Voće koje povećava mišićnu snagu za 30 posto

vježbe za debljanje

Mišići postaju s godinama slabiji, ali nova studija je možda otkrila kako povratiti snagu starijim osobama.

Istraživači sa Sveučilišta u Iowi su otkrili spoj u rajčicama i jabukama koji može isključiti protein odgovoran za starenje mišića. Studija, objavljena u časopisu Journal of Biological Chemistry, bi mogla pomoći u liječenju slabosti mišića.

“Mnogi od nas znaju iz vlastitog iskustva da slabost mišića i atrofija postaju veliki problemi kako postajemo stariji”, rekao je koautor istraživanja doktor Christopher Adams.

Adams i njegovi kolege otkrili da ursolična kiselina pronađena u kori jabuke i tomatidini spojevi u koži zelene rajčice mogu spriječiti atrofiju mišića – gubitak mišićne mase, zbog prirodnog procesa starenja – isključivanjem problematičnog proteina ATF4.

Rajčice

Ovaj protein navodno “mijenja formaciju gena što uzrokuje slabljenje mišića kod starijih osoba.” I znanstvenici vjeruju da isključivanjem proteina možemo zaustaviti ciklički proces starenja mišića.

U ispitivanjima na miševima, spojevi iz jabuka i rajčica su mogli povećati mišićnu masu za 10 posto i snagu mišića za 30 posto,

Prema WebMD, mišići rastu i razvijaju se do 30 godine života; ljudi mogu izgubiti čak tri do pet posto svoje mišićne mase svakih 10 godina nakon 30. rođendana.

Istraživači planiraju nastaviti istraživanje u kliničkim ispitivanjima na ljudima, što potencijalno može dovesti do nove linije dodataka i lijekova za jačanje mišića.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu