Sladoled torta – recepti

sladoled torta

Tko kaže da ne možete jesti i sladoled i tortu u jednom desertu? Sladoled torta bez pečenja upravo je ono što trebate kada dođu vrući ljetni dani, a želite desert bez stajanja nad vrućom pećnicom.

Ako vas zanima kako napraviti sladoled tortu, u nastavku pročitajte 5 recepta među kojima ćete sigurno pronaći nešto za sebe!

Ukoliko su vaš odabir sladoledi bez mlijeka (koje možete koristiti i za pripremu sladoled torti), pročitajte ovaj članak.

Sladoled torta s orasima – veganski recept

Ova sladoled torta s orasima ne samo da je sirova i veganska, već je i jako zdrava! U ovoj torti koriste se natopljeni orašasti plodovi i datulje – poželjno je da stoje u vodi barem sat vremena, a potom se ocijede.

Sastojci za podlogu

  • 140 g natopljenih orašastih plodova (npr. oraha i/ili badema),
  • 8 natopljenih datulja (bez koštica),
  • 25 g i 2 žlice kakaa u prahu,
  • ½ čajne žlice vanilije,
  • prstohvat soli.

Sastojci za drugi sloj

  • 170 g natopljenih datulja (bez koštica),
  • 2 jušne žlice kikiriki maslaca,
  • ½ čajne žlice vanilije.

Sastojci za sladoled

  • 2 velike oguljene zamrznute banane.

Sastojci za glazuru

  • 180 g komadića tamne čokolade,
  • 60 ml bademovog mlijeka,
  • 1 jušna žlica kokosovog ulja.

Priprema

  1. U procesoru za hranu (ili blenderu) izmiješajte sastojke za podlogu. Dodajte malo vode po potrebi. Smjesa bi trebala biti vlažna, ali ne previše mokra.
  2. U kalup obložen papirom za pečenje utisnite pripremljenu podlogu, tako da sve bude ravno i podjednako raspoređeno.
  3. U čistom procesoru za hranu izblendajte sastojke za drugi sloj torte. Dodajte malo vode po potrebi, dok smjesa ne postane glatka i teksturom slična karamelu.
  4. Dodajte drugi sloj torte na koru, tako da sve bude ravno i podjednako raspoređeno.
  5. U procesoru za hranu izblendajte zamrznute banane dok ne postanu glatke konzistencije (kao sladoled).
  6. Ravnomjerno rasporedite sladoled od banane po drugom sloju torte.
  7. Tortu stavite u zamrzivač. U međuvremenu, napravite glazuru.
  8. Nad parnom kupelji otopite sastojke za glazuru.
  9. Ravnomjerno prelijte tortu glazurom.
  10. Vratite tortu u zamrzivač na 2 sata prije serviranja.

Jednostavna sladoled torta – recept

Za ovu jednostavnu sladoled tortu neće vam trebati puno vremena, a osim što je zdrava, ne sadrži proizvode životinjskog porijekla.

Ako neki sastojci trebaju biti natopljeni prije korištenja, to znači da je poželjno da stoje u vodi barem pola sata, a potom se ocijede.

Čokoladna sladoled torta također je jednostavna za napraviti. U kremu umjesto jagoda možete staviti prah kakaa, čokoladni sirup ili otopljenu tamnu čokoladu.

Sastojci za podlogu

  • 175 g natopljenih datulja (bez koštica),
  • 125 g oraha,
  • 75 g indijskih oraščića,
  • 300 g natopljenih indijskih oraščića,
  • 50 g badema.

Sastojci za kremu

  • 300 g natopljenih indijskih oraščića,
  • 220 g zamrznutih jagoda,
  • 2 oguljene zamrznute banane,
  • 3 jušne žlice javorovog sirupa,
  • 1 jušna žlica ekstrakta vanilije,
  • ½ čajne žlice soli,
  • 100 ml vode,
  • sok jednog limuna,
  • 2-3 jušne žlice kokosovog ulja.

Priprema

  1. U procesoru za hranu (ili blenderu) izmiješajte sastojke za podlogu. Dodajte malo vode po potrebi. Smjesa bi trebala biti vlažna, ali ne previše mokra. Pustite da stoji u hladnjaku pola sata dok pripremite kremu.
  2. U procesoru za hranu izblendajte natopljene indijske oraščiće dok ne postanu glatka smjesa.
  3. Smjesi dodajte jagode i banane i blendajte ponovo dok smjesa ne postane glatka.
  4. Dodajte sve ostale sastojke i blendajte dok smjesa ne postane gusta i glatka.
  5. Dobivenu kremu stavite preko podloge i ostavite u zamrzivaču oko 2 sata prije serviranja.
  6. Opcionalno: prije serviranja vrh torte možete dekorirati jagodama, listićima badema ili čokoladnim sirupom.

sladoled torta

Sladoled torta od avokada

Ova fina i zdrava sladoled torta s avokadom ne sadrži gluten ni mliječne proizvode, a pogodna je i za osobe na Paleo dijeti.

Sastojci za podlogu

  • 8 natopljenih i prepolovljenih datulja (bez koštica),
  • 125 g oraha.

Sastojci za kremu

  • 3 zrela avokada,
  • 5 zamrznutih banana,
  • sok od 3 limete,
  • naribana kora 1 limuna,
  • 85 g meda,
  • malo kokosovog ulja.

Priprema

  1. Namastite kalup za sladoled kokosovim uljem.
  2. Izblendajte datulje i orahe dok ne formiraju smjesu pa ju utisnite u kalup.
  3. Izblendajte sastojke za kremu (sve osim kokosovog ulja) dok ne postane glatka.
  4. Kremu stavite u kalup preko podloge i pustite u frizeru oko 3 sata.
  5. Prije serviranja izvadite tortu na par minuta.

Sladoled torta s pudingom i plazma keksom – recept

Ova sladoled torta s plazma keksima (ili drugim keksima po želji) malo je manje zdrava, no i dalje je ukusna i osvježavajuća za ljetne dane.

Sastojci za podlogu

  • 400 g smrvljenih plazma keksa (ili Oreo keksa),
  • 250 ml otopljenog maslaca,
  • 115 g šećera.

Sastojci za kremu

  • 3 l omekšanog sladoleda od vanilije,
  • 120 ml mlijeka,
  • 2 paketa praha za puding od vanilije,
  • opcionalno: šlag i keksi.

Priprema

  1. Dobro pomiješajte sastojke za podlogu pa smjesu utisnite u kalup.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte sladoled i mlijeko pa im dodajte smjesu za puding.
  3. Dobivenu kremu stavite na podlogu.
  4. Opcionalno: prekrijte cijelu tortu šlagom i po vrhu pospite usitnjene kekse.
  5. Ostavite u hladnjaku 2 sata prije serviranja.

sladoled torta

Grčka sladoled torta – recept

Ako želite napraviti grčku sladoled tortu, najvažniji je sastojak grčki sladoled tj. jogurt. U ovom receptu saznajte kako napraviti grčki sladoled, koji možete staviti na neku od podloga iz prijašnjih recepata.

Sastojci za podlogu

  • 8 natopljenih i prepolovljenih datulja (bez koštica),
  • 125 g oraha.

Sastojci za grčki sladoled

  • 130 g grčkog jogurta,
  • 500 g zamrznutog voća,
  • 2 čajne žlice ekstrakta vanilije,
  • 3 jušne žlice meda.

Priprema

  1. Izblendajte datulje i orahe dok ne formiraju smjesu pa ju utisnite u kalup.
  2. U procesoru za hranu dobro izblendajte sve sastojke za sladoled i stavite ga na podlogu.
  3. Servirajte odmah ili stavite u zamrzivač.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu