Voće koje povećava mišićnu snagu za 30 posto

vježbe za debljanje

Mišići postaju s godinama slabiji, ali nova studija je možda otkrila kako povratiti snagu starijim osobama.

Istraživači sa Sveučilišta u Iowi su otkrili spoj u rajčicama i jabukama koji može isključiti protein odgovoran za starenje mišića. Studija, objavljena u časopisu Journal of Biological Chemistry, bi mogla pomoći u liječenju slabosti mišića.

“Mnogi od nas znaju iz vlastitog iskustva da slabost mišića i atrofija postaju veliki problemi kako postajemo stariji”, rekao je koautor istraživanja doktor Christopher Adams.

Adams i njegovi kolege otkrili da ursolična kiselina pronađena u kori jabuke i tomatidini spojevi u koži zelene rajčice mogu spriječiti atrofiju mišića – gubitak mišićne mase, zbog prirodnog procesa starenja – isključivanjem problematičnog proteina ATF4.

Rajčice

Ovaj protein navodno “mijenja formaciju gena što uzrokuje slabljenje mišića kod starijih osoba.” I znanstvenici vjeruju da isključivanjem proteina možemo zaustaviti ciklički proces starenja mišića.

U ispitivanjima na miševima, spojevi iz jabuka i rajčica su mogli povećati mišićnu masu za 10 posto i snagu mišića za 30 posto,

Prema WebMD, mišići rastu i razvijaju se do 30 godine života; ljudi mogu izgubiti čak tri do pet posto svoje mišićne mase svakih 10 godina nakon 30. rođendana.

Istraživači planiraju nastaviti istraživanje u kliničkim ispitivanjima na ljudima, što potencijalno može dovesti do nove linije dodataka i lijekova za jačanje mišića.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Voće koje povećava mišićnu snagu za 30 posto

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.