‘Nove droge’ sve veći problem u Hrvatskoj

Droga

Tijekom protekle godine u Hrvatskoj je zbog zlouporaba droga liječeno 7.812 osoba.

Svjetski dan borbe protiv zlouporabe droga obilježava se 26. lipnja. Ove godine UNODC (United Nations Office for Drug and Crime), agencija UN-a za problematiku ilegalnih droga i kriminaliteta, apelira na sve ljude da se aktivno uključe u promicanje zdravlja i rad na aktivnostima koje će pridonijeti borbi protiv zlouporabe droga.

U povodu Svjetskog dana borbe protiv zlouporabe droga, Hrvatski Crveni križ kao organizacija koja je važan dio sustava borbe s problematikom ovisnosti u RH, želi ukazati na sve veći problem tzv. „novih droga“.

„Nove droge po kemijskom sastavu najčešće spadaju u jednu od grupa poput sintetskih kanabinoida, sintetskih katinona, fenetilamina, triptamina i drugih. Ta sredstva su dostupna u slobodnoj prodaji, najčešće u obliku osvježivača za prostore, mirisnih aroma za istu namjenu, kristala/soli za kupanje i sličnog. Iako ti preparati nisu namijenjeni za ljudsku konzumaciju, mlade osobe ih često konzumiraju zbog njihovih učinaka na stanje svijesti. Konzumiranje takvih sredstava u bilo kojem obliku, posebice kod mladih osoba, može prouzročiti iznenadnu smrt“, ističe dr. Siniša Zovko, voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti HCK-a.

droga

Ako se analizira problematika ovisnosti o drogama u Hrvatskoj, epidemiološke činjenice mnogo govore: prvi kontakt s drogom kod osoba u Hrvatskoj događa se sa 16 godina starosti. Prvi kontakt s heroinom ostvaruje se s 19 godina, a prvi kontakt sa službenim institucijama koje se bave problematikom bolesti ovisnosti, događa se s 26 godina starosti. Jednostavna računica pokazuje da ljudi deset godina nesmetano uzimaju droge, razvijaju tešku bolest ovisnosti, a na liječenje se javljaju kasno.

Tijekom protekle godine u Hrvatskoj je zbog zlouporaba droga liječeno 7.812 osoba. Od toga broja, 6.241 osoba liječena je zbog opijatnog tipa ovisnosti. Liječene osobe sve su starije (prosječna dob liječenih muškaraca je 34,7 godina, a žena 33,2 godine) što odgovara općem europskom trendu kod opijatnih ovisnika.

U Hrvatskoj je sustav za prevenciju i izvanbolničko/bolničko liječenje ovisnosti stabilan. Sve je manje novih korisnika, a broj novih heroinskih ovisnika ponovno je manji od 300 godišnje i ima trend pada. Hrvatski Crveni križ kontinuirano diljem Hrvatske provodi svoj Program smanjenja šteta od posljedica ovisničkog ponašanja koji je namijenjen aktivnim korisnicima droga. Provode se aktivnosti usmjerene na sprečavanje širenja HIV/AIDS-a i hepatitisa B i C kod aktivnih korisnika droga, te unapređenje i omogućavanje aktivnog liječenja bolesti ovisnosti s konačnim ciljem potpune resocijalizacije ovisnika.

Tijekom jedne godine HCK prosječno brine o više od 2.000 ovisnika o drogama; podijeli više od 20 tisuća sterilnih štrcaljki i igala; prikupi 15.000 uporabljenih štrcaljki i igala te anonimno i besplatno testira oko 200 osoba na hepatitis C i oko 70 osoba na HIV.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu