Gruntek – inovativna aplikacija s eko vrtovima za Zagrepčane bez grunta

Gruntek

Inovativni projekt Gruntek, koji posljednjih pola godine uspješno spaja digitalizaciju, poljoprivredu i zaljubljenike u organsku hranu 12.6.2021. u 12 sati otvara svoja vrata za korisnike. Na svečanom otvorenju u Prokljuvanima održat će se predstavljanje Grunteka, a fokus će biti na druženju s korisnicima u piknik zoni.

Gruntek je okupio lokalne udruge i poduzetnike koji doprinose održivim ciljevima i edukaciji građana. Zato će na otvorenju biti nekoliko predavanja i radionica poput predavanja o solitarnim pčelama udruge BIUS koja će organizirati kreativnu radionicu izrade hotela za pčele koji će se smjestiti na Grunteku. Program obuhvaća i brojne dječje radionice edukativnog karaktera i igre poput facepaintinga u dječjem parku posebno osmišljenom za obitelji s djecom. Na otvorenju će prisustvovati i donatori vrtova te brojne poznate osobe.

 Web based aplikacija Gruntek od svog je pokretanja krajem prošle godine doživjela brojne uspjehe i nagrade. Osim velikog interesa korisnika vrtova, preko 20 poznatih osoba postalo je ambasadorima Grunteka, a podršku projektu ponudile su i velike tvrtke poput Bauhausa, Nestlea i Croatia osiguranja. Projekt je uvršten u popis „najboljih digitalnih inovacija u 2020.“, a inovativan koncept Grunteka kao održivog rješenja za stanovnike velikih gradova predstavljen je i na WinDays20 konferenciji te LEAP summitu.

Podsjećamo, Gruntek je prvi koncept digitalizacije poljoprivrede i pretplatničkog modela ekološkog uzgoja povrća u personaliziranim mikrovrtovima.

Gruntek
Foto: PR

Model je to kompleksne organizacije, nabave i logistike, naročito u podzastupljenom sektoru ekološka proizvodnje u Hrvatskoj.  „Vrtovi budućnosti“ namijenjeni su Zagrepčanima.

Visokom razinom stabilnosti i kvalitete u izvedbi ističe se jedan od najboljih i digitalno najinovativnih sistema kojeg je u suradnji s Gruntekom proizvedo hrvatski Flipkod. – Marko Miletić CEO, CodeLabs

koji žele imati stalan izvor svježeg, domaćeg i ekološki uzgojenog povrća, a nemaju dovoljno vremena ili znanja. Na površinu Grunteka koja se rasprostire na 22 četvorna metra posađeno je 400,000 sadnica, a zanimljivo je i da je na Grunteku razvučeno 170 kilometara organske mulch folije od razgradivog škroba što predstavlja najveću nabavu organske folije ikada u Hrvatskoj.

Edukativan i održiv karakter projekta, ali i velika potpora zajednice pokrenuli su lavinu humanitarnosti. Vrtovi su se donirali dječjim domovima kao što su Dječji dom A.G. Matoš i SOS Dječje selo, dječjim vrtićima kao su Dječji Vrtić Križ i Novoselec, aktivirali su i udruge kao što je Rotaric Club, a postali su i dio inicijativa kao što je Nestleova PETICA – igrom do zdravlja. Brojne suradnje i zakupi vrtova još su u tijeku za prvu sezonu personaliziranih grunteka.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu