Đumbir u borbi protiv bolova u mišićima

Đumbir u borbi protiv bolova u mišićima

Većina sportaša obično koristi nesteroidne protuupalne lijekove u pokušaju da spriječe bol i upalu prije pojave boli. Međutim, trenutno nedostaje znanstvenih dokaza za ovaj pristup i sportaši trebaju biti svjesni potencijalnih rizika. A rizici koje sa sobom donose protuupalni lijekovi su gastrointestinalna bol (bol u želucu i crijevima) te krvarenje, oštećenje bubrega i oštećenje jetre.

Đumbir, za razliku od nesteroidnih protuupalnih lijekova, zapravo može poboljšati gastrointestinalnu funkciju. Na primjer, sportaši koji se bave sportovima koji zahtijevaju izdržljivost mogu patiti od mučnine pri kraju treninga, a đumbir je baš cijenjen zbog svojih svojstava protiv mučnine. 

Da, ali djeluje li đumbir na bolove u mišićima?

Postoje studije koje potvrđuju djelovanje đumbira protiv bolova. Ekstrakti đumbira, poput začinskog đumbira u prahu koji ćete dobiti u bilo kojoj trgovini mogu imati takav učinak, a otkriveno je da su ti ekstrakti klinički učinkovita sredstva za smanjenje boli te da će načiniti manje štete i imati manje nuspojava od lijekova.

To znači da đumbir barem nema nuspojava koje pokazuju neki protuupalni lijekovi.

U nekima od studija đumbir je djelovao bolje nego u drugim studijama. To je objašnjeno time što je u nekim studijama korištena premala doza đumbira i još k tome na kraće vrijeme. Postoji jaka veza između doze i učinka. Najbolji rezultati, u smislu smanjenja boli, bili su s jedan i pol ili dva grama dnevno, što je puna žličica mljevenog đumbira, ali prilikom uzimanja bar 2 – 3 tjedna.

Đumbir za mišiće
Foto: Pixabay

Pojava boli ima svoj redoslijed nastajanja. Iz osobnog iskustva i promatrajući pacijente zaključio sam da u većini slučajeva može doći do pojave boli onog trenutka kad znatno oslabi cirkulacija krvi na bolnom području. Bilo da je to glava ili zglob ili mišić. Izuzetak je žarenje u želucu, tzv. žgaravica čiji uzrok je kemijski nadražaj živaca želuca kiselinom.

Nakon oslabljene cirkulacije krvi na bolnom području, tkivo tog područja počinje s nizom događaja koje skupno zovemo upala. Glavni buntovnici u ovoj upalnoj priči su enzimi koji stvaraju kemijske spojeve – signale da je nastala upala. Lijekovi protiv bolova imaju zanimljiv mehanizam djelovanja protiv boli pomoću kojeg možemo obustaviti te signale boli.

Jedan od načina je suzbijanjem enzima kojim započinje proces upale u tijelu. Taj moćni enzim se zove ciklooksigenaza 2. Taj momak pokreće upalu i u znanstvenim krugovima je poznatiji pod tajanstvenim skraćenim imenom „agent“ COX-2. Poprilično je nezgodan tip i stalno stvara te potpaljuje upale.

On ima i brata po imenu ciklooksigenaza 1, maštovitog kodnog naziva COX-1. On je pak dobrotvor koji čini dobre stvari, poput zaštite sluznice želuca i crijeva tj. potiče obnovu zaštitnog sloja sluznice u crijevima i želucu.

Problem je što ti isti lijekovi protiv boli suzbijaju i COX-1 i COX-2.

Dakle, budući da je obustava rada COX-1 povezana s iritacijom probavnog trakta (jer se ne stvara obnovljeni novi sloj želučane sluznice kojeg stvara COX-1), bilo bi dobro kad bismo mogli samo selektivno blokirati upalni proces, tj. samo blokirati enzim COX 2 koji potiče upale.

Đumbir sirovi
Foto: Pixabay

Upravo takvo selektivno svojstvo ima đumbir. Ispitivanja su pokazala da đumbir, nema učinka na COX 1, ali zato može dramatično smanjiti djelovanje pro-upalnog COX 2.

Nažalost, pokazalo se da đumbir ne djeluje protiv bolova akutno, tj. u periodu kraćem od 2 do 3 tjedna. Ne možete ga jednostavno uzeti kao lijek. Ako ljudima dajete žličicu đumbira prije vožnje biciklom, nema razlike u bolovima u mišićima nogu tijekom 30 minuta. Međutim, đumbir može ublažiti svakodnevno napredovanje bolova u mišićima.

Uzimanje đumbira pet dana zaredom čini se da ubrzava oporavak do maksimalne snage nakon dizanja utega s velikim opterećenjem. Žličica ili dvije u nekoliko dana ili tjedana u smoothiju ili nešto slično, možda ćete moći smanjiti bolove i u mišićima, i ubrzati oporavak mišićne snage.

Postoje razlike između đumbira u prahu i svježeg. U đumbiru se nalaze razni spojevi s “kreativnim” imenima, poput gingerola, gimgera i gingerdiona, ali najsnažnija protuupalna komponenta može biti skup tih spojeva zajedno. I zanimljivo je da sušeni đumbir sadrži više tih protuupalnih nego svježi. Zbog toga se đumbir u prahu može koristiti protiv oksidativnog stresa i upale.

Zašto se onda jednostavno ne bi izvađeni ekstrakti mogli koristiti u kapsuli svaki sam za sebe? Svaka aktivna komponenta đumbira pojedinačno smanjuje upalu, neke više od drugih, ali cijeli đumbir kao cjelina bolje djeluje od svojih zasebnih dijelova.

Ali možete povećati sadržaj djelatnih komponenti u cijelom đumbiru sušenjem, jer su glavni proizvodi dehidracije gingerola, stvoreni kada se đumbir osuši. Grijanje đumbira može još više povećati koncentraciju tih djelatnih komponenti.

Korijen đumbira
Foto: Pixabay

Može li grijani đumbir bolje djelovati protiv boli nego sirov?

Ispitivanje u trajanju od 11 dana uzimanja 1 čajne žlice sirovog đumbira na dan naspram đumbira koji se kuhao tri sata protiv bolova u mišićima nije pokazalo značajniju razliku. Značajno smanjenje bolova u mišićima dan nakon dizanja utega u skupini koja je uzimala kuhani đumbir je jednako kao i u skupini koja je konzumirala sirovi đumbir.

Bilo kako bilo, svakodnevno konzumiranje sirovog i termički obrađenog suhog đumbira može rezultirati umjerenim do velikim smanjenjem bolova u mišićima nakon ozljede mišića uzrokovane vježbanjem.

I za kraj još jedna važna informacija o đumbiru. Đumbir spada u skupinu začina koji blokiraju TNF-α – Tumor Nekrosis Faktor alfa.

Faktor nekroze tumora alfa (TNF alfa), upalni je kemijski spoj – citokin kojeg stvaraju naše obrambene stanice – makrofagi/monociti tijekom upale. Taj citokin daje signal tijelu da je započela upala unutar stanica. U konačnici pojava TNF-α dovodi do oštećenja ili smrti stanice

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu