Pasaža crijeva – kako se pripremiti?

pasaža crijeva

Pasaža crijeva je radiološka slikovna metoda pretrage rendgenskim snimanjem uz korištenje barija kao kontrastnog sredstva s ciljem boljeg prikaza probavnog sustava.

Koristi se za dijagnozu patologija u probavnom sustavu:

 • tumor,
 • ulkus (čir),
 • upalna stanja,
 • polipi,
 • hernija,
 • strikture (suženja crijeva).

Barij je suhi prašak koji se pomiješa s vodom i napravi se, tzv. barijeva kaša. Služi kao kontrastno sredstvo prilikom snimanja rendgenom i daje bolju sliku i izgled stijenke, veličinu, oblik dijela probavnog sustava koji se promatra (ovom slučaju crijeva).

Radiološko snimanje može se izvoditi jednokontrastno (samo barijem) ili dvokontrastno (barij uz primjenu plina koji širi lumen crijeva).

Kako se pripremiti za pregled?

Potrebno je donijeti važeču uputnicu i svu raniju medicinsku dokumentaciju koja se odnosi na sadašnju bolest. Pacijenti naručeni na pasažu crijeva noć prije ne smiju ništa više konzumirati od jela i pića, a 2-3 ranije trebaju jesti laganu hranu i podvrgnuti se laksativnom tretmanu kako bi crijeva bila što praznija i prohodnija na dan snimanja. Prije samog pregleda potrebno je skinuti sve metalne predmete poput nakita (pirsinge isto), naočale, ukosnice kao i odjeću s metalnim dijelovima koja bi mogla utjecati na kvalitetu snimke. Također, potrebno je obavijestiti liječnika ili radiološkog tehničara ako postoji mogućnost trudnoće.

Kako se izvodi pretraga?

Za pregled donjeg dijela probavnog sustava (debelog crijeva i rektuma), pacijent leži na stolu, a operater stavi tanku cijev u rektum kroz koju pusti barij do crijeva.

Uređajem zvanim fluoroskop izravno se rendgenski snima i prikazuje probavni sustav. Tijekom postupka, fluoroskop i stol se pomiču stoga se i pacijenta može zamoliti za promjenu pozicije.

Završetkom postupka, mali dio barija odmah izađe iz tijela dok se ostatak izbaci izmetom kasnije.

Prilikom pretrage gornjeg dijela probavnog sustava, dvanaesnika i tankog crijeva, pacijent prije snimanja popije pripremljeni barij i potom slijedi snimanje fluoroskopom. Pacijent popije kontrastno sredstvo (barijev sulfat) u količini od najmanje pola litre – gusta tekućina bez specifičnog okusa i mirisa.

ct snimka pasaže crijeva

Pretraga obično traje između 30 i 60 minuta.

Nakon pretrage preporučeno je jesti hranu bogatu vlaknima i konzumiranje dovoljno tekućine kako bi se pomoglo izbacivanje ostataka barija iz crijeva.

Je li barij štetan za organizam?

Barij može biti štetan za organizam ukoliko postoji alergija na tu tvar ili je crijevo perforirano pa može izaći van i uzrokovati upalu u okolnom tkivu.

Samo rendgensko snimanje zrači, no nikakvo zračenje ne zaostaje u pacijentu nakon pretrage, a sama količina zračenja je dovoljno minimalna da pretraga nosi više koristi nego štete. Također, pretraga je minimalno invazivna s rijetkim komplikacijama koje se mogu javiti prilikom kolonoskopije primjerice.

Jedina posljedica koja se nešto češće može javiti jest konstipacija (ili zatvor) te svjetlija stolica u danima koji slijede nakon pretrage. Ako nemate stolicu više od 2 dana nakon pasaže, javite se svom liječniku koji vam može prepisati laksativ.

Članak uređen:

Izvori:

 1. Barium X-Rays. John Hopkins Medicine.
 2. X-ray – Lower GI Tract. RadiologyInfo.org.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Pasaža crijeva – kako se pripremiti?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.