Patite li od ovisnosti o pametnim telefonima?

ovisnost o pametnom telefonu

Ako je mobitel više vaš produžetak ruke nego zaseban entitet, onda se uklapate u gotovo 50 posto populacije, koji kažu da ne mogu živjeti bez svojih pametnih telefona.

Postali smo netolerantni prema samoći“, rekla je socijalna psihologinja Sherry Turkle za Business Insider. “Naš mozak sada treba stalnu stimulaciju, što je možda i najopasnija promjena od svih.

Zašto je to opasno? Prilično je važno da budemo mirni i fokusirani prilikom važnih životnih odluka. No, naša veza s tehnologijom je poremetila našu koncentraciju.

Mindfulness (usredotočena svjesnost) je praksa obraćanja pozornosti namjerno, svjesno, otvorenog uma te bez prosuđivanja. Mindfulness nam pomaže da živimo u sadašnjem trenutku umjesto da razmišljamo o prošlosti ili se brinemo oko budućnosti. Ako smo stalno stimulirani znači da nismo u potpunosti u kontaktu s našom svijesti te ne možemo onda dobro prosuđivati i biti racionalni.

Postoje načini za ublažavanje ovih promjena koje se razvijaju kako sve više postajemo tehnološki ovisni. Najlakši način je da sami sebi propišete digitalni detox. Isključivanje mobitela na sat vremena ili cijeli dan može napraviti veliku razliku.

Namjerno isključivanje tijekom dana može pomoći vašem mozgu da se „osvježi“ i ponovno fokusira na bitne stvari. Darujte si jedan dan bez tehnologije i bez sumnje ćete jasnije razmišljati.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu