Superhrana – stvarnost ili marketinški trik?

superfood

Superhrana je bogata hranjivim tvarima, koje imaju blagodat učinak na organizam. Borovnice, losos, kelj i grahorice samo su neke od namirnica koje nose titulu superhrane.

Tko određuje koja je hrana ‘super’?

American Heart Association tvrdi kako stvarnog kriterija za određivanje superhrane nema.

EU je zabranila korištenje natpisa ‘Superhrana’ na pakiranjima hrane, osim ako nemaju potporu znanstvenog dokaza.

Nutricionistica Despina Hyde sa sveučilišta University’s Langone Medical Center u New Yorku tvrdi kako je superhrana samo marketinški naziv za hranu koja donosi blagodati organizmu. Stručnjakinja tvrdi kako je konzumiranje namirnica koje su bogate hranjivim tvarima, kao što je superhrana, dobra ideja. Međutim, dodaje da je ‘recept’ za zdravlje raznovrsna i uravnotežena prehrana, koja uključuje veći spektar hrane u pravilnim količinama. Dakle, ne vrši restrikciju samo na tzv. superhranu, ali potvrđuje njezinu dobronamjernost na organizam.

uravnotezena-prehrana

Valja napomenuti kako je idealna prehrana utemeljena na biljnoj hrani, s velikim spektrom konzumiranja voća, povrća i cjelovitih žitarica. Superhrana može biti dobar temelj za takvu prehranu, ali to ne isključuje postojanje i drugih namirnica. Hrana koja nema prefiks ‘super’ može biti jednako bogata hranjivim tvarima, koje osiguravaju povlastice za organizam.

Trebam li jesti superhranu ili ne?

Alison Hornby, nutricionistica u British Dietetic Association (BDA) tvrdi kako ne smijemo očekivati da će superhrana ili bilo koja druga zdrava hrana, kompenzirati našem zdravlju ako jedemo neuravnoteženo. Naglašava da se u utrci za zdravlje, ne trebamo koncentrirati na jednu grupu namirnica i nadati se da će učiniti čuda. Tvrdi kako se sve neprocesuirane namirnice iz većih skupina hrane, mogu smatrati superhranom. Svaka od njih je korisna za organizam ako je dio uravnotežene prehrane.

superfood-prehrana

British Dietetic Association (BDA) je provjerila istinitost zdravstvenih navoda o 10 popularnih supernamirnica. Kliknite na namjernice da biste provjerili dokaze:

Zdravi recepti za uravnoteženu prehranu:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu