Rezultati velikog istraživanja potvrdili: Nadutost nije samo tegoba, već ozbiljan zdravstveni problem!

Rezultati velikog istraživanja potvrdili Nadutost nije samo tegoba, već ozbiljan zdravstveni problem!

Često se ljudima koji pate od sindroma iritabilnog crijeva (IBS) olako kaže “Nije ti ništa, to je samo nadutost!” ili “Nije ništa, to su samo plinovi!”.

Međutim, novo istraživanje koje je proveo Probiotic Excellence Center Abela Pharm otkriva koliko su takvi stavovi pogrešni.

Probiotic Excellence Center Abela Pharm
FOTO: Abela Pharm

Rezultati istraživanja

Rezultati istraživanja objavljeni su 2024. godine. U istraživanje je bilo uključeno čak 32.000 ispitanika, a rezultati su pokazali da IBS znatno narušava kvalitetu života. Grčevi, nadutost, plinovi i neredovito pražnjenje crijeva često su samo dio problema s kojima se oni suočavaju.

Prema podacima istraživanja, čak 16.000 ispitanika je izjavilo da je nadutost koju osjećaju teško podnošljiva ili čak izuzetno bolna, a više od 50 % ispitanika navelo je da ih nelagoda u trbuhu prisiljava da prestanu sa svojim svakodnevnim uobičajenim aktivnostima.

Ponavljajuću bol u trbuhu, najmanje jednom tjedno, prijavilo je 20.000 ispitanika
FOTO: Abela Pharm

Ponavljajuću bol u trbuhu, najmanje jednom tjedno, prijavilo je 20.000 ispitanika, dok je znatno veći broj (23.000) izjavio da osjeća nervozu tijekom dana, što direktno utječe na njihov probavni sustav.

To ne čudi, s obzirom na to da su naša crijeva cijelom dužinom prožeta s više od 100 milijuna živčanih stanica koje su po strukturi slične stanicama mozga. Isti neurotransmiteri koji se nalaze u mozgu (poput serotonina i dopamina) prisutni su i u probavnim organima. Zbog toga se tegobe iritabilnog crijeva obično pogoršavaju tijekom ili nakon razdoblja stresa i emocionalne napetosti.

Istraživači su došli i do spoznaje da nadutost i plinovi muče čak 80 % ispitanika, od kojih su u ovom istraživanju 62 % bile žene, dok je 38 % ispitanika činila muška populacija. Brojke jasno ukazuju na široko prisutne gastroenterološke probleme u našoj populaciji.

Istraživači su došli i do spoznaje da nadutost i plinovi muče čak 80 % ispitanika
FOTO: Abela Pharm

Sindrom iritabilnog crijeva predstavlja najčešći razlog posjeta gastroenterologu

Međutim, ono što je još važnije, rezultati ovog istraživanja jasno pokazuju da ove probleme ne bismo smjeli shvaćati olako te da bismo trebali imati više razumijevanja i pružiti podršku ljudima koji pate od sindroma iritabilnog crijeva ili IBS-a.

Sindrom iritabilnog crijeva predstavlja najčešći razlog posjeta gastroenterologu. Prate ga nadutost, plinovi, grčevi i bol u trbuhu, kao i problemi s pražnjenjem crijeva. Važno je napomenuti da spada u tzv. funkcionalne poremećaje, što znači da nije riječ o ozbiljnoj bolesti poput malignih oboljenja ili upalnih bolesti crijeva. Međutim, IBS može znatno narušiti kvalitetu života i ograničiti svakodnevicu pacijenata, što je zapravo i samo istraživanje pokazalo.

S obzirom na činjenicu da je travanj svjetski mjesec svjesnosti o tegobama IBS-a, obratite pozornost na svoje simptome, potražite mišljenje ljekarnika ili liječnika i vratite kvalitetu svojeg života u normalu.

Također, slobodno istražite jeste li možda vi osoba koja ima neke od simptoma IBS-a u IBS testu.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Abela Pharm

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu