Nanočestice će ciljano prenositi lijekove do mjesta djelovanja

Lijekovi nove generacije

Nanočestice, umotane u membranu ljudskog trombocita, mogle bi uvelike pojačati učinkovitost lijekova kod kardiovaskularnih bolesti i sistemskih bakterijskih infekcija. Ove čestice, razvijene na sveučilištu u San Diegu, u stanju su prenositi lijekove do ciljanih mjesta u tijelu, osobito do ozlijeđenih krvnih žila i organa napadnutih štetnim bakterijama.

U pokusima na miševima i štakorima, dokazano je da nanočestice, prerušene u trombocite, ciljano dovode lijekove u znatno jačim dozama na mjesta gdje su najpotrebniji i tako znatno pojačavaju učinak medikacije, bez nepotrebnog opterećenja cijelog organizma.

Izvana, nanočestice su obložene membranom ljudskog trombocita te na taj način mogu plutati kroz krvotok bez opasnosti od napada imunološkog sustava. Trombocitska opna ima još jednu korisnu funkciju: vezuje se na oštećene krvne žile i određene patogene uzročnike poput bakterije MRSA te na taj način omogućava nanočesticama da upravo na ciljanom mjestu isporuče ljekovitu supstancu.

Ciljani prijenos „maskiranih“ nanočestica bi se u budućnosti mogao koristiti ne samo za liječenje bolesti krvožilnog sustava i sistemskih infekcija, već i za liječenje raka i neuroloških poremećaja.

Ovo istraživanje koje su proveli nanoinženjeri iz San Diega, objavljeno je 16. rujna 2015. u časopisu Nature.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Nanočestice će ciljano prenositi lijekove do mjesta djelovanja

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.