Kako prepoznati kvalitetnu i pouzdanu stomatološku praksu?

zubni implantati

U stomatologiji, baš kao i u svakoj drugoj grani medicine, postoje odlični, dobri i manje dobri liječnici. Kako prepoznati i izabrati baš stručnu i kvalitetnu ordinaciju? Postoje li jednostavni kriteriji koje svaki pacijent može provjeriti?

U odabiru zubnog liječnika rado posežemo za iskustvima prijatelja, rodbine, ili nepoznatih osoba s foruma. Takva usmena ili pismena predaja može ponekad zavarati. U svakom slučaju, zadovoljnih pacijenata ima znatno više od onih s urednim oralnim statusom, a i uspjeh zubnog liječenja se često može ocijeniti tek nakon nekoliko godina.

Ipak, postoje kriteriji ili znakovi uz pomoć kojih možete sami procijeniti jeste li u „dobrim rukama“

Pregled

Bez obzira na razlog posjete stomatologu, uzimanje anamneze je izrazito važno za početak i uspjeh terapije. Pritom se liječnik mora raspitati o važnim detaljima općeg statusa bolesnika, postojanja kroničnih bolesti, alergija na lijekove i sl.

Prvi pregled mora uključivati ne samo svaki zub ponaosob, već i zubno meso, zagriz i ostale dijelove sustava za žvakanje. Ponekad je neophodna i RTG snimka zuba, kako bi se razaznala i skrivena oštećenja. Oralni status valja kod svakog pregleda savjesno provjeriti i dokumentirati, tako da stomatološku obradu koja se odvije brzo i površno ne bi valjalo uzeti kao dobar znak.

Higijena

Stomatološka ordinacija mora ostavljati dojam prostora savršene čistoće i urednosti. Posebno valja obratiti pozornost na sve uređaje i pribor koji moraju biti besprijekorni. Zubni liječnik i asistent(i) moraju naravno biti u čistoj radnoj odjeći, nositi jednokratne rukavice i zaštitu masku za usta.

stomatoloska-ordinacija

Terapija

Dobar stomatolog će se uvijek držati načela „bolje spriječiti nego liječiti“. S puno pažnje će se posvetiti objašnjenju i provođenju preventivnih mjera poput profesionalnog čišćenja zuba i upoznavanja pacijenta o potrebi i mogućnostima svakodnevne kućne njege.

Cilj dobra liječnika je zadržati što više zubne supstance. To će postići izborom pravovremene, poštedne i minimalno invazivne obrade zuba. I dobra kontrola bolnosti zahvata je znak kvalitetne stomatološke usluge..

Oprema

Najnovije generacije visoko sofisticiranih medicinskih uređaja su poželjne, ali, same po sebi još uvijek ne jamče kvalitetu stomatološke usluge. Ipak, valjalo bi izbjegavati vidljivo zastarjelu stomatološku opremu.

Savjetovanje

Prije svakog terapijskog zahvata je važno da stomatolog iscrpno i razumljivo informira pacijenta o prirodi bolesti i mogućnostima terapije, uz navođenje svih opcija, njihovih prednosti i nedostataka te cijena zahvata, ukoliko postoji veći broj mogućnosti. Pacijentu se mora ostaviti dovoljno vremena za odluku, bez nepotrebnog ubrzavanja.

Specijalizacija

Poput ostalih grana medicine, stomatologija se razgranala u brojne subspecijalizacije. Prije odluke o izboru se svakako treba raspitati o kvalifikacijama samog terapeuta, postojanju specijaliziranih suradnika poput oralnog kirurga, parodontologa, protetičara, ili mogućnosti njihovog angažmana.

Zubotehnički laboratorij

U slučaju protetičkih zahvata, važno je pokušati nešto doznati o kvaliteti zubnih tehničara s kojima vaš stomatolog surađuje. Njihova je uloga podjednako važna i može bitno utjecati na uspjeh liječenja.

Uporaba materijala

Pokušajte se raspitati o korištenim materijalima. Postoje velike razlike u kvaliteti implantata i posljedično, njihovoj trajnosti. Niža cijena može biti znak štednje na materijalu te većem riziku potrebe ponavljanja zahvata.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako prepoznati kvalitetnu i pouzdanu stomatološku praksu?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Zanima me nešto o Miss 1 inplantatu.Kvaliteta.Alergična sam na nikal kobalt krom.Hvala.Hitno mi je.