Kako se držati novogodišnjih odluka?

Završetak stare i početak Nove godine mnogi ljudi vide kao priliku za samorefleksiju i promjene starih navika i obrazaca ponašanja, no nažalost, ove novogodišnje odluke često ne “prežive” ni do veljače.

1. Definirajte što točno želite

Ako ne znate što je to što točno želite, onda to ne možete ni ostvariti. U određivanju svojih ciljeva budite kristalno jasni i konkretni.

U određivanju ciljeva važno je da budete realistični i da si date vremenski period za ostvarenje cilja, kako bi isti bio konkretan, mjerljiv i ostvarljiv.

Cilj “želim smršaviti” nije mjerljiv i konkretan (primjerice, ako želite smršaviti, onda bi dobro postavljen cilj bio da do x mjeseca naredne godine želite izgubiti Y kilograma).

2. Razmislite kako biste željeni cilj mogli ostvariti

Koje biste to korake mogli poduzeti kako biste ostvarili to što želite?

Što je to što možete promijeniti, naučiti, poduzeti ili unaprijediti u svome životu, što bi vam moglo pomoći da dođete do vašeg cilja (primjerice, kako biste smršavili, mogli biste započeti novi režim prehrane, više se kretati, upisati satove aerobika…).

3. Napravite “plan akcije” za ostvarivanje cilja

Nakon što ste sve ideje kako biste mogli postići svoj cilj iznijeli “na papir” odredite konkretan plan akcije: što i kako i u kojem vremenskom periodu trebate poduzeti kako biste ostvarili željeni cilj.

Plan akcije bi trebao biti isplaniran u skladu s vašim mogućnostima, vremenom i novcem kojeg imate na raspolaganju.

Novogodišnje odluke

4. Vjerujte u sebe

Ako si date novogodišnje odluke za koje duboko u sebi vjerujete da ih ne možete provesti do kraja, onda ih sigurno nećete ni ostvariti.

Imajte na umu da ste vi:

  • inteligentno biće koje ima razum i može snagom svog uma i volje sebe mijenjati
  • do sada u životu prevladali neke teške situacije u kojima bi neko drugi na vašem mjestu poklekao te da ste u stanju prevladati i nove izazove
  • osoba koja se snagom svoje volje može promijeniti ako to uistinu odlučite i želite

5. Održite motivaciju

Bilo da želite smršaviti, usvojiti zdraviji životni stil, naučiti novi jezik ili novu vještinu koja vam je potrebna za profesionalni rast ili bilo što drugo, najveći izazov s kojim ćete se suočiti u procesu usvajanja novih navika i postizanja ciljeva jest da dugoročno zadržite motivaciju.

U tome vam može pomoći članak “Kako se dugoročno motivirati za postizanje cilja?

Ako osjećate da vam treba dodatna podrška u postavljanju i ostvarivanju vaših ciljeva te samomotivaciji, razmislite o unajmljivanju životnog trenera (life coach-a).

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu