Somatizacijski poremećaj – uzroci, simptomi i liječenje

Somatizacijski poremećaj

Somatizacijski poremećaj je poremećaj karakteriziran pretjeranom brigom pacijenta o vlastitom zdravlju i simptomima koje povezuje s nepsihijatrijskim bolestima. Često su takvi pacijenti nepotrebno izvrgnuti brojnim pregledima i dijagnostičkim testovima s obzirom da se redovito žale svom liječniku na određene simptome, ali ne može se naći biološka osnova njihovom stanju.

Somatizacijom se naziva stanje u kojem se psihološki ili emocionalni stres pojedinca manifestira u obliku tjelesnih simptoma koji se nikako drugačije medicinski ne mogu objasniti.

Pretpostavlja se da 5 do 7% opće populacije ima somatske simptome, a gotovo četvrtina takvih pacijenata prijeđe iz akutne u kroničnu somatsku bolest. Somatski poremećaji mogu započeti već u djetinjstvu i adolescenciji, ali i odrasloj dobi. Žene se čak 10 puta češće prezentiraju sa somatizacijskim poremećajem nego muškarci.

Somatizacijski poremećaj – uzroci

Uobičajena kombinacija je rezultat pacijentove povišene osviještenosti na određene promjene u tijelu zajedno s tumačenjem takvih promjena kao značajnih čimbenika neke bolesti.

Ne zna se točan uzrok somatizacijskog poremećaja, ali istraživanja su pokazala da postoje rizični faktori koji vode kroničnom i ozbiljnom poremećaju:

 • zanemarivanje u djetinjstvu,
 • seksualno zlostavljanje,
 • kaotičan životni stil,
 • zloupotreba alkohola i opijatnih sredstava,
 • poremećaji ličnosti.
Somatizacijski poremećaj
Foto: Pixabay

U ordinacijama primarne liječničke skrbi, uočeno je da somatizacijski poremećaj ovisi o psihosocijalnim i kulturološkim stresorima – nezaposlenost i narušeno poslovno funkcioniranje su najčešći.

Somatizacijski poremećaj – simptomi

Simptomi se ne mogu pripisati nijednom mogućem organskom uzroku, a pacijent se svejedno žali na:

 • bol,
 • probavne smetnje,,
 • neurološke probleme
 • kratkoća daha,
 • umor,
 • seksualne smetnje.

Bitno je naglasiti da pacijenti ne glume i ne lažiraju svoje simptome, nego ih istinski proživljavaju.

Bolovi
Foto: Pixabay

Dijagnoza

Somatizacijski poremećaj je teško dijagnosticirati i predstavlja veliki problem u zdravstvenom sustavu te frustraciju i stres za pacijenta.
Smjernice su:

 • jedan ili više somatskih simptoma koji narušavaju svakodnevni život,
 • prekomjerno i neumjereno razmišljanje, osjećanje ili ponašanje povezano s nekim somatskim simptomom – nerazmjerno i uporno razmišljanje o ozbiljnosti simptoma, visoka razina anksioznosti i previše vremena i energije posvećenog na simptom,
 • kontinuirano trajanje simptoma, dulje od 6 mjeseci.

Somatizacijski poremećaj smatra se blagim ako je ispunjen samo jedan od gore navedenih kriterija, umjeren kada su 2 ili više te teški poremećaj kada su ispunjeni 2 ili više uz dodatak višestrukih tjelesnih simptoma (ili jednog vrlo ozbiljnog).

Somatizacijski poremećaj – liječenje

Terapija je kompleksna i mora uzeti u obzir psihološke, socijalne i kulturološke čimbenike koji vrše utjecaj na pojavu somatskih simptoma.
Preporuča se odlazak psihijatru i početak kognitivne bihevioralne terapije (razgovorom se pronalazi način kako se nositi sa svojim problemima te kako promijeniti obrazac ponašanja i negativnih misli).
Tzv. mindfulness terapija pokazala je dobre učinke kod pojedinih pacijenata također, kao i farmakološka terapija (amitriptilin).
Mindfulness terapija je modificirana kognitivna terapija koja uključuje meditaciju i vježbe disanja u svoj program. Pacijenta se uči kako se odvojiti i osloboditi od negativnih misli.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Kurlansik SL, Maffei MS. Somatic Symptom DisorderAm Fam Physician. 2016;93(1):49–54.
 2. Henningsen P. Management of somatic symptom disorderDialogues Clin Neurosci. 2018;20(1):23–31.
   

Ocijenite članak

3.33 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu