Najvažnije informacije o zubnim implantatima na jednom mjestu

Zubni implantat je vještački korijen zuba koji se stavlja u vilicu kako bi držao zamjenski zub ili most. O zubnim implantatima razmišljaju ljudi koji su izgubili zub ili zube zbog paradentoze, povrede ili iz nekog drugog razloga.

Vrste zubnih implanta:

  • Endostealni (pričvršćuju se jakim vijkom direktno u zubnu kost) – najčešće korišteni tip implantata koji podrazumjeva kirurško postavljanje vijaka ili kočića u vilične kosti. Svaki implantat ima jedan ili više protetičkih zuba. Ova vrsta implantata se obično koristi kao alternativa za pacijente s mostovima i mobilnim protezama.
  • Subperiostealni (ova vrsta se ugrađuje ispod pokosnice i to kada za endostealne implantate nema dovoljno prostora u vilici) – se pričvršćuju na vilicu dok pritom metalna konstrukcija izbija kroz desni da drži protezu. Ove vrste implantata se koriste za pacijente koji nisu u stanju nositi uobičajne proteze i koji imaju minimalnu visinu kosti.

Jeste li dobar kandidat za zubne implantate?

Idealan kandidat za zubne implantate je dobrog općeg i oralnog zdravlja. Potrebna je adekvatna kost u vilici da podrži implantat, a najbolji kandidati imaju zdrave desni, bez parodontopatije. Zubni implantati se direktno pričvršćuju za tkivo desni i osnovne kosti u ustima.

Paradontolozi su stručnjaci specijalizirani upravo za ovu stomatološku oblast. Oni ne samo da imaju iskustvo u radu s drugim stomatološkim stručnjacima, već također imaju i posebna znanja, obuku i stomatološke ordinacije. Vaš stomatolog i paradontolog će raditi zajedno kako bi ostvarili vaše snove.

Zubni implantanti

Šta podrazumjeva zahvat?

Ovaj postupak je timski rad između vas, vašeg stomatologa i vašeg paradontologa. Oni će se konzultirati s vama da bi utvrdili gdje i kako implantat treba postaviti. Ovisno od vašeg specifičnog stanja i vrste odabranog implantata, vaš paradontolog će napraviti plan liječenja, prilagođen da zadovolji vaše potrebe.

  • Zamjena jednog zuba – ako nedostaje samo jedan zub, jedan implantat i kruna rješavaju problem.
  • Zamjena nekoliko zuba – ako nedostaje nekoliko zuba, mostovi podržani implantatima ih mogu zamijeniti.
  • Zamjena svih vaših zuba – ako vam nedostaju svi zubi, implantati mogu biti podrška potpunom mostu ili potpunoj protezi.
  • Podizanje sinusa – ključ za uspjeh implantata je količina i kvaliteta kosti gdje se implantati trebaju ugraditi. Tradicionalno, gornja vilica je jedan od najtežih oblasti za uspješnu ugradnju zubnih implantata zbog kvalitete i nedovoljne količine kostiju, kao i zbog neposredne blizine sinusa. Podizanje sinusa može pomoći pri rješavanju ovog problema, u svrhu nadogradnje kosti potrebne za postavu zubnih implantata.
Ugradnja zubnih implantata

Što mogu očekivati nakon ugradnje?

Kao što znate, vaši zubi zahtjevaju svijest o oralnoj higijeni i redovne stomatološke posjete. Zubni implantati zahtjevaju istu brigu i njegu kao i vaši zubi. Kako bi održali implantate čistima i bez kamenca, pranje i čišćenje koncem i dalje vrijede!

Poslije tretmana, vaš paradontolog će blisko sarađivati s vama i vašim stomatologom kako bi pratili događanja vezana za vaše implantate i da bi bili sigurni da su vaši zubi i desni zdravi, zakazat će vam periodične posjete stomatološkoj ordinaciji.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu