Medicinski odobrava

Tina Piskač, dr. med.

EMNG (elektromioneurografija) nogu i ruku – kako se pripremiti?

emng-nogu1

EMNG (elektromioneurografija) je dijagnostički postupak kojim se procjenjuje funkcija perifernog živčanog sustava, a uključuje aktivnosti mišića i živaca koji njima upravljaju. Sastoji se od dva dijela elektroneurografije (ENG) i elektromiografije (EMG).

ENG (elektroneurografija) je pretraga kojom se analizira funkcija perifernih živaca. Dobiveni rezultati ukazuju na visinu mjesta i tip oštećenja perifernih živaca. Pretraga se obavlja površinskim elektrodama. Prilikom izvođenja pretrage nema uboda ni drugih neugodnih osjećaja.

EMG (elektromiografija) daje prikaz stanja mišića i pokazuje jesu li slabost ili gubitak mišićne mase posljedica bolesti živaca ili samog mišića. Pretraga se izvodi pomoću tanke jednokratne igle – elektrode koja uglavnom ne izaziva neugodne osjećaje. Kako bi pretraga bila uspješna i ugodnija za pacijenta, potrebna je suradnja liječnika i pacijenta.

Video prikaz EMG pregleda

Kada se izvodi EMNG?

Pretraga EMNG se provodi u svrhu postavljanja dijagnoza:

emng

Kako izgleda EMNG pretraga?

Prije samog početka pretrage pacijentu se uzme anamneza i napravi neurološki status. Pacijent tijekom pretrage leži, dok se EMNG pretraga provodi bez narkoze i u većini slučajeva nije bolna. Sam pregled traje oko 30 do 45 minuta ovisno o stanju pacijenta, bolesti i opsežnosti pregleda.

Ispitivanje se vrši na kompjuteriziranim aparatima pri čemu se ispituje provodljivost perifernih živaca uz pomoć elektroda postavljenih na kožu dok se za ispitivanje mišićne funkcije koriste sterilne, jednokratne igle-elektrode.

Kako se pripremiti za EMNG?

Pregled ne zahtijeva posebne pripreme. Prije pregleda temeljito operite ruke i noge kako bi se odstranile tjelesne masnoće. Nemojte koristiti losione, ulja ili kreme kako bi se elektrode bolje zalijepile za kožu. Možete normalno konzumirati hranu prije pregleda.

Na pregled ponesite popis lijekova koje uzimate te se posavjetujte s liječnikom o njihovom uzimanju. 

EMNG – cijena pregleda

Na EMNG pregled se najčešće čeka oko 4 – 6 mjeseci, ovisno o listama čekanja pojedinih bolnica i hitnosti stanja.

Cijene u privatnim poliklinikama se kreću oko 400 kn. Cijena za EMNG ruku (gornjih ekstremiteta) iznosi oko 400 kn, a EMNG nogu (donjih ekstremiteta) isto oko 400 kn. Ako izvodite EMNG ruku i nogu najčešće je cijena jeftinija, oko 600 – 700 kn za obje pretrage.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.32 / 5   31

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: emng, emng nogu, emng pretraga, emng cijena, emng donjih ekstremiteta, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu