Može li pametni sat otkriti imate li Parkinsonovu bolest?

Može li pametni sat otkriti imate li Parkinsonovu bolest

Više od 10 milijuna ljudi diljem svijeta boluje od Parkinsonove bolesti, neurološkog poremećaja koji otežava kretanje. Trenutačno ne postoji lijek za Parkinsonovu bolest, a rane simptome često je teško dijagnosticirati, što potiče stalna istraživanja za metode ranog otkrivanja.

Istraživači s Medicinskog centra Sveučilišta u Rochesteru istražili su upotrebu svakodnevne tehnologije, poput Appleovih satova i iPhonea, kako bi pratili promjene u simptomima Parkinsonove bolesti tijekom vremena.

Njihovo istraživanje uključivalo je 82 osobe s ranom, neliječenom Parkinsonovom bolešću i 50 kontrolne skupine iste dobi.

Koristili su nosive “Opal” senzore istraživačke razine, Apple Watch 4 ili 5 i iPhone 10 ili 11 s aplikacijom BrainBaseline.

Dr. Jamie Adams, glavni autor studije, primijetio je da su pametni satovi i pametni telefoni široko dostupni i laki za korištenje, što ih čini idealnim za praćenje napredovanja Parkinsonove bolesti.

Uređaji su prikupljali i aktivne mjere, poput tapkanja prstima, i pasivne mjere, poput brojanja koraka i učestalosti podrhtavanja. Ovo istraživanje dio je studije WATCH-PD, koja je značajno pridonijela razumijevanju digitalnog praćenja u kliničkim ispitivanjima.

Studija je procjenjivala kognitivne, govorne i motoričke vještine
FOTO: Shutterstock

Studija je procjenjivala kognitivne, govorne i motoričke vještine

Tijekom 12 mjeseci prikupljeni su podaci sudionika o ranim simptomima Parkinsonove bolesti. Aplikacija BrainBaseline procjenjivala je kognitivne, govorne i motoričke vještine. Dr. Adams objasnio je da dok neki uređaji zahtijevaju obradu podataka nakon prikupljanja, drugi, poput Apple Watcha, daju podatke o poremećajima kretanja u stvarnom vremenu.

Prethodne studije također su koristile pametne satove za rano otkrivanje Parkinsonove bolesti i praćenje promjena simptoma uz prilagodbu terapije. Na kraju ove studije, pametni satovi otkrili su promjene u hodu, drhtanju, govoru i pokretima ruku, pokazujući njihov potencijal u praćenju napredovanja bolesti.

Dr. Adams naglasio je važnost osjetljivih i značajnih digitalnih mjera za klinička ispitivanja. Daljinsko proširenje ove studije, financirano od strane Zaklade Michaela J. Foxa, ima za cilj analizirati ove digitalne mjere tijekom tri godine kako bi se identificirali rani pokazatelji potreba za lijekovima.

Dr. Hooman Azmi za Medical News Today istaknuo je značaj stalne procjene pacijenata putem nosivih uređaja, koji mogu poboljšati upravljanje liječenjem između posjeta klinici. Razumijevanje napredovanja Parkinsonove bolesti ključno je za ranu dijagnozu i liječenje, posebice budući da su fizikalni pregledi i simptomatske tegobe trenutno primarne dijagnostičke metode. Rana identifikacija markera bolesti bit će od vitalnog značaja kada tretmani za usporavanje ili liječenje Parkinsonove bolesti postanu dostupni.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu