Porezom na napitke s dodatkom šećera protiv pretilosti

dijetalna pića

Udruga britanskih liječnika, The British Medical Association (BMA), pokrenula je kampanju za borbu protiv pretilosti. U Velikoj Britaniji, kao posljedica nezdrave prehrane, preuranjeno umire 70.000 osoba godišnje. Njihovo liječenje ima veći utjecaj na troškove proračuna nacionalnog zdravstvenog sustava od liječenja posljedica alkohola, pušenja i nedostatka fizičkih aktivnosti.

Pretilost povisuje rizik za srčane bolesti, srčanog i moždanog udara, dijabetesa i nekih vrsta raka. Pretilost se obično povezuje i s problemima probave, žučnim kamencima, apnejom u snu, stresom, anksioznošću i depresijom.

BMA predlaže niz mjera za promociju zdrave prehrane kao glavnog načina borbe s pretilošću. Ove mjere sadrže:

  • Inicijativu za uvođenjem poreza od 20% na šećerom zaslađene napitke
  • Obavezu „semaforskog“ isticanja nutritivnih informacija na svim pakiranim proizvodima hrane i pića
  • Učinkovite i trajne kampanje na društvenim mrežama u svrhu poboljšanja prehrambenih stavova i znanja
  • Zabranu štetnih trans masti, smanjenje razine soli u jelu i pićima te uvođenje ciljeva za redukciju razine kalorija, masti, zasićenih masti i dodanog šećera
  • Prepoznavanje medicinske, psihološke i društvene složenosti pretilosti za odrasle i djecu
  • Obrazovanje o pretilosti i prehrani mora biti bitan sastojak studija zdravstva

Najviše pozornosti je pobudila mjera uvođenja 20-postotnog poreza na napitke zaslađene šećerom. Cilj je da takva pića poskupe, a prikupljenim sredstvima mogla bi se subvencionirati zdravija hrana.

Barunica Hollins, predsjednica BMA-ovog odbora za znanost, navodi iskustva drugih zemalja koje već ubiru taksena nezdravu hranu i pića. To je najjači dokaz efikasnosti oporezivanja šećerom zaslađenih napitaka. Uvođenjem poreza od 20% smanjio bi se broj pretilih osoba u Velikoj Britaniji za oko 180.000.

Članak objavljen:

Prestanite jesti slatko

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu