Trošarina na zaslađena pića u Meksiku

dijetalna pića

Dok mandatar i budući članovi nove Vlade u Hrvatskoj smišljaju reforme kojima bi, između ostalog, napunili državni proračun i uštedjeli davanja za zdravstvo, njihovi meksički kolege bilježe uspjehe novog poreza, uvedenog prije dvije godine.

Meksiko je 1.1.2014. uveo trošarinu od 1 peso po litri (oko 10%)  na pića zaslađena šećerom i time u godinu dana smanjio njihovu potrošnju za 12%. Istovremeno, potrošnja neoporezivih pića je skočila za 4%.

O uvođenju poreza na zaslađena pića razmišljaju i Britanci, o čemu smo već pisali ovdje.

Učestalošću šećerne bolesti, prekomjerne težine i pretilosti, Meksiko prednjači u svijetu.

Da bi se procijenio učinak ove trošarine, znanstvenici iz Meksika i SAD su proučavali razlike u kupnji zaslađenih pića prije i nakon uvođenja. U tu svrhu su se analizirali podaci iz više od 6.200 meksičkih kućanstava u 53 velika grada iznad 50.000 stanovnika.

Zaslađena pića

Tijekom 2014. Prosječni urbani Meksikanac kupio je 4,2 litre manje pića opterećenog trošarinom, nego što bi se očekivalo da nije uveden novi namet.

Kupnja neoporezivih pića skočila je 4%, uglavnom potaknuta kupnjom flaširane vode.

Porezi mogu biti dio javne zdravstvene strategije, ali se ne mogu se promatrati kao čarobni štapić u borbi protiv pretilosti, tvrdi Franco Sassi, viši zdravstveni ekonomist OECD-a, u uvodniku članka na tu temu, objavljenom u stručnom časopisu BMJ (British Medical Journal).

Preporučuje se uvođenje i drugih mjera, primjerice poboljšanja zdravstvenog odgoja oko izbora hrane, poticanja istraživanja i razvoja proizvodnje zdrave hrane te promjene u okruženju izbora namirnica.

Članak objavljen:

Prestanite jesti slatko

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu