Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja pluća

Dan zdravlja pluća

U povodu Svjetskog dan zdravlja pluća, koji se svake godine obilježava 25. rujna, Udruga za pomoć oboljelima od raka pluća Jedra predstavlja svoju sveobuhvatnu javno-zdravstvenu kampanju „Ne brini“ i novu digitalnu komunikacijsku platformu www.govorimoorakupluća.com koje imaju za cilj podizanje svjesnosti o vodećem javnozdravstvenom problemu – važnosti informiranja pacijenata oboljelih od raka pluća i drugih bolesti pluća. Odnosno, podizanja zdravstvene pismenosti oboljelih i njihovih obitelji. Ovim putem pozivamo vas da nam se pridružite:

u subotu 25. rujna, s početkom u 11 h, na Cvjetnom trgu u Zagrebu, obilježavanju Svjetskog dana zdravlja pluća i javnom predstavljanju kampanje s popratnim programom.

Tim će povodom biti postavljena instalacija u formi labirinta kako bi se simbolično prikazalo stanje pacijenta na putu od sumnje do dijagnoze pa kroz dugačak i zahtjevan put liječenja raka pluća. Labirinit će biti dizajniran tako da će prolaznici imati priliku ući i tražiti izlaz, s uputama i bez, pri čemu će im se mjeriti vrijeme izlaska iz labirinta. Cilj je, naime, pokazati da bez jasnih uputa i odgovora stručnjaka vrijeme liječenja pacijentima može izgledati poput nasumičnog traženja izlaza iz najkompliciranijeg labirinta.

U 12 sati, ispred labirinta, predviđeno je održavanje panela na kojem će sudjelovati ključni stručnjaci iz područja prevencije, dijagnoze, liječenja raka pluća i drugih bolesti pluća, te prehrani i tjelesnoj aktivnosti. Panel će voditi predsjednica Udruge Jedra Sandra Karabatić, MScN, BSN, RN, PhD student.

Na panelu će biti predstavljena i spomenuta digitalna komunikacijska platforma www.govorimoorakupluća.com koja će služiti kao središnje mjesto informiranja za oboljele, članove njihovih obitelji i zainteresiranu javnost. Osim navednog, predviđeno je i održavanje različitih radionica pod vodstvom respiratornog fizioterapeuta koji će sve zainteresirane naučiti tehnike pravilnog disanja i relaksacije.

Kampanja „Ne brini“, kao i platforma www.govorimoorakupluća.com, predstavljaju potpuno novi integrirani pristup u informiranju pacijenata o dijagnostici, liječenju, očekivanim nuspojavama, stilu života s rakom pluća i drugih plućnih bolesti, prehrani, fizičkim i radnim aktivnostima te programu podrške tijekom liječenja.

Projekt je osmišljen kao odgovor na potrebe pacijenata i stručne javnosti da na jednom mjestu imaju jednostavan i lako dostupan pristup provjerenim i konkretnim informacijama. Kampanjom, kao što i sam naziv govori, želimo poslati poruku oboljelima i njihovim obiteljima da se „ne brinu“, jer je uz njih tim stručnjaka i sustav medicinske skrbi koji ih prati na putu bolesti, osiguravajući im najbolju skrb i pružajući im potrebnu informaciju.

Članak uređen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Obilježavanje Svjetskog dana zdravlja pluća

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Imam problem velike bolove od vrata desne strane prema ödesnoj lopoticii krece dole 30 cm trebam savjet