Dobre bakterije kao riznica ženskog zdravlja

Dobre bakterije za žensko zdravlje

Crijevne dobre bakterije igraju važnu ulogu u čovjekovom zdravlju jer su odgovorne za 80 % našeg imunosnog sustava, pravilno funkcioniranje probave, apsorpciju nutrijenata i izbacivanje toksina. Za žensko zdravlje jednako važnu ulogu imaju vaginalne bakterije. Milijarde različitih korisnih laktobacila u vagini osiguravaju njen kiseli pH, koji onemogućuje razmnožavanje patogenih bakterija i gljivica te tako štite od infekcija. 

Bakterijska vaginoza – neravnoteža u vagini

Vaginalna ravnoteža može se poremetiti uslijed uzimanja antibiotika, stresa, hormonalnih promjena (tijekom trudnoće, u menopauzi ili pri korištenju hormonalne kontracepcije), upotrebe tampona ili pretjeranih higijenskih navika. Tada se reduciraju korisni laktobacili, a štetne bakterije i gljivice, poput Escherichie coli, Gardnerelle vaginalis i Candide albicans lako se razmnožavaju i dominiraju vaginalnim područjem, što se naziva bakterijska vaginoza. Simptomi koji se mogu javiti su vaginalni svrbež, bolno pečenje, iscjedak neugodnog mirisa, urinarne upale i bolni spolni odnosi. Iako se svaka druga žena bori s ovim problemom, predstavlja tabu temu koja izaziva neugodu ili sram. Ne samo da se o ovoj temi premalo priča, već predstavlja ograničavajuću ulogu kod ženske svakodnevice, posebice kod intimnih odnosa, uživanja u bezbrižnoj trudnoći ili menopauzi.

Bakterijska vaginoza - lijek
Foto: OMNi-BiOTiC®

Dobre bakterije dobivamo u nasljedstvo

Od početka života unos bakterija kroz usta prirodan je način na koji korisne bakterije dopiru i nastanjuju ljudsko tijelo, pa tako i vaginalno područje. Ovi važni simbionti točno znaju svoje odredište u ženskom tijelu i u vrlo kratkom vremenu pronalaze svoje mjesto. Prve dobre bakterije čovjek nasljeđuje od majke, i to tijekom rođenja prolaskom kroz porođajni kanal kada beba “pokupi“ mamine vaginalne bakterije koje igraju direktnu ulogu u daljnjem razvoju djetetovog imunosnog sustava. Upravo zbog toga vrlo je važno kakve vaginalne bakterije ima trudnica tijekom trudnoće i poroda. Uz to, bakterijska vaginoza tijekom trudnoće povezana je s rizikom od prijevremenog poroda, niske porođajne težine novorođenčeta, kasnog pobačaja i infekcija, stoga je nužno nadomjestiti dobre vaginalne laktobacile.

Ukoliko trudnica i nema vaginalnih tegoba, savjetuje se tijekom trudnoće uzimati OMNi-BiOTiC® Flora plus+ kako bi se podržala vaginalna flora i nastanili korisni laktobacili. Od 32. tjedna trudnoće budućoj mami se dodatno savjetuje uzimanje sinbiotika OMNi-BiOTiC® PANDA, kao i davanje bebi ovog vrijednog sinbiotika do navršene 1. godine života.

Dobre bakterije za zdravu vaginalnu floru
Foto: OMNi-BiOTiC®

Perimenopauza i menopauza

Uslijed hormonalnih promjena, posebice opadanja razine estrogena, već tijekom perimenopauze i u samoj menopauzi, može doći do smanjenja broja laktobacila u vagini, što može dovesti do urogenitalnih infekcija, a posebno je karakteristična suhoća rodnice. Za ženu ovo može biti posebno osjetljivo razdoblje, s obzirom da se uz emocionalne simptome suočava i s vaginalnim tegobama, što može uvelike smanjiti kvalitetu života. U tom slučaju preporučuje se uzimanje dobrih bakterija iz sinbiotika OMNi-BiOTiC® Flora plus+, kojim će se nadomjestiti korisni laktobacili i pružiti prirodna podrška ženskom zdravlju u cjelini.

Zašto oralna primjena dobrih bakterija za vaginalno područje?

OMNi-BiOTiC® Flora plus+
Foto: OMNi-BiOTiC®

Zadiranje u ionako osjetljivo vaginalno područje putem vaginaleta u zadnje vrijeme sve se više izbjegava te se okreće oralnoj terapiji laktobacilima, što se smatra suvremenijim pristupom u ginekologiji. Oralnom primjenom može se izbjeći dodatna iritacija već iziritirane vaginalne sluznice. Posebna stvar kod sinbiotika OMNi-BiOTiC® FLORA plus+ upravo je oralna primjena – vrijedni laktobacili jednostavno se popiju. Ovakva jednostavna i higijenska primjena znači da se nikakvi dodatni mikroorganizmi ne mogu prenijeti s ruku na vaginalno područje. 

Dodatne prednosti korištenja ovog sinbiotika su:

  • Bez dodatnog iscjetka kao kod korištenja vaginaleta.
  • Slobodno korištenje za vrijeme menstruacije.
  • Ne predstavlja ograničenje kod seksualne aktivnosti i pri izboru kontracepcije.
  • Može se koristiti za vrijeme trudnoće i tijekom dojenja.

OMNi-BiOTiC® FLORA plus+ je dodatak prehrani koji podržava žensku vaginalnu floru, a sadrži 4 znanstveno provjerena i klinički dokazana bakterijska soja. Ova 4 soja laktobacila znanstveno su istražena na Sveučilišnoj bolnici u Beču brojnim studijama, a specifična su po tome što su prirodno dio zdrave ženske vaginalne flore, nadoknađuju nedostatak laktobacila u vaginalnoj flori, imaju sposobnost nastanjivanja u vaginalnom području – sve za dobrobit ženskog zdravlja.

Više o proizvodu: https://www.omni-biotic.com/hr/proizvodi/omni-biotic-flora-plus/

Više o ostalim proizvodima Instituta AllergoSan možete pronaći na www.omni-biotic.hr, a proizvode možete nabaviti u svim bolje opremljenim ljekarnama te odabranim DM prodavaonicama.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: OMNi-BiOTiC®

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Dobre bakterije kao riznica ženskog zdravlja

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.