Sijeda kosa ukazuje na rizik srčanog udara

Rano ste osijedili? Egipatski znanstvenici tvrde da to može biti znak oštećenja arterija koje snabdijevaju srce krvlju, što povećava rizik srčanih bolesti.

Neki biološki mehanizmi (promjene DNA, oksidativni stres, upale, hormonalne promjene, usporavanje rasta stanica) koji dovode do bolesti koronarnih arterija su odgovorni i za sijedu kosu.

Ovo otkriće bi moglo utrti put za prepoznavanje pacijenata s najvećim rizikom srčanih bolesti, samo temeljem praćenja promjena boje kose.

Dr. Irini Samuel sa Sveučilišta u Kairu je rekla: “Ateroskleroza i sjedilo kose pojavljuju se kroz slične biološke prolaze a učestalost obiju pojava povećava se sa životnom dobi. Naši nalazi upućuju na to da, bez obzira na kronološku dob, sijeda kosa ukazuje na biološku dob i može biti znak upozorenja za povećani kardiovaskularni rizik”

Tim doktorice Samuel je utvrdio korelaciju stupnja sjedoće kose i oštećenih arterija na 545 odrasla muškarca.

Promjena boje kose se pokazala neovisnim prediktorom sužavanja i ukrućivanja srčanih arterija, paralelno s visokim krvnim tlakom i abnormalnim razinama masnoća u krvi.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu