitnija, a rožnica, koju mi vidimo kao glatku, zapravo je reljefna. Kada zjenica uzima svjetlo kroz malu površinu reljefne površine, problemi su manji. U sumrak i noću zjenica se proširi pa uzima svjetlost kroz veću površinu nepravilne rožnice i to je razlog zbog kojeg u sumrak i noću možemo primijetiti da vidimo drugačije, najčešće lošije.
Analiza vida
FOTO: Nova Studio/Pavao Bobinac

Analiza vida se nastavlja uz uređaj koji se sastoji od biomikroskopa i uređaja koji mjeri očni tlak. Daje odgovor na pitanje je li sve u redu s prednjim segmentom oka, ali ima uvid i u očnu leću. Zatim slijedi svima dobro poznati dio analize vida s čitanjem različite veličine slova kroz koji se određuje oštrina vida na različitim udaljenostima i usklađeni rad oba oka. Optometrist postavlja leće različite snage pred vaše oči u posebnoj prostoriji za refrakciju sve dok se ne postigne optimalna vizualna percepcija.

Svi uređaji u ovom centru temelje se na tehnologiji Carla Zeissa, njemačkog optičara koji je osnovao tvrtku Carl Zeiss, koja je danas jedan od najstarijih postojećih proizvođača optike na svijetu.

4. Odabir okvira

Ovo je za većinu klijenata ujedno i najzabavniji dio analize vida. Oni koji nose naočale cijeli dan znaju koliko je to važan korak. Okvir zapravo može promijeniti cijelu osobnost i važno je odabrati okvir kojim želite ostavljati određeni dojam. To naravno varira od osobe do osobe, zato će vam iskusni optometrist, koji je upoznat s bogatom ponudom, ali i stilističkim znanjem, biti više nego potreban.

Bogat izbor naočalnih okvira
FOTO: Nova Studio/Pavao Bobinac

Sa mnom je vrijeme u odabiru strpljivo provela optometristica i stilistica Tea Kološić. Moje je lice okarakterizirala kao usko. To opažanje vrlo je važno stilistima koji će vam pomagati u odabiru jer usko lice znači i ograničenu ponudu. To ne znači da imate manje izbora, nego da će uskom licu pristajati manji okviri, i to najčešće okruglasti. Samim time, vrijeme potrebno za konačni odabir ipak je nešto kraće. Visoke dioptrijske vrijednosti za posljedicu imaju veliku debljinu leće pa je nužno odabrati pravilnu veličinu i oblik okvira. I to je faktor koji eliminira različitost ponude, ali vas zato brže dovodi do savršenog oblika okvira.

Okviri
FOTO: Nova Studio/Pavao Bobinac

Optometristica i stilistica Kološić naglašava:

U ovom dijelu analize vida također je važno da znamo čime se bavite, kakav dojam želite ostaviti. Najprije uočavam oblik lica, korijen nosa, zakrivljenost obrva i prema tome predlažem klijentima okvire.

U ovom centru moguće je odabrati i potpuno personalizirane okvire. Moguće je birati iz palete boja, različite vrste mosta na okviru, nosne kapice i prilagođavati dužinu naočalnih krila kako bi vam bilo potpuno udobno nositi naočale tijekom cijelog dana.

5. Potpuna prilagodba

Da bi izrada naočala prošla apsolutno savršeno, završni korak je preciznost. U ovom se centru koristi uređaj ZEISS Visufit 1000, koji snima lice iz devet različitih točaka i kroz tzv. panoramu pruža optometristu potpuno precizan uvid u udaljenost između očiju, nagib glave i oblik nosa. Ti su parametri potrebni kako bi izrada naočala bila potpuno prilagođena vašem jedinstvenom licu. Klasični način centriranja je ručno označavanje markerom, ali smatra se da to nije dovoljno precizno.

ZEISS Visufit 1000, koji snima lice iz devet različitih točaka
FOTO: Nova Studio/Pavao Bobinac

Optometrist Fran Tolić dodaje:

Ako kod centriranja na visokim dioptrijama pogriješimo samo za dva milimetra, gubimo 40 % optičkih performansi.
Potpuna prilagodba naočalnih okvira
FOTO: Nova Studio/Pavao Bobinac

Na posljednju generaciju ZEISS naočalnih leća, SmartLife, moguće je ugraditi jedinstveni PRO dodatak za poboljšan vid i danju i noću. Za PRO dodatak je potrebno izmjeriti najmanji i najveći otvor zjenice. Budući da se noću zjenica širi pa svjetlost ulazi iz neobičnijih kutova nego danju, fokus je puno kraći nego tijekom dana. S dodatkom PRO na ZEISS SmartLife proizvodima naočalne leće se izrađuju prema individualnoj otvorenosti zjenice za svaku osobu te pružaju maksimalne performanse tijekom dnevnog i noćnog vida.

Analiza vida u ZEISS Vision Centru
FOTO: Nova Studio/Pavao Bobinac

Na sva pitanja o kvaliteti vida, zdravstvenom stanju oka i odabiru okvira optometristi su imali odgovor. Vrijeme koje odvajaju za vas svakako pruža mogućnost da pitate i prokomentirate sve što vas zanima. Također, mene je oduševila filozofija da najskuplje naočalne leće nisu uvijek najbolje optičko rješenje. U katalogu je moguće odabrati antirefleksne slojeve otporne na ogrebotine, slojeve koji štite oko od plavog svjetla, međutim, optometristi u ovom centru neće inzistirati na dodatnim slojevima ako vam takva količina zaštite zapravo ne treba.

Izbor naočalnih okvira u ZEISS Vision Centru
FOTO: Nova Studio/Pavao Bobinac

Važno je istaknuti da sve ZEISS naočalne leće imaju UV zaštitu i da su time vaše oči potpuno zaštićene. Osim naočala za daljinu, u ovom centru moguće je odabrati i sunčane naočale, naočale za čitanje, progresivne leće, digitalne leće, sportske naočale, a kako i zašto odabrati, ne morate sumnjati, olakšat će vam stručnjaci i sve prilagoditi vašim potrebama.

ZEISS VISION CENTER
FOTO: Nova Studio/Pavao Bobinac
Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom ZEISS Vision Center po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.80 / 5   5

Foto: Nova Studio/Pavao Bobinac

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu