“Rak ne mora biti igra na sreću”: Čak 86 % žena u Hrvatskoj nije upoznato s pretragom koja im može spasiti život!

Čak 86 % žena u Hrvatskoj nije upoznato s pretragom koja im može spasiti život

Većina žena u Hrvatskoj nedovoljno je informirana o genetičkim testiranjima, uključujući one za BRCA1 i BRCA2 mutacije. Ova vrsta testiranja omogućava identifikaciju visokog rizika od razvoja raka dojke i jajnika te pruža mogućnost preciznije terapije za oboljele.

Podizanje svijesti o važnosti genetičkih testiranja

U Hrvatskoj svaka druga osoba oboljela od raka jajnika otkriva bolest prekasno zbog prikrivenih simptoma, što rezultira dijagnozom u uznapredovalim fazama. Statistike također pokazuju da godišnje gotovo 400 žena oboli od raka jajnika, dok će svaka 10. žena oboljeti od raka dojke. Ipak, većina žena, uključujući i one koje su se susrele s ovim bolestima, ima nedovoljno znanja o genetičkim testiranjima, kako pokazuje nedavno Ipsosovo istraživanje provedeno na 600 ispitanika.

U cilju podizanja svijesti o važnosti genetičkih testiranja za prevenciju, rano otkrivanje i terapiju raka dojke i jajnika, pet udruga, među kojima su SVE za NJU, Nismo same, Europa Donna Hrvatska, Caspera iz Splita i Ja Ka iz Osijeka, udružile su se u inicijativi #NeZaboraviMe.

Kampanja ima za cilj osigurati potrebne uvjete za genetičko testiranje unutar javnog zdravstvenog sustava, kako bi se svaka žena koja ispunjava kriterije podvrgla testiranju. Također, naglasak je na educiranju žena, njihovih obitelji i prijatelja o važnosti BRCA genetičkog testiranja.

svaka druga osoba oboljela od raka jajnika otkriva bolest prekasno
FOTO: #NeZaboraviMe

“BRCA 1 i BRCA 2 gene ima svatko od nas, a pomažu u sprječavanju raka”

Prof. dr. sc. Ljiljana Šerman, pročelnica Katedre za medicinsku biologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja je već već 10 godina i vanjska suradnica Centra za psihološku pomoć Udruge SVE za NJU, je rekla:

BRCA 1 i BRCA 2 gene ima svatko od nas, a pomažu u sprječavanju raka stvarajući proteine koji čuvaju stanice od abnormalnog rasta. Međutim, ako je kod njih prisutna mutacija, odnosno pogreška, tada se povećava rizik od raka jajnika i dojke, ali i nekih drugih vrsta raka.

Dr. Šerman vjeruje da je testiranje od iznimne važnosti, no preduvjet za to treba biti genetsko savjetovanje, koje uključuje suradnju stručnjaka kao što su obiteljski liječnici, onkolozi, kirurzi i psiholozi.

Većina žena u Hrvatskoj nedovoljno je informirana o genetičkim testiranjima, uključujući one za BRCA1 i BRCA2 mutacije
FOTO: Shutterstock

Profesorica psihologije Ljiljana Vukota, koja obnaša dužnost glavne tajnice Udruge SVE za NJU, dijeli isto stajalište. Prema njezinom mišljenju, genetičko savjetovanje se smatra prvim korakom koji prethodi testiranju. Zaključila je:

To je zapravo svojevrsna mala trijaža za zdravstveni sustav jer osobe prolaze kroz kriterije jesu li za testiranje.

Genetičko testiranje još nije dovoljno dostupno

Podaci o mutaciji BRCA gena igraju ključnu ulogu u liječenju žena već oboljelih od raka dojke ili jajnika, omogućujući precizniji pristup terapiji. Prof. dr. sc. Natalija Dedić Plavetić, pročelnica Poliklinike u Klinici za onkologiju KBC-a Rebro, naglašava da BRCA-pozitivni pacijenti mogu imati koristi od ciljanih lijekova te da bi testiranje trebalo biti dostupno odmah nakon dijagnoze.

Međutim, najveći izazov je što genetičko testiranje još nije dovoljno dostupno, a udruge okupljene oko inicijative #NeZaboraviMe nastoje to promijeniti, naglašavajući važnost informiranja i promjena u zdravstvenom sustavu kako bi se testiranje i savjetovanje olakšali i ubrzali.

#NeZaboraviMe
FOTO: #NeZaboraviMe

Prof. psih. Ljiljana Vukota je naglasila:

Zdravstveni sustav mora provoditi smjernice u punoj mjeri, kao i omogućiti savjetovalište i testiranje u više centara jer sve pacijentice imaju pravo na informaciju. Također, problem je i što se nalaz testiranja za srodnike čeka i po godinu dana, što je zaista predugo. Sve naše udruge okupljene u ovoj inicijativi žele što prije promijeniti postojeću situaciju uz jasnu poruku da rak ne mora biti igra na sreću.

Vukota je ponovo istaknula važnost obrazovanja što većeg broja žena, kao i njihovih obitelji i prijatelja, o značaju genetičkog testiranja BRCA gena. Ovim testom moguće je identificirati visoki rizik od razvoja raka dojke i jajnika ili pružiti preciznije terapijske opcije za liječenje tih bolesti.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu