Što biste trebali znati o zubnim implantatima?

zubni implantati

Imate probleme sa zubima? Staromodne zubne proteze nisu uspjele riješiti vaše probleme? U ovom tekstu ćemo pokušati s vama podijeliti sve najbitnije informacije koje biste morali znati prije nego što se konzultirate s vašim stomatologom oko ugradnje zubnih implantata.

zubni-implantat

Zubni implantati su napravljeni od titana i čine vijak koji će vam u stomatološkoj ordinaciji ugraditi u viličnu kost kao zamjenu za korijen zuba koji ste izgubili. Titan je odličan jer nije toksičan i postoji mala mogućnost od odbacivanja implantata. Nakon kratkog vremena će zubni implantat u potpunosti srasti s vašim koštanim dijelom vilice i omogućiti vam da žvačete i govorite baš kao kada ste imali zdrave zube.

Kako zapravo dolazi do potrebe za zubnim implantatom?

Kada neki zub oboli i kada se mora izvaditi, u nedostatku korijena zuba, ta kost koja je držala zub se lagano kruni i nestaje. Taj proces se stručno naziva resorpcija kosti. Posljedice resorpcije zuba su: gubitak potpore usana, deformacija lica, izražene bore oko usta i mnoge druge.

zubni-implantati-nakon-ugradivanja

Kada dođe do gubitka zuba i vađenja korijena, „na scenu“ stupa zubni implantat koji spašava situaciju. Ugradnja zubnih implantata dovodi do skoro identične biološke veze kosti i implantata kao što je prethodno bila sa zdravim zubom. Ta veza će vam omogućiti normalno funkcioniranje za kojim ste žudjeli od kada ste izgubili zub. Nestat će bolovi i nesigurnost koju ste imali pri žvakanju i govoru.

Kao što smo gore spomenuli, pošto su izgrađeni od titana koji je biokompatibilan materijal, uspješnost ugradnje zubnih implantata se procjenjuje na čak 95%. Uz njih ćete vaš problem riješiti trajno i pritom nećete biti primorani na neke dodatne popravke i prilagođavanje kao što bi to slučaj bio sa zubnim protezama.

Kada vam nedostaje jedan zub, ranije biste ugradili staromodni most koji se ugrađuje tako što se cementira na obrađenim zdravim zubima ili izradom keramičke krunice. U slučaju mosta problem je to što on ne može nadoknaditi korijen i tada dolazi do topljenja i nestajanja kosti koja je veoma neugodna po vaše zdravlje, vaš izgled , a time i samopouzdanje. Sigurni smo da se ne želite boriti i s ostacima hrane koji se skupljaju ispod mosta i predstavljaju pravo leglo zaraze.

Koje su to sve prednosti zubnog implantata nad drugim metodama zamjene zuba?

  • Implanti vam stvaraju prirodan osjećaj.
  • Ljepše i prirodnije izgledate.
  • Ne morate brusiti zdrave zube.
  • Ne postoji mogućnost dobivanja karijesa.
  • Očuvat ćete kost.
  • Moći ćete normalno i lakše održavati oralnu higijenu.

Koje su vaše mogućnosti kada vam nedostaje više zuba?

Možete uraditi klasičan most kao u prethodnom slučaju, ugraditi parcijalnu pokretnu protezu ili staviti zubne implantate. Situaciju s mostom smo već objasnili. Što se tiče parcijalne proteze problem je taj što može ubrzati gubitak vilične kosti i što metalne kukice koje služe za stabiliziranje proteze vrše izuzetan pritisak na okolne zdrave zube. Mogu vam i ispadati iz ležišta i vremenom postati nesigurne. Zubni implantati kao i u prethodnom slučaju ne mogu naštetiti zdravlju vaših zuba i predstavljaju sigurno, dugotrajno i pouzdano rješenje.

ilustracija-zubnih-implantata

U situaciji kada ste sve zube izgubili opet je najsigurnije rješenje ugradnja zubnih implanata, jer su totalne proteze koje su ranije bile jedino rješenje neugodne, žuljaju, ne mogu vam omogućiti u potpunosti prirodan izgled zuba i potiču gubitak vilične kosti kao što smo već opisali.

U slučajevima kada nemate više dovoljno kosti u koje se može ugraditi zubni implantat, tada se ugrađuju implantati u one dijelove u kojima je to moguće i na njih se ugrađuju kuglice koje će činiti potporu za držanje postojeće proteze. Dakle, u ovakvim slučajevima ipak dobivate protezu koja se vadi, ali ona ne može ispasti prilikom žvakanja i smijanja. Još jedan od pluseva korištenja zubnih implantata u ovom slučaju jest što je nepce mnogo manje nego kada stavljate klasičnu protezu.

Nadamo se da smo vam barem malo olakšali odluku što učiniti kada imate jedan od ovakvih problema sa zubima. Ovo je samo dio beneficija koje vam može donijeti zubni implantat, a o više detalja se možete raspitati osobno u nekoj od pouzdanih stomatoloških ordinacija.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu