Je li “ženska viagra” iznevjerila očekivanja?

FDA je odobrila Filbanserin za liječenje žena sa smanjenim seksualnim potrebama (Hypoactive Sexual Desire Disorder, HSDD) u premenopauzi. Tako su i žene dobile svoju “tabletu za bolji seks”, ali muškarci, s 26 odobrenih medikamenata još uvijek premoćno vode.

Otkako se pojavio na tržištu pod zaštićenim imenom Addyi, lijek izaziva brojne debate o odnosu koristi i rizika. Kritičari upozoravaju na “medikalizaciju” ženske seksualnosti i preveliki utjecaj farmaceutske industrije. Prije svega, sumnjaju u prednosti dugotrajne terapije u odnosu na moguće rizike i popratna djelovanja.

Rezultati ispitivanja

Nizozemski i belgijski istraživači su obradili podatke pet objavljenih i tri neobjavljena ispitivanja u kojima je sudjelovalo 5914 žena. Prosječno, uzimanje lijeka je davalo rezultate zadovoljavajućih seksualnih iskustava unutar dva mjeseca.

Kao popratna djelovanja navode se vrtoglavica, pospanost, mučnina i iscrpljenost, uglavnom u blagom obliku.

Impotencija

Nakon obrade podataka o pacijenticama, istraživači su zaključili da je promjena izazvana Filbanserinom minimalna. Djelatna tvar utječe na poruke u mozgu i time bi trebala pojačati želju za seksom. Prije nego li se tableta preporuči pacijenticama, trebalo bi provesti još ispitivanja.

Neki liječnici preporučuju da se Addyi (Filbanserin) uzima u sklopu terapije samo kao njen dio, a da se primijene i ostali oblici liječenja, primjerice psihoterapija.

U SAD je Addyi odobren u kolovozu 2015, a od listopada je na tržištu. U Europi ga još nema. Tableta se uzima jedanput dnevno. Za vrijeme uporabe lijeka zabranjena je konzumacija alkohola jer pojačava popratna djelovanja.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu