Koliko često treba ići na sistematske preglede? Liječnica otkriva zašto su važni za dugoročno zdravlje

Koliko često treba ići na sistematske preglede Liječnica otkriva zašto su važni za dugoročno zdravlje

Sistematski ili preventivni pregledi početak su odgovorne brige o zdravlju svakog pojedinca. Njihov je glavni cilj pravovremeno otkrivanje raznih bolesti u najranijim stadijima kako bi se spriječio njihov daljnji razvoj.

Čak i ako se osjećate zdravo, važno je uvijek imati na umu da mnoge bolesti mogu napredovati neprimjetno, bez ikakvih simptoma. Nažalost, zbog užurbane svakodnevice često zanemarujemo redovne preglede koji nam pružaju uvid u vlastito zdravstveno stanje “od glave do pete”.

Edina Ćatić Ćuti, dr. med.
FOTO: Croatia Poliklinika

O ovoj iznimno važnoj temi više nam je detalja iznijela Edina Ćatić Ćuti, dr. med., specijalistica interne medicine, subspecijalistica nefrologije:

Preventivni pregledi predstavljaju esencijalni dio svakodnevne kliničke prakse. Zbog mogućnosti uvida u kliničko stanje bolesnika u određenom trenutku i uzimajući u obzir i dijagnostičku obradu, preventivni pregledi otvaraju spektar djelovanja u smislu ranog otkrivanja bolesti i značajnih čimbenika rizika, osobito kardiovaskularnih bolesti, koje predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti na nacionalnom i globalnom nivou.
Redoviti sistematski pregledi preporučuju se svima, i to najmanje jednom godišnje.
FOTO: Croatia Poliklinika

Koliko često treba ići na sistematske preglede?

Redoviti sistematski pregledi preporučuju se svima, i to najmanje jednom godišnje.

Ćatić Ćuti naglašava:

Na taj način osigurava se bolji uvid u dinamiku stanja bolesnika i omogućuje nama liječnicima rano stručno djelovanje. Prilikom ovakvih posjeta jako nam je važna suradljivost i uzajamno povjerenje koje s vremenom razvijamo s bolesnicima djelujući u njihovu najboljem interesu.

Što se tiče njezine struke, odnosno nefrologije, Ćatić Ćuti, dr. med., kaže kako neke od preventivnih mjera za očuvanje zdravlja bubrega uključuju dijetu sa smanjenim unosom soli, prehranu sa smanjenim udjelom masnoća i ugljikohidrata, zatim umjerenu fizičku aktivnost, povremene kontrole krvnog tlaka i redovite preventivne preglede.

No, kada se govori o prepoznavanju simptoma bolesti bubrega, vrlo su važni parametri bubrežne funkcije i urina, nalazi eritrocita i proteina u urinu, ultrazvučni nalaz bubrega i anamneza bubrega u djetinjstvu, a kasnije i anamneza arterijske hipertenzije i šećerne bolesti, koje predstavljaju najčešći sekundarni uzrok razvoja kronične bolesti bubrega.

Zašto odabrati Croatia Polikliniku kao pouzdanog zdravstvenog partnera
FOTO: Croatia Poliklinika

Zašto odabrati Croatia Polikliniku kao pouzdanog zdravstvenog partnera?

Croatia Poliklinika je skoro dva desetljeća prepoznata kao vrhunska zdravstvena ustanova koja zbog svoje stručnosti i širokog spektra usluga ostaje prva opcija za mnoge koji traže najkvalitetniju medicinsku skrb u Hrvatskoj.

Danas Croatia Poliklinika djeluje u osam regionalnih centara – u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli, Koprivnici, Osijeku, Varaždinu i Zadru – a njezin tim uključuje vodeće stručnjake iz 22 različita medicinska područja.

Osim toga, Poliklinika je među liderima i po korištenju najsuvremenijih tehnologija za dijagnostiku, što potvrđuje i znatan godišnji rast broja obavljenih pregleda i zadovoljnih korisnika. Još je važnije što se na preglede čeka minimalno, a pacijenti se mogu naručiti telefonski, e-poštom ili osobnim dolaskom u jednu od poliklinika.

Više informacija o Croatia Poliklinici i uslugama možete pronaći ovdje.

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Croatia Poliklinika po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Croatia Poliklinika

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu