Prvi petak u veljači #nosicrveno

Dan crvenih haljina

Treću godinu zaredom, u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog neurološkog društva i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba te uz suorganizaciju Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će se zdravstveno-edukativna akcija Dan crvenih haljina.

Cilj akcije Dan crvenih haljina je podizanje svijesti javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pažnje na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na potrebu promjene načina života.

Organizacijski odbor ove hvalevrijedne akcije čine vrsne stručnjakinje KBC-a Sestre milosrdnice i KBC-a Zagreb: neurologinje Arijana Lovrenčić-HuzjanZdravka PoljakovićMarina Roje Bedeković, Vesna Matijević i Svjetlana Šupe te logopetkinja Dinah Vodanović.

Dan crvenih haljina - organizatorice
Foto: Hrvatsko neurološko društvo

U ozračju pandemije i nedavnih potresa osjećamo obavezu još glasnije govoriti o ovoj temi jer COVID-19 predstavlja rizik za nastanak moždanog udara jednako kao i emocionalna napetost kojoj su osobito izložene žene u stresnim situacijama. Moramo preuzeti brigu o vlastitom zdravlju jer se većina moždanih udara može prevenirati zdravim načinom života, a ako do moždanog udara dođe, za liječenje je ključno pravovremeno prepoznavanje simptoma i brza reakcija” – kaže predsjednica Hrvatskog neurološkog društva prof. dr. sc. Zdravka Poljaković.

Akcija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva RH i Gradonačelnika grada Zagreba, a važan doprinos dali su sponzori Berlin Chemie Menarini, Boehringer, Bina Istra, Eli-Lilly, Endress+Hauser, Fresenius, Ghetaldus, Makpharm, Matkon, Nicro, Novartis, Pliva, Sandoz i Zubak grupa.

U susret Danu crvenih haljina organizirat će se javni nastupi stručnjaka i stručni skupovi, a svečano obilježavanje akcije održat će se 5. veljače u Hrvatskom glazbenom zavodu i moći će se pratiti online.

Zvijezde večeri i ove godine će biti žene koje su preživjele moždani udar i koje će na prigodnoj reviji nositi crvene kreacije hrvatskih dizajnera: Andrijane Subotić PjajčikĐurđice VorkapićIvice SkokeLane PuljićMartine Herak i Zorana Aragovića.

Na društvenim mrežama akciju će obilježavati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da 5. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku.

Detalji o Danu crvenih haljina mogu se pratiti na stranicama Hrvatskog neurološkog društva https://neuro-hr.org/ i na Facebook stranici www.facebook.com/Dan-crvenih-haljina.

Članak uređen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Hrvatsko neurološko društvo

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Prvi petak u veljači #nosicrveno

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.