“Mladima nedostaju podrška i razumijevanje odraslih, a boje se i stigme koja se veže uz mentalno zdravlje!” Evo kako ih možete podržati

UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza

Započela je sedma UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza, koja se drugu godinu zaredom održava za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih u školama.

Kako bi nastavio važan razgovor o mentalnom zdravlju i razbijanju stigme, UNICEF je u centru Zagreba, na Trgu bana Josipa Jelačića, postavio interaktivne instalacije i održao simbolički “Sat vježbanja podrške mentalnom zdravlju“.

Tako su u “Školske klupe pune emocija” sjeli sudionici, a pred “Ploču podrške” izašle UNICEF-ove ambasadorice Bojana Gregorić Vejzović i Mirna Medaković Stepinac te ambasadorica Mliječne staze Marija Andrijašević, a zajedno s partnerima i prolaznicima prošli su i “Stazama mentalnog zdravlja” te zaigrali “Školicu sigurnih koraka“.

Ploča podrške
FOTO: UNICEF
Više od 6.000 sudionika, među kojima 1.850 djece i više od 300 učitelja i nastavnika, sudjeluje u utrci koja je i ove godine nacionalna i inkluzivna te će se 15. – 24. rujna, uz mobilnu aplikaciju, odvijati na tisućama staza diljem Hrvatske.

Prijave su moguće do zadnjeg dana na internetskoj stranici www.mlijecnastaza.hr, a prijaviti se mogu baš svi – djeca i mladi, obitelji, pojedinci, udruge i tvrtke – te svojim kotizacijama podržati program podrške mentalnom zdravlju djece i mladih u školama.

Škole podrške
FOTO: UNICEF

Djeci i mladima nedostaju podrška i razumijevanje odraslih

Sredstvima prikupljenim tijekom Mliječne staze i kampanje za mentalno zdravlje djece i mladih UNICEF će podržati program za jačanje otpornosti i socio-emocionalnih vještina učenika, učitelja i nastavnika – “Škole podrške” – koji provodi u suradnji s Forumom za slobodu odgoja te uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje.

Procjenjuje se da će ulaganjem u razdoblju nakon Mliječne staze 2023. za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih biti educirano više od 450 učitelja, nastavnika, ravnatelja i stručnog osoblja, a koristi će imati više od 13.000 učenika osnovnih i srednjih škola.

Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, je poručila:

Kroz kampanju za podršku mentalnom zdravlju u školama razgovaramo s mnogo djece i mladih o njihovim iskustvima, očekivanjima i nesigurnostima s kojima se suočavaju kada se nose s teškoćama mentalnog zdravlja. Govore nam kako im nedostaju podrška i razumijevanje odraslih, a boje se i stigme koja se veže uz mentalno zdravlje, s kojom se ponekad teže suočavaju nego sa samim problemom. Pokretanje razgovora o mentalnom zdravlju odgovornost je odraslih, posebice onih s kojima djeca provode najviše vremena – nastavnika u školama. U suradnji s partnerima želimo pružiti znanja i vještine učiteljima i drugim stručnjacima u školama kako bi lakše djelovali kao prva pomoć, podrška i zaštita učenicima.
prva pomoć, podrška i zaštita učenicima
FOTO: UNICEF

Dodala je:

Ove godine više od 6.000 sudionika trčat će, hodati, voziti bicikl, kolica, koturaljke na tisućama staza diljem Hrvatske tijekom 10 dana, i sigurna sam da ćemo nastaviti stvarati društveni zamah oko teme mentalnog zdravlja. Zahvaljujem svima koji su nam se pridružili ove godine, posebno našim korporativnim partnerima, kao i svim korporativnim timovima, drugim neformalnim timovima, školama, obiteljima, djeci, mladima i svim zvijezdama Mliječne staze.

Zajednički poziv svima da se uključe u Mliječnu stazu na događanju su uputile, uz Reginu M. Castillo, i:

  • Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike
  • Ivana Benjek, načelnica Sektora za darovite i učenike s teškoćama te informacijsku potporu sustavu odgoja i obrazovanja u Ministarstvu znanosti i obrazovanja
  • Iva Prpić, voditeljica Odjela za podršku djeci i obiteljima u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom
  • Daria Kurtić, v. d. ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje
  • Ana Munivrana, izvršna direktorica Foruma za slobodu odgoja
  • Marija Franić, voditeljica korporativnih komunikacija Kaufland Hrvatska.
UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza 2023.
FOTO: UNICEF

“Od trenutka kada sam u riječima nastavnice čula suosjećanje … “

Barbara Vukas, mlada ambasadorica za prava djece i mladih, je rekla:

Nakon što sam nekoliko godina provela na dječjoj onkologiji i pohađala školu u bolnici, koja se odvijala “jedan na jedan”, povratak u školske klupe bio mi je poprilično šokantan, pomalo traumatičan i izrazito zahtjevan. Činjenica da se moram pojaviti pred pločom ispred 20-ak kolega ostavljala me u strahu koji me kočio. Od trenutka kada sam u riječima nastavnice čula suosjećanje, suočavanje sa svijetom odjednom je izgledalo puno drugačije i lakše.

UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza 2023. odvija se pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kampanju za mentalno zdravlje djece i mladih podržavaju brojni mladi, osobe iz javnog života, sportaši, umjetnici, visoki dužnosnici i drugi, a poruke podrške možete pročitati ovdje.

Prijave za UNICEF-ovu utrku Mliječna staza primaju se na internetskoj stranici www.mlijecnastaza.hr, a više informacija dostupno je na www.unicef.org/croatia, gdje se mogu naći i Savjeti za očuvanje mentalnog zdravlja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje UNICEF-a.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: UNICEF

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu