Bijele ili crne plombe – koje su im prednosti i mane?

Bijele i crne plombe

Nekada korištene crne plombe se više ne koriste. Pored lošeg estetskog izgleda, njihova mana bila je i veoma štetan sastav. Crne plombe su u sebi sadržale veliku količinu raznih metala kao što su živa, olovo, nikl, srebro, kalaj, bakar, cink i drugi metali. Istraživanje je pokazalo da su elementi kao što su živa, olovo i kalaj kancerogeni. To je glavni razlog zbog kojeg su nužno bili izbačeni iz sastava plombi.

Također je istraživanje pokazalo da amalgamske plombe posjeduju veću kvalitetu i da su dužeg vijeka od svih drugih plombi.

Postupak postavljanja bijele plombe

Plombiranjem zuba se puni ispun koji je nastao usljed otklanjanja karijesa sa zuba. Nakon što se ispun napuni zubu se vraća potrebna funkcija i lijep izgled. Trenutno su najtraženije i najpouzdanije bijele plombe. One posjeduju mnogo više prednosti u odnosu na nekad korištene crne plombe. One su postale široko zastupljene prvenstveno zbog svog estetskog izgleda kao i zbog kvalitete koju osiguravaju.

Bijele plombe se postavljaju najčešće u situacijama kao što su, zalomljen zub, pokvaren zub, istrošen zub, u situacijama prijeloma zuba ili prilikom zatvaranja prostora između zuba. Drugi naziv za bijele plombe je kompozitne.

Postavljanje bijele plombe se vrši tokom jedne posjete stomatologu. Dok je zub pod lokalnom anestezijom, otklanja se kvar koji na njemu postoji. Nakon otklanjanja kvara, nastala šuljina se čisti, suši i priprema za postavljanje plombe. Njeno postavljanje se vrši u slojevima.

Nakon postavljanja, plomba se oblikuje tako da odgovara zagrižaju pacijenta. Zatim slijedi poliranje i usklađivanje sa bojom ostalih zuba pacijenta. Instrukcije za pravilno održavanje plombe ćete dobiti od stomatologa.

Pravilna oralna higijena i zdrave navike u životu će prolongirati trajanje bijele plombe.

Koje su prednosti bijelih plombi?

Prednosti koje posjeduje bijela plomba su vraćanje prirodnog izgleda zubu. Zbog mogućnosti fizičkog i kemijskog vezivanja za zub, one zubu vraćaju prirodnu čvrstinu. Dok je mana crnih plombi ta što se vremenom šire i može doći do pucanja zuba. Još jedna prednost bijelih plombi je to što zahtijevaju manje uklanjanje zubnog tkiva. Prednost bijele plombe je također to što ne sadrži živu, koja predstavlja većinski sastojak crne plombe.

Bijele i crne plombe

Koje su prednosti crnih plombi?

Pored navedenih mana crnih plombi navest ćemo i nekoliko njihovih prednosti koje su svakako znatno manje u odnosu na prednosti bijelih plombi. Ono što je nažalost često najbitnije pacijentu je cijena. Crne plombe su jeftinije od bijelih.

Vrijeme postavljanja crne plombe je dosta kraće i postupak je dosta jednostavniji nego kod postavljanja bijele plombe. Ukoliko ste osoba koja voli konzumirati jaka alkoholna pića, onda su za vas pogodnije crne plombe iz razloga što bi se bijele plombe u tom slučaju razgradile.

Kako odabrati boju plombe?

Ako sve uzmemo u obzir, složit ćete se da je po vas bolje staviti bijelu plombu, ukoliko ste financijski sposobni. Ukoliko nemate povjerenja u njih znajte da su prisutne u stomatologiji pedeset godina, što je složit ćete se, dovoljan period nakon kojeg mogu naslijediti sive plombe.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.89 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: plomba, bijela plomba, bijele plombe, crne plombe, cijena bijele plombe, plomba za zube, plombe za zube, crna plomba, bijela plomba cijena, bijele plombe cijena, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu