Gruntek otvorio vrata Zagrepčanima

Gruntek

Inovativni projekt Gruntek, koji posljednjih pola godine uspješno spaja digitalizaciju, poljoprivredu i zaljubljenike u organsku hranu ove je subote 12.6. po prvi puta otvorio svoja vrata za korisnike. Na svečanom otvorenju u Prokljuvanima održalo se predstavljanje Grunteka koje je okupilo stotinjak zagrebačkih obitelji, a svoje su vrtove posjetile i poznate osobe kao što je kazališni glumac Mislav Čavajda, radijski i televizijski voditelj Frano Ridjan, kazališna glumica Olga Pakalović te načelnik općine Križ Marko Magdić koji je lijepom gestom vrtove na Grunteku osigurao vrtićima u svojoj općini.

Otvorenje grunteka
Foto: Promo

Gruntek je okupio i lokalne brendove koji podržavaju održiv način života kao što su Eko Borovnice Lisjak, Pčelarko omoti, Biljke Plants, Eko platnene vrećice, Fakat studio i OPG pčelarstvo Sekereš koji su predstavili svoje proizvode korisnicima vrtova. S ciljem održavanja ekosustava na Grunteku Lara Šafar iz udruge BIUS održala je radionicu izrade hotela za pčele koje će se uskoro smjestiti na vrtovima budućnosti. Program je obuhvatio i brojne dječje radionice edukativnog karaktera, koje su održane u dječjem parku posebno osmišljenom za obitelji s djecom.

Gruntek - dječji park
Foto: Promo

Web-based aplikacija Gruntek od svog je pokretanja krajem prošle godine doživjela brojne uspjehe i nagrade. Osim velikog interesa korisnika vrtova podršku projektu ponudile su i velike tvrtke poput Bauhausa, Nestlea i Croatia osiguranja. Projekt je uvršten u popis „najboljih digitalnih inovacija u 2020.“, a inovativan koncept Grunteka kao održivog rješenja za stanovnike velikih gradova predstavljen je i na WinDays20 konferenciji te LEAP summitu.

Podsjećamo, Gruntek je prvi koncept digitalizacije i pretplatničkog modela ekološkog uzgoja povrća u personaliziranim mikrovrtovima. Model je to kompleksne organizacije, nabave i logistike, naročito u podzastupljenom sektoru ekološka proizvodnje u Hrvatskoj.

Gruntek gredice
Foto: Promo

Iza zahtjevnog planiranja poljoprivrednih aktivnosti stoje Silvija Željezić iz tvrtke Geenea koja donosi odluke o prirodnim načinima prihrane i dohrane, Senad Okanović i Nikola Perleta iz tvrtke Eko Impuls koji brinu o uzgoju presadnica te tim od deset poljoprivrednika koji marljivo rade i uče o prirodnim načinima uzgoja povrća. – Tino Prosenik, dipl.ing.agr., pokretač Grunteka.

„Vrtovi budućnosti“ namijenjeni su Zagrepčanima koji se žele educirati o eko uzgoju te koji žele imati mjesto za odmor i opuštanje, mjesto na kojemu raste domaće i ekološki uzgojeno povrće. Na površinu Grunteka koja se rasprostire na 22 hektara posađeno je 400,000 sadnica, a zanimljivo je i da je na Grunteku razvučeno 170 kilometara organske mulch folije od razgradivog škroba, što predstavlja najveću nabavu organske folije ikada u Hrvatskoj.

Edukativan i održiv karakter projekta, ali i velika potpora zajednice pokrenuli su lavinu humanitarnosti. Vrtovi su se donirali dječjim domovima kao što su Dječji dom A.G. Matoš i SOS Dječje selo, a aktivirali su i udruge kao što je Rotaric Club te su postali su dio inicijativa kao što je Nestleova PETICA – igrom do zdravlja. Brojne suradnje i zakupi vrtova još su u tijeku za prvu sezonu personaliziranih grunteka.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Gruntek otvorio vrata Zagrepčanima

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.