Umjerena konzumacija alkohola je dobra za srce

crno vino

Umjerenost u svemu, pa tako i u piću! Znamo da je previše alkohola loše za zdravlje, ali sve više studija sugerira da umjerena konzumacija alkohola može djelovati pozitivno na zdravlje.

Dvije nove studije skandinavskih znanstvenika također potvrđuju tezu da umjereno ispijanje alkohola djeluje blagotvorno na zdravlje, točnije na srce.

Naime, znanstvenici su analizirali podatke 60 000 ljudi sa zdravim srcem i njihove navike u konzumaciji alkohola od 1995. do 2008. godine. Tijekom promatranog razdoblja malo više od 1500 ispitanika je pretrpjelo zatajenje srca.

Konzumacija alkohola

Istraživači su usporedili podatke s onima koji nikad ili rijetko piju alkohol i zaključili da konzumacija tri do pet alkoholnih pića tjedno smanjuje rizik od zatajenja srca za čak 33 posto!

Znanstvenici također naglašavaju da ovi rezultati ne znače da treba češće piti kako bi očuvali zdravlje srca i da ne znači nužno da će oni koji rijetko piju imati zdravo srce.

Studija je objavljena u Journal of Internal Medicine i International Journal of Cardiology.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravlju srca i kardiovaskularnog sustava u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu