Run for MD: Trčite, hodajte, vozite se u invalidskim kolicima za osobe s mišićnom distrofijom

Trčite, hodajte, vozite se u invalidskim kolicima za osobe s mišićnom distrofijom

Savez društava distrofičara Hrvatske i Društvo distrofičara Zagreb u okviru kampanje obilježavanja 21. svibnja – Nacionalnog dana osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti i Europske godine mladih – organiziraju 3. atletsku virtualnu utrku Run for MD koja će se održati od 16. do 21. svibnja 2022. godine.

Svrha Utrke je podizanje svijesti o osobama s mišićnom distrofijom (MD) i prikupljanje sredstava za nabavku govorne jedinice koja će omogućiti samostalno upravljanje računalom osobama s velikim motoričkim teškoćama. U eri digitalizacije društva, ovim uređajem će se mladim osobama s MD-om omogućiti dostupnost e-usluga u zajednici, lakši pristup obrazovnim programima, veća učinkovitost i ostvarenje prava na informacije te veće uključivanje u društvo.

Nasljedna bolest koja vodi do nemogućnosti hoda

Mišićna distrofija je nasljedna genetska bolest koja izaziva slabost, gubitak snage mišića te smanjenje mišićnog volumena. Uz brojne sekundarne teškoće javlja se otežana pokretljivost koja dovodi do gubitka sposobnosti samostalnog hoda.

Pročitajte članak “Mišićna distrofija – uzroci, simptomi, vrste i liječenje“.

Nasljedna bolest koja vodi do nemogućnosti hoda
FOTO: Shutterstock

Više od 80 % oboljelih kreće se pomoću ručnih ili elektromotornih invalidskih kolica. Zbog slabosti mišića razvijaju se oštećenja vitalnih organa i dolazi do slabljenja funkcija disanja, gutanja te oslabljenog rada srca što su ujedno i glavni uzroci smrtnosti. Najteži oblici MD-a su spinalna mišićna atrofija (SMA), Duchenne mišićna distrofija (DMD) i amiotrofična lateralna skleroza (ALS).

Za svakoga ponešto – izbor je na vama!

Možete se uključiti u tri vrste utrka:

  1. Natjecateljska utrka za odrasle – potrebno je istrčati 5 km uz korištenje neke od aplikacija za trčanje (Strava i sl.) te rezultate (screenshot) i fotografiju poslati na mail sddh@sddh.hr, osigurane su nagrade za najbolji vremenski rezultat za 1., 2. i 3. mjesto u muškoj i ženskoj kategoriji
  2. Natjecateljska utrka za osobe u invalidskim kolicima – ako se utrkujete u invalidskim kolicima, potrebno je prikupiti što veći broj kilometara tijekom trajanja Utrke uz korištenje neke od aplikacija za trčanje (Strava i sl.) te rezultate (screenshot) i fotografiju poslati na mail sddh@sddh.hr, osigurane su nagrade za najviše prijeđenih kilometara za osobe u invalidskim kolicima, za 1., 2. i 3. mjesto u muškoj i ženskoj kategoriji
  3. Rekreativna utrka – odrasli, djeca i mladi, osobe u invalidskim kolicima, sami ili u društvu obitelji, prijatelja, kolega, suradnika, poznanika, kao i ostali koji žele podržati Utrku, hodajte, trčite, vozite bicikl ili invalidska kolica, time unaprijedite vlastito zdravlje, potaknite druge na uključivanje jer broj prijeđenih kilometara i vrijeme aktivnosti nije kriterij sudjelovanja, fotografiju sudjelovanja na Utrci pošaljite na mail sddh@sddh.hr.

Sudionici sve tri utrke fotografije sudjelovanja i rezultate aplikacija za aktivnosti mogu objaviti i na Facebook stranici https://www.facebook.com/SDDH.1970, koristeći hashtagove #SDDH, #DDZ, #MD, #RunForMD2022, #NacionalniDanNMB, #europeanyearyouth, #EuropskaGodinaMladih, #EYY2022 i #ivasesrcejemisic.

Svi sudionici će po završetku Utrke na kućnu adresu dobiti šalicu s logom Utrke, poklone donatora i zahvalnicu za sudjelovanje.

2019_06_09-0742-pano_1600x593_000
FOTO: Savez društava distrofičara Hrvatske

Prijavite se i sudjelujte na način koji vam više odgovara!

Startnina je za odrasle 50 kuna, dok je za djecu besplatna. Uplate se vrše na žiro račun Saveza društava distrofičara Hrvatske HR9223400091110039995 (PBZ), a u opis plaćanja treba napisati: Utrka, ime i prezime.

Prijavite se putem obrasca https://forms.gle/hwNUZmgtYqvVXe6a8. Prijava je pravovaljana po uplati kotizacije i prihvaćenjem pravila sudjelovanja. Broj sudionika nije ograničen.

Trenutno je u sve tri vrste utrka prijavljeno 188 sudionika koji dolaze iz mjesta: Velika Gorica, Zagreb, Sesvete, Virovitica, Motovun, Viškovo, Dugo Selo, Mursko Središće, Buje, Marijanci, Zadar, Vinkovci, Opatija, Rijeka, Karlovac, Matulji, Sesvetski Kraljevec, Krapina, Donji Dragonožec, Vrbovec, Novska, Lukavec, Klinča Sela, Kutina, Domaslovec, Strmec, Mala Gorica, Križevci, Gornje Jesenje, Dražice, Mičevec, Jastrebarsko, Graberje Ivanićko, Požega, Virje, Ilok.

Trčite, hodajte, vozite se u invalidskim kolicima od 16. do 21. svibnja 2022. u vašem gradu, mjestu, kvartu, po vašoj omiljenoj stazi, u vremenu koje vama najviše odgovara. Pozovite prijatelje i potaknite druge na uključivanje! Dišite za MD!

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Saveza društava distrofičara Hrvatske i Društva distrofičara Zagreb.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu