Perga ili pčelinji kruh: čudesan proizvod koji jača imunitet, snižava krvni tlak i pomaže protiv helikobakterije

perga glavna

Perga, koju se još naziva i pčelinji kruh, fermentirana je pelud koju su pčele preradile i obogatile svojim enzimima i drugim visokovrijednim tvarima. Ovaj prirodni pčelinji proizvod sve se više spominje kao dodatak prehrani koji izuzetno doprinosi zdravlju.

Pčelari pergu često nazivaju pčelinji kruh, no njen sastav nema veze s kruhom, odnosno ugljikohidratima. Perga ili pčelinji kruh sadrži veliku količinu proteina pa bi bolji naziv bio pčelinje meso. Uz proteine, perga sadrži oko 200 mikroorganizama obogaćenih aminokiselinama, biljnim hormonima, ugljikohidratima, mineralima i vitaminima, a to ju čini najdragocjenijim pčelinjim proizvodom. Razlog zašto za pergu vjerojatno niste čuli je i taj što je pčele proizvode u malim količinama, a i pčelarima prilično je teško doći do nje.

Perga krupno

Zašto je perga jedinstvena?

Do perge se može doći isključivo skupljanjem iz košnice, što je vrlo zahtjevno. Također, pergu se ne može stvoriti ili natjerati pčele da je proizvode u većim količinama. Ne postoji ni umjetna perga – njen okus ne može se kopirati, a takva perga nikako ne bi mogla obuhvatiti preko 100 različitih vrsta gljivica koje prirodnu pergu čine toliko hranjivom i ljekovitom. Upravo zato perga se smatra “zlatom” pčelinjih proizvoda.

Kako pčele stvaraju pergu?

Samo pčele mogu stvoriti pergu. Pčele na svojim nožicama skupljaju pelud s cvjetova, a kada ga unose u košnicu prerađuju ga tvarima koje izlučuju njihove žlijezde. Pčelice tada smještaju pelud u ćelije saća čije su preostale dvije trećine popunjene medom. Med u saćama konzervira pelud uz pomoć ugljikohidrata koji stvaraju mliječnu kiselinu i štite je od kvarenja. Time perga postiže 10 puta veću hranjivu vrijednost od običnog peluda.

Perga pčela

Za što se perga koristi?

Perga je izvor velikog broja vitamina, minerala i ostalih korisnih i neophodnih tvari za organizam pa se preporučuje za ublažavanje simptoma mnogih bolesti.

Dokazano je kako perga pomaže:

 • kod problema s visokim krvnim tlakom,
 • pri ublažavanju bolesti živčanog i žljezdanog sustava,
 • kod anemije,
 • kod raznih poremećaja funkcija crijeva i jetre,
 • protiv želučane bakterije Helicobacter Pylori.

Prema istraživanju grupe turskih znanstvenika objavljenom u časopisu “Journal of Enzyme Inhibition and Medicinal Chemistry” pčelinji proizvodi poput meda, peluda i propolisa od davnina se koriste za liječenje raznih bolesti, a dokazano je kako propolis može ublažiti posljedice zaraze bakterijom Helicobacter Pylori koja može uzrokovati čireve na želucu te rak želuca.

Osim toga, perga se koristi i za liječenje:

 • upalnih procesa prostate,
 • impotencije,
 • kolitisa,
 • zatvora.

Ljudi je koriste i za:

 • poboljšanje rada srca,
 • kod pojave gastritisa i čireva,
 • ublažavanje alergija i prehlada,
 • akiviranje mišićnih pigmenata oka.

Izuzetno je dobra za djecu u fazama rasta i razvoja, ali i sportaše kod povećanih fizičkih napora jer smanjuje umor i jača imunološki sustav.

Neka istraživanja su pokazala kako omogućava i uspješno držanje raznih dijeta za mršavljenje bez opasnosti od negativnih posljedica na organizam.

Perga izbliza

Kako konzumirati pergu?

Okus perge je gorko-sladak, a može se koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim pčelinjim proizvodima kao što su med, propolis ili matična mliječ.

Budući da se perga topi u ustima, u kombinaciji s medom može poslužiti kao zdrava zamjena za bilo koji slatkiš.

Kako bi organizam najbolje usvojio sve njene super sastojke preporučuje se konzumirati pergu minimalno pola sata prije obroka.

Preporučene dnevne doze su:

 • za odraslog čovjeka: 2 grama (1 gram je cca 7 zrna),
 • za djecu od 2-4 godine: 0,5 grama,
 • za djecu od 4-12 godina: 1 gram.

Preporučene dnevne količine trebalo bi podijeliti u dvije doze, a u slučaju bolesti dnevni unos perge može se i udvostručiti.

Isto tako, preporučuje se da se voda ili bilo koja druga tekućina uzima tek sat vremena nakon konzumiranja perge kako se njeno djelovanje ne bi ublažilo.

Gdje kupiti pergu?

Pergu proizvodi Pčelarstvo Veber-Medel. Ova obiteljska tvrtka pčelarstvom se bavi od 1979. godine te su ponosni vlasnici više od 50 diploma zlatnog obilježja za kvalitetu meda.

Pergu i druge vrhunske pčelinje proizvode možete kupiti putem web shopa Pčelarstva Veber. Budući da perga nije stalno dostupna u web shopu Pčelarstva Veber, dostupnost možete provjeriti slanjem e-maila na pcelarstvo.medel@net.hr ili pozivom na brojeve telefona +385 91 410 4422, +385 98 494 128

perga zrnca

Mješavina Perga Plus +

Perga Plus + je fantastičan proizvod obogaćen biranim visokovrijednim sastojcima. Izabrane vrste meda pomiješane s pergom i cvjetnim prahom uz dodatak propolisa ovaj proizvod čine izvanrednim.

Med s pergom i cvjetnim prahom je izniman proizvod koji blagotvorno djeluje na sve procese u organizmu. Cvjetni prah i perga su najbolji prirodni lijek za probleme sa prostatom.

Perga med

Perga plus + je odlična za djecu u fazama rasta i razvoja, ali i sportaše kod povećanih fizičkih napora jer smanjuje umor i jača imunološki sustav. Propolis i perga ujedno su najdjelotvorniji prirodni lijekovi u borbi protiv helikobakterije.

Med Perga Plus + predstavlja kompleksnu mješavinu kada su u pitanju pčelinji proizvodi. Optimalan odnos peluda, propolisa i perge u kombinaciji s medom visoke kvalitete osigurava organizmu veliki broj hranjivih tvari koje su potrebne za pravilnu funkciju imunološkog sustava. Perga, nastala fermentacijom peluda i nektara, posebno je bogata vitaminima, mineralima, aminokiselinama, masnim i organskim kiselinama te doprinosi ukupnom zdravlju.

Med Perga plus+ se konzumira 2 puta dnevno po 1 čajnu žlicu. Isto se odnosi i na odrasle i na djecu.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   16

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Perga ili pčelinji kruh: čudesan proizvod koji jača imunitet, snižava krvni tlak i pomaže protiv helikobakterije

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje