Liječničke udruge: “U strahu da ne ostanu bez vozačke dozvole, pacijenti će izbjegavati odlazak liječnicima”

Liječničke udruge - U strahu da ne ostanu bez vozačke dozvole, pacijenti će izbjegavati odlazak liječnicima

Liječničke strukovne udruge ocijenile su da bi izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama mogle nanijeti štete liječnicima i vozačima te pozvale predlagače zakona da ne nameću obavezu liječnicima da prijavljuju pacijente koje su upozorili na privremenu nesposobnost upravljanja vozilom.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine – KoHOM priopćila je da Vlada pred drugo čitanje nije izmijenila prijedlog tog zakona te kako se nakon njegovog prihvaćanja može očekivati da će velik broj pacijenata privremeno ili trajno ostati bez vozačke dozvole.

Resorno ministarstvo, ističe KoHOM, nije definiralo zdravstvena stanja koja trajno ili privremeno utječu na zdravstvenu sposobnost vozača za sigurno upravljanje motornim vozilom, čime se zakonski sva odgovornost prebacuje na liječnike, pa će ih i osiguravajuće kuće moći teretiti u slučaju prometne nesreće.

Obveza da liječnici ubuduće o zdravstvenom stanju moraju obavijestiti policiju mogla bi u potpunosti narušiti odnos liječnik-pacijent, ističe se.

Navedeno zakonsko rješenje u praksi će dovesti da će pacijenti, u strahu da ne ostanu bez vozačke dozvole, izbjegavati odlazak liječnicima čime će posljedično ugroziti svoje zdravlje.

Ako se izglasa Zakon, Hrvatska liječnička komora ide na sud
FOTO: Shutterstock

Ako se izglasa Zakon, Hrvatska liječnička komora ide na sud

KoHOM je predložio da upozorenje pacijentu kako ne bi trebao upravljati vozilom ostane između liječnika i pacijenta, a da bi ga liječnik bio dužan dostaviti policiji na uvid samo na njezino posebno traženje, kao što je slučaj u Velikoj Britaniji.

Hrvatska liječnička komora (HLK) poslala je zastupnicima u Hrvatskom saboru otvoreno pismo, o čemu je poslala priopćenje medijima, u kojem ističe kako obveza koju MUP nameće liječnicima nije rješenje ni za jednog od “četiri glavne ubojice u prometu”, tj. brzinu, alkohol, mobitel i nekorištenje sigurnosnog pojasa, a što je MUP sam definirao kao ključne uzroke visoke smrtnosti u prometu. 

Komora u pismu ističe kako se, po podacima MUP-a, od skoro 700 tisuća prometnih prekršaja evidentiranih u 2020. godini u samo 0,02 % slučajeva radilo o upravljanju vozilom pod utjecajem droga ili lijekova. Za Hrvatsku ne postoje javni podaci o postotku nesreća kojima je uzrok promijenjeno zdravstveno stanje, ističe.

MUP mjesecima ignorira i odbija sve primjedbe liječničkih strukovnih organizacija, a rezultat toga je da je Vlada u Sabor u drugo čitanje poslala prijedlog zakona koji i dalje sadrži tu obvezu liječnika te njihovu prekršajnu odgovornost u slučaju da to ne učine.

Ako Sabor izglasa ovakav zakon s obvezom liječnika da prijavljuju svaku, pa i privremenu promjenu zdravstvenog stanja, i s njihovom prekršajnom odgovornošću, Hrvatska liječnička komora zatražit će preispitivanje ustavnosti zakona na Ustavnom sudu, stoji u zaključku otvorenog pisma HLK-a zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA).

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu