Filterima za vodu do kvalitetne i zdrave vode

filtrirana voda

Voda predstavlja izvor energije i minerala, odnosno izvor života. Ona nije značajna samo za opstanak čovjeka, već i za sav živi svijet na planeti. S obzirom na značaj koji ima, izvori vode se moraju održavati i čuvati.

Ipak, danas se susrećemo ne samo sa problemom nestašice vode (gdje se po stručnjacima iz ovog područja predviđa još veća nestašica u budućnosti ), već i sa lošom kvalitetom, što je posljedica uništavanja životne sredine i industrijskih zagađenja koja su dovela do pojave raznih bakterija, virusa i drugih nečistoća u njoj.

Duža izloženost čovjeka vodi loše kvalitete može izazvati ozbiljne bolesti, u nekim slučajevima može dovesti do pojave raka, ozbiljnih oštećenja jetre i bubrega. Iz ovog razloga je bitno razvijati svijest o značaju vode i tražiti načine da se ovaj problem riješi.

Neki ovaj problem rješavaju upotrebom flaširane vode, ali treba napomenuti da i njena kvaliteta zavisi od izvora vode, tehnologije punjenja, dezinfekcije plastičnih boca i njihove distribucije.

Korisnost filtera za vodu

Sve više stručnjaka savjetuje korištenje vode iz slavine, koja prolazi kroz određene faze filtracije. Drevni Egipćani su koristili jednostavne tkanine za filtraciju vode, da bi je pročistili od raznih, najviše fizičkih nečistoća.

U današnje vrijeme postoje razni filteri za vodu koji iz vode uklanjaju i fizičke i kemijske nečistoće. Princip na kome rade filteri i aparati za vodu– to je reverzibilna osmoza, može mnogo bolje od drugih metoda pročistiti i ukloniti štetne supstance iz vode, kojih je danas preko tisuću.

Filteri za vodu ne sadrže materije koje su štetne po zdravlje i pritom osiguravaju visok stupanj pročišćavanja vode. Ovako pročišćena voda se nalazi u boljem stanju od vode iz slavine, a njena primjena se može naći ne samo u domaćinstvu već i u industriji.

Predstavljaju veliku uštedu ukoliko se redovno održavaju, a rok trajanja im je veoma dug. Da bi bili isplativi i efikasni, tj. da bi kvaliteta vode bila postojana, veoma je bitno ove filtere redovno održavati, jer tijekom vremena korištenja gube svoju moć.

Najbitnije je da se njihovim korištenjem fizičke i kemijske karakteristike vode neće promijeniti, odnosno filteri za vodu će ukloniti sve viruse, bakterije i brojne druge nečistoće, a da pritom minerali iz vode ostanu u njoj.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.57 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu