Specijalna bolnica Medico započinje s personaliziranom metodom liječenja oštećenih kralježničkih diskova

Bolnica Medico

Specijalna bolnica Medico započinje s jedinstvenim projektom – primjenom zakrpe intervertebralnog diska (IVD patch), novom personaliziranom metodom liječenja oštećenih kralježničkih diskova, kao i s uvođenjem softverskog rješenja za ranu detekciju oštećenja slabinskih kralježaka. Ovaj znanstveno – istraživački projekt pozitivno je ocijenjen i financiran u sklopu IRI projekta iz fondova Europske unije, a dobivena sredstva se ulažu u daljnje istraživanje i razvoj ove minimalno invazivne metode liječenja križobolje.

Bol u leđima jedan je od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice, a procjenjuje se da čak 80 posto populacije tijekom svog života ima barem jednom bolove u leđima ili donjem dijelu kralježnice.

Kao jedan od lidera u području uvođenja i primjene novih, suvremenih tehnologija u dijagnostici i liječenju, Specijalna bolnica za kirurgiju Medico uočila je potrebu struke za iskorakom u  području tretiranja križobolje, kao i nedostatke dostupnih rješenja u postupcima liječenja i dijagnostike oštećenja kralježničkih diskova. Iako su istraživački znanstveni projekti specifičnost sveučilišnih bolnica, Specijalna bolnica Medico, kao privatna zdravstvena ustanova, jedna je od rijetkih koja je za svoj znanstveno istraživanje, dobila europska sredstva koja će uložiti u daljnji razvoj svoje inovativne metode.

Osim istraživačkog procesa koji se usmjerava na IVD zakrpu – inovativnu kombinaciju injiciranja matičnih stanica, jedinstvenost ovog projekta ogleda se i u razvoju softverskog rješenja (AI) – oblika umjetne inteligencije koji će unaprijediti standardizaciju radioloških nalaza.

Funkcioniranje softvera u praksi zamišljeno je na principu ranog prepoznavanja degenerativnih promjena, u trenutku u kojemu još nije došlo do narušenja intervertebralnog vezivno-hrskavičnog prstena. Osnovna očekivana uloga softvera bit će „alarmirati“ radiologe i neurokirurge na uočena oštećenja intervertebralnih diskova između pet postojećih slabinskih kralježaka i omogućiti optimalnu procjenu o tome je li pacijent kandidat za minimalno invazivnu intradiskalnu metodu liječenja u cilju regeneracije diska, čime bi se postiglo izlječenje kao i dugoročno otklonila potreba za operacijskim liječenjem.

 „Izrazito smo ponosni na realizaciju projekta i skorašnji početak primjene ove inovativne metode čiji je cilj pospješiti cjelokupan postupak liječenja pacijenta koji imaju oštećene hrskavice kralježničkih diskova, ali i skratiti vrijeme rehabilitacijskog perioda, kao i sam period dijagnostike te poboljšati njezinu učinkovitost. Kao jednoj od vodećih privatnih zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj i regiji, upravo su posvećenost razvoju novih, specifičnih znanja i vještina te primjena suvremenih tehnologija u dijagnostici i liječenju, ključne odrednice našeg poslovanja, a ujedno su i dodatan iskorak u pružanju vrhunske zdravstvene usluge našim pacijentima“, izjavio je voditelj projekta – neurokirurg, doc. dr. sc. Zlatko Kolić, dr. med., ravnatelj SB Medico.

dr.Kolić

Ukupna vrijednost projekta čiji je nositelj Specijalna bolnica Medico, sa suradnim ustanovama – Odjelom za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci i Specijalnom bolnicom za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ iz Rovinja te partnerom na projektu, tvrtkom Penta d.o.o. iz Pule, a koji se realizira u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija, u okviru programa za djelatnosti istraživanja, razvoja i inovacija (IRI), iznosi 14 milijuna kuna, od čega su više od polovine bespovratna sredstva.

U pripremi i provedbi kliničkog istraživanja i primjeni autolognih IVD zakrpa te kliničkom i neuroradiološkom praćenju, SB Medico će usko surađivati s prof.dr.sc. Antonijom Jurak Begonja s Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci te doc. dr.  sc. Marinkom Rade, jednim od svjetskih autoriteta u području degenerativnih promjena kralježnice.

Priliku da zajedno sa stručnjacima u Specijalnoj bolnici Medico radim na primjeni IVD zakrpe, vidim kao napredak u istraživanju neinvazivnih metoda liječenja kralježnice te sam ponosan što upravo u Hrvatskoj imamo mogućnosti razvijati ovaj inovativni i kompleksan projekt za kojega vjerujem da će rezultirati benefitima i za pacijente i za liječnike koji se u svojem radu bave primarno oštećenjima kralježnice“, rekao je  doc. dr. sc. Marinko Rade, dr. med., ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ u Rovinju.

Regenerativna metoda i ishodi njezine primjene u liječenju pratit će se kroz 18-mjesečno kliničko istraživanje te će se uspoređivati i s ishodima liječenja drugih, otprije poznatih, intradiskalnih metoda.

Članak uređen:

Ocijenite članak

3 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Specijalna bolnica Medico započinje s personaliziranom metodom liječenja oštećenih kralježničkih diskova

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.