Stručno odobrava

,

Artroza kod pretilih osoba – može li se spriječiti?

artroza naslovna

Gubitak težine može spriječiti i značajno ublažiti simptome osteoartritisa, odnosno artroze – progresivne bolesti zglobova, zaključak je članka objavljenog u časopisu Journal of the American Academy of the Orthopaedic Surgeons (JAAOS).

U članku se navodi kako pretilost može biti uzrok biomehaničkih i upalnih promjena koje uzrokuju artrozu i njene popratne simptome – boli i gubitak pokretljivosti povezanih s tom bolešću.

Artroza je kronična bolest cijelog zgloba, a obilježena je razaranjem i gubitkom zglobne hrskavice uz moguću hipertrofiju kosti (stvaranje koštanih izbočina zvanih osteofiti).

Hrskavica je dio zgloba koji oblaže krajeve kostiju, a uništavanje hrskavice uzrokuje trljanje kostiju jedne o drugu, što uzrokuje bol i gubitak funkcionalnosti zglobova

Kod trošenja hrskavice, upravo prekomjerna tjelesna težina igra veliku ulogu u pogoršanju stanja zbog opterećenja (većeg no što je potrebno) zglobova i njegovih okolnih struktura. 

Pretilost najčešće dovodi do osteoartritisa (artroze) u koljenima jer su zglobovi, ili prijelaz, s kojih se na stopala prenosi težina s gornjeg dijela tijela te tako trpe visok stupanj opterećenja. U izrazito velikom broju slučajeva artroze koljena, osobe koje su smanjile tjelesnu težinu nakon dijagnosticiranja osteoartritisa smanjile su i količinu boli.

Postoji jasna poveznica između pretilosti i artroze koja proizlazi iz biomehaničkih i sistemskih čimbenika. Sistemski čimbenici čine se značajnijima“, istaknuo je Ryan C. Koonce, kirurg ortoped na klinici Skagit Regional Clinic u Mount Vernonu i jedan od autora članka.

U članku se ističe kako bi se gotovo polovica slučajeva artroze zgloba koljena u Sjedinjenim Američkim Državama mogla izbjeći da nije bilo pretilosti kao čimbenika rizika, a ističu se i druge teze:

  • prekomjerna tjelesna težina i opterećenje određenog zgloba dovodi do njegovog povećanog trošenja,
  • pretili odrasli ljudi imaju previše bijelog masnog tkiva koje može uzrokovati upale,
  • pretilost se smatra temeljnim uzrokom povišenog tlaka, inzulinske rezistencije i ostalih metaboličkih sindroma,
  • pretilost je snažan čimbenik rizika za pojavu boli, osobito u području mekog tkiva kao što su tetive.

Vrlo je važno da liječnici budu svjesni različitih načina na koje pretilost uzrokuje artritis, ne samo radi liječenja već i radi sprečavanja nastanka bolesti. Zanemarujemo mršavljenje kao primarnu terapiju za artritis i bol u zglobovima“, rekao je dr. Jonathan Bravman, profesor-asistent na Odjelu ortopedije Sveučilišta u Coloradu i koautor istraživanja.

Najčešće pogađa ljude srednje i starije dobi, a žene su češće pogođene od muškaraca.

Simptomi artroze koljena su stalni bolovi u koljenu i ograničena pokretljivost, koji u velikoj mjeri utječu na ograničenje svakodnevnih aktivnosti.

Što je oštećenje veće, to su bolovi češći i javljaju se za vrijeme mirovanja. Bol se javlja nakon dužeg sjedenja, lokalizirana iza koljena, a pojačava se nakon nošenja tereta. 

Često se javljaju zvukovi, odnosno krepitacije. Simptomi se općenito pogoršavaju za vrijeme vlažnog i hladnog vremena. 

Bolovi su posebno jaki kada se osoba penje po stepenicama ili se spušta niz njih. Na početku kretanja bolovi su jaki, nakon nekog vremena intenzitet boli se smanjuje, ali ako se dugo kreće, bol se vraća istim intenzitetom.

Kod uznapredovale artroze postoji opcija redovitog vježbanja. Drugi način je uklanjanje ili dovoljno smanjenje bolova. Konačno rješenje je ugradnja umjetne hrskavice nakon što se istroši (artroplastika).

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu