Svjetski mjesec svjesnosti o celijakiji: U ponedjeljak predstavljanje Registra proizvoda bez glutena i predavanja

U ponedjeljak predstavljanje aplikacije s registrom proizvoda bez glutena i predavanja

Celijakija pogađa oko 1 % stanovništva, što bi u Hrvatskoj bio grad veličine Varaždina. Za razliku od intolerancije ili alergije na gluten, riječ je o ozbiljnoj bolesti koja uzrokuje niz tegoba i navezanih bolesti, među kojima su maligna oboljenja i neplodnost. Bolest je nasljedna i dvaput češće pogađa žene nego muškarce, za nju ne postoji prevencija, a zbog raznolikosti ili pak odsustva jasnih simptoma, do postavljanja dijagnoze može proći i niz godina. Može se javiti u svakoj životnoj dobi i s njom se živi do smrti, a osim stroge i dosljedne bezglutenske prehrane, lijeka za celijakiju – nema.

Iako je ponuda bezglutenskih namirnica sve veća, ne samo u prodajnom lancu, već i u ugostiteljstvu, pouzdanost deklaracija i podataka o prehrambenim proizvodima je nerijetko upitna. Sigurni izbori su, k tome, oboljelima slabije dostupni i zbog cijene, ali i neprilagođenosti javnih i privatnih servisa potrebama zdravstveno ugroženih građana, kao što su, primjerice, studenti s celijakijom koji zasad ne mogu jesti u menzama sa svojim kolegama.

Kroz jedinstveni Registar proizvoda bez glutena, prvi dostupan pacijentima u obliku aplikacije sa stalnim nadopunama, udruga CeliVita želi omogućiti bolju kontrolu bolesti, zaštitu prava i dostojanstva pacijenata, ali i osigurati koristan alat svima uključenima u nabavu i pripremu hrane bez glutena, neovisno priprema li se hrana u obiteljskim domovima, u institucionalnim kuhinjama (vrtiću, školi, bolnici itd.) ili HORECA sektoru.

O pravilnoj prehrani, ključnom čimbeniku boljeg zdravlja, kvalitetnog života, produktivnosti i socijalne uključenosti oboljelih, potrebno je neprestano educirati i motivirati pacijente, ali i članove obitelji, njihove skrbnike, učitelje ili poslodavce.

Registar proizvoda bez glutena
FOTO: Shutterstock

Središnji događaj 16. svibnja

Stoga, povodom obilježavanja Međunarodnog dana celijakije, udruga CeliVita, uz podršku Hrvatskog gastroenterološkog društva i Hrvatskog društva za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu, organizira edukaciju “Znanjem do zdravlja osoba s celijakijom“. Edukacija će se održati 16. svibnja od 15:30 do 18:30 sati u prostoru ZICER-a na Zagrebačkom velesajmu (Avenija Dubrovnik 15, paviljon 12).

Predavanja će održati istaknuti stručnjaci u području gastroenterologije, pedijatrije i nutricionizma, a udruga CeliVita predstavit će aplikaciju s registrom proizvoda bez glutena. Dio interaktivne edukacije održat će i studenti Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Edukacija je dio projekta CD SKILLS koji udruga CeliVita provodi s Klinikom za dječje bolesti Zagreb, a u mjesecu svibnju, posvećenom svjesnosti o celijakiji.

Pozivaju vas da im se pridružite na edukaciji i predstavljanju registra te tako pomognete podržati oboljele u ustrajnoj kontroli bolesti i sigurnijem životu.

Program će obuhvatiti sljedeća predavanja:

  • 15:30 Pozdravna riječ
  • 15:35 – 15:50 Doc. dr. sc. Zrinjka Mišak, dr. med: “O celijakiji i prehrani bez glutena – kako naučiti više?”
  • 15:55 – 16:10 Prof. dr. sc. Silvija Čuković-Čavka, dr. med: “Posljedice nepridržavanja striktne prehrane bez glutena kod osoba s celijakijom”
  • 16:15 – 16:30 Nenad Bratković, magistar nutricionizma, univ. magistar fitofarmacije dijetoterapije: “Prehrana osoba s celijakijom-izazovi i primjeri iz prakse”
  • 16:35 – 16:45 Ida Čarnohorski, dipl. ing. biologije, CeliVita: “Registar proizvoda bezglutena-aplikacija kao pomoć u pridržavanju stroge prehrane bez glutena”.
Znanjem do zdravlja osoba s celijakijom
FOTO: Shutterstock

Nakon predavanja, točnije od 16:50 do 17:20 sati, održat će se okrugli stol “Koji sve čimbenici utječu na provedbu striktne prehrane bez glutena i kako njima upravljati?”.

Potom slijedi druženje uz zakusku i interaktivna edukativna izlaganja studenata PBF-a (do 18:30 sati).

Program edukacije moći će se pratiti i putem izravnog prijenosa na profilu Udruge na Facebooku i Youtube kanalu iste.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Udruge CeliVita.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu