Pasta za zube bez fluora – dobrobiti i nedostatci koje trebate znati

prirodna pasta za zube

Fluor je česti sastojak u pastama za zube, a glavni razlog njegovog korištenja je zaštita zuba od karijesa i kvarenja. Fluor (fluorid) tijekom vremena pomaže ojačati zube i caklinu. Ipak, mnogi holistički stručnjaci i stomatolozi zalažu se za izbjegavanje fluora u pastama za zube.

Fluor je mineral koji se prirodno u tragovima može pronaći u vodi i hrani, dok se u Americi naknadno dodaje u vodu. Smatra se da fluor pomaže ojačati zube i zubnu caklinu te se učestalo koristi u pastama za zube, no riječ je o minimalnim količinama.

Danas postoji velik broj rasprava, istraživanja i članaka koji se zalažu za obje strane. Stomatolozi i osobe koje svoj život žele uskladiti s holističkim načelima smatraju da se fluor ne bi trebao nalaziti u pastama za zube. S druge strane, danas postoji i velika opozicija stručnjaka koji se i dalje zalažu da je fluor potreban u pastama za zube. Mi vam donosimo najvažnije informacije s obje strane kako biste dobili čistu sliku o korištenju ovog minerala.

pasta s fluorom

Pasta za zube sa fluorom – zašto se tako često koristi?

Točnije djelovanje fluora može se opisati time da potiče remineralizaciju (nadoknađuje izgubljene minerale). Smatra se da fluor tako jača zube i caklinu, a duljim korištenjem može poprilično djelovati na zdravlje zuba.

Zabrinutosti o negativnom djelovanju fluora smatraju se neutemeljenima jer pasta za zube sadrži veoma malu (minimalnu) količinu fluora. Također, pasta za zube se ionako ne bi trebala gutati.

Paste za zube s fluorom preporučuju se najviše ljudima koji se ne pridržavaju pravilne higijene usne šupljine i zuba. Ukoliko četkate zube barem 2 puta dnevno i redovito koristite konac za zube te pijete mnogo vode, vrlo vjerojatno možete i odbaciti pastu koja sadrži fluor.

Paste za zube bez fluora i prirodne paste za zube

Unatoč istraživanjima o potencijalnom pozitivnom djelovanju na zube, fluor je dokazano neurotoksičan. U velikim količinama može uzrokovati negativne posljedice, posebice na zdravlje djece koja su mu previše izložena putem paste za zube, vode ili drugih izvora.

Danas se mnogi zalažu kako su istraživanja koja dokazuju povoljno djelovanje fluora na zube zastarjela te da sam fluor nema ulogu u pasti za zube. Brojni holistički stručnjaci ne vide svrhu dodavanja fluora u paste za zube bez aktualnih dokaza, a ističu i to da je 2014. fluor uvršten u popis toksičnih tvari.

Prirodne paste za zube i paste bez fluora tako su idealna opcija za izbjegavanje minerala čija djelotvornost nije potpuno i jasno dokazana. Prirodne paste za zube možete pronaći u brojnim prodavaonicama dodataka prehrani, prirodnih namirnica i kozmetike.

prirodna pasta

One mogu sadržavati razne sastojke za čišćenje zuba i brigu za zdravlje usne šupljine, a na vama je da isprobate nekoliko njih i utvrdite koje vam najbolje odgovaraju. Većinom je riječ o pastama za zube s glinom, neemom, cimetom, čajevcem i dr. sastojcima za antimikrobno djelovanje i čišćenje usne šupljine.

Recept za izradu vlastitog i potpuno prirodnog remineralizirajućeg praha za pranje zuba pronađite OVDJE. Neke od pasta za zube bez fluora su Sensodyne pasta bez fluora, zubna pasta Himalaya s prirodnim fluorom (neškodljivim), Biorepair Junior (za djecu) i Curaprox Enzyca Zero pasta bez natrij fluorida.

Pasta za zube bez fluora za djecu

Najčešći problem fluora u pastama za zube je zbog djece čiji je organizam osjetljiviji na prekomjerne količine. Iz tog razloga, preporučljivo je koristiti dječje paste za zube bez fluora i pripremati prirodne vodice za usta kako bismo održavali zdravlje dječje usne šupljine bez agresivnih sastojaka.

S obzirom da je prirodna pasta za zube pogodna za sve usne šupljine, preporučujemo korištenje istih i kod djece. Djeca također mogu koristiti remineralizirajući prah, dok u tome slučaju možete dodati prirodnu steviju u prahu ili tekućini za bolji okus.

bio pasta za zube

Bio paste za zube – Pasta za zube bez SLS

Prirodne i organske paste za zube osiguravaju zdravlje zuba i usne šupljine bez korištenja ikakvih štetnih sastojaka. Kupovne paste za zube sadrže fluor, natrijev sulfat, glicerin, saharin i mnoge druge aditive kako bi osigurale dobar okus i zapjenile se.

Jedan od takvih sulfata je SLS (natrijev lauril sulfat) koji služi za pjenjenje paste. Ovaj sastojak često se nalazi u mnogim proizvodima za čišćenje kože, kose i usne šupljine, a preporučuje se izbjegavati ga jer je također povezan s imunotoksičnim i neurotoksičnim djelovanjem te iritacijama.

Prirodna pasta za zube čisti zube blagim abrazivnim djelovanjem, uklanjajući tako naslage hrane i zubnog plaka bez oštećenja zubnog mesa. Bio pasta za zube također neće ometati Ph ravnotežu usne šupljine.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: paste za zube bez fluorida, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu