U Hrvatskoj 10 novih slučajeva majmunskih boginja: Evo tko će se trebati cijepiti

U Hrvatskoj 10 novih slučajeva majmunskih boginja

U Hrvatskoj je za sada potvrđeno 10 slučajeva majmunskih boginja, a riječ je o muškim pacijentima u dobi između 30 i 50 godina, potvrdila je epidemiologinja Goranka Petrović koja očekuje da će u idućim tjednima stići prve doze cjepiva protiv te virusne bolesti. Za sada se zna da su dvojica zaražena u inozemstvu, a za ostale se još prikupljaju podaci. 

Svaka država Europske unije donijet će svoj plan cijepljenja protiv majmunskih boginja, a prve doze u Hrvatsku mogle bi doći kroz nekoliko tjedana premda nije određen konkretan datum, rekla je za HINA-u epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Pročitajte članak “Majmunske boginje – simptomi, prijenos, smrtnost, liječenje“.

Cijepit će se osobe koje su bile u bliskom kontaktu
FOTO: Shutterstock

Cijepit će se osobe koje su bile u bliskom kontaktu

Europska je komisija poduzela zajedničku nabavu cjepiva, a nekolicina je zemalja, poput Njemačke i Španjolske, već primila prve doze cjepiva protiv majmunskih boginja, koje su ove godine zabilježene u brojnim zemljama diljem europskog kontinenta.

Petrović je izjavila:

Podjela cjepiva prema državama izvršit će se proporcionalno prema broju stanovnika i prema tome u kojoj je mjeri epidemija pogodila određenu državu. U narednim tjednima očekuje se da cjepivo stigne i u Hrvatsku.

Majmunske boginje nisu klasična spolno prenosiva bolest, napomenula je Petrović. Još mnogo toga treba istražiti kada je riječ o ovoj bolesti, no poznato je to da se mogu prenijeti bliskim fizičkim kontaktom. Epidemiologinja je objasnila:

U Hrvatskoj planiramo cijepiti one osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženim osobama, unutar 4 – 14 dana od izloženosti zarazi.

Hrvatska će dobiti 1.400 doza. 

Trenutačno je epidemija proširena uglavnom među muškarcima
FOTO: Shutterstock

Trenutačno je epidemija proširena uglavnom među muškarcima

Simptomi spomenute bolesti uključuju glavobolju, povišenu temperaturu, bolove u mišićima, otok limfnih čvorova i osip koji se javlja nekoliko dana. Bolest se liječi simptomatski, uz primjenu mnogo tekućine, a vrlo je mali broj hospitaliziranih osoba, poručila je Petrović.

Inače, Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u petak da je odobrila cjepivo protiv velikih boginja i za primjenu u prevenciji majmunskih boginja, bolesti koja se širi i za koju bi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) mogla izdati maksimalno upozorenje.

WHO je objavio da je za više od 50 zemalja svijeta proglasio epidemiju majmunskih boginja “izvanrednom situacijom od međunarodnog značaja”. 

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je rekao:

Premda proglašavam izvanrednu javnozdravstvenu situaciju od međunarodnog značaja, moram istaknuti da se trenutačno radi o epidemiji koja je proširena uglavnom među muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima, posebno onima sklonim većem broju seksualnih partnera.

To znači, dodao je, da je riječ o epidemiji koja se može zaustaviti primjenom “prave strategije u određenim skupinama”.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu