Treba li pri ljetnim vrućinama smanjiti doze lijekova protiv visokog tlaka?

visoki tlak

Visoke vanjske temperature dovode do proširenja krvnih žila i mogu oboriti krvni tlak. Je li razumno, dok traju ljetne vrućine, smanjiti doze lijekova protiv hipertenzije? Odgovor na ovo pitanje nije lako dati, a nikako se ne preporučuje bilo što mijenjati bez konzultacije s liječnikom.

Prof.Dr. Dieter Klaus iz Njemačke zaklade za bolesti srca (Deutsche Herzstiftung) o tome kaže: ”Učinak lijekova za snižavanje krvnog tlaka pri visokim vanjskim temperaturama može biti pojačan. Moguće je da zbog topline krvni tlak padne uslijed širenja krvnih žila, a to posljedično dovede do vrtoglavica i slabosti, ovisno o opsegu smanjenja krvnog tlaka”

Očekivani period vrućih dana

Dođe li do pada sistoličkog  tlaka na vrijednost od 110 mmHg ili još niže, razumno je smanjivati dozu lijekova, ali samo u slučajevima kada se očekuje duži period vrućih dana i noći. Također, prije putovanja u tropske predjele ili neke druge destinacije s visokim temperaturama, valjalo bi se konzultirati s liječnikom o prilagodbi doze lijekova.

lijekovi za tlak

Važnost redovitog mjerenja krvnog tlaka

mjerenje tlaka

Bolesnici s hipertenzijom su svjesni važnosti redovitih mjerenja krvnog tlaka. U ekstremnim vremenskim uvjetima, osobito pri vanjskim temperaturama iznad 30 °C redovite kontrole se nikako ne bi smjele preskakivati.

Srčani bolesnici moraju jako paziti na unos tekućine. Pri ekstremnim vrućinama bi trebalo dodatno popiti jednu do dvije litre dnevno, ali ni tu ne valja pretjerivati, jer prevelika količina tekućine može poremetiti minutni volumen.

Vaganjem procijeniti pravilan unos tekućine

Svakodnevno vaganje vam može pomoći u određivanju pravilne količine tekućine. Srčani bolesnici, osobito oni sa srčanom insuficijencijom bi se trebali vagati ujutro prije doručka, nakon prvog jutarnjeg mokrenja. Dodatnim vaganjem navečer moguće je grubo procijeniti bilancu unosa tekućine. Ako je tjelesna masa od jutra do večeri porasla za više od pola kile, unos tekućine je previsok. Bolesnici sa srčanom slabosti koji unatoč uzimanju tekućine navečer izmjere manju težinu od jutarnje, trebali bi u dogovoru s liječnikom smanjiti količinu diuretika, ako ih uzimaju.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu