Važnost niskokaloričnih zaslađivača u prehrani
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), 2008. godine više od pola milijarde odraslih diljem svijeta bilo je pretilo, dvostruko više nego 1980. godine. WHO upozorava da je pretilost povezana s povišenim krvnim tlakom, povišenim kolesterolom te povećanim rizikom od koronarnih bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa tipa II i određenih tipova karcinoma.
Jedan od načina postizanja i održavanja zdrave tjelesne težine je uporaba niskokaloričnih zaslađivača umjesto šećera.
Još je 2006. godine skupina znanstvenika u biltenu Britanske nutricionističke fondacije (British Nutrition Foundation) objavila rezultate dobivene u sklopu 16 pokusa, prema kojima konzumacija niskokaloričnog zaslađivača umjesto šećera dovodi do smanjenja unosa energije za 10 posto, što bi moglo rezultirati smanjenjem tjelesne težine za 0,2 kilograma tjedno u odrasle osobe prosječne težine 75 kilograma. Opravdano je smatrati kako bi jednaka stopa gubitka težine bila uočena i kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom te pretilih osoba.
Nedavna studija provedena u Nizozemskoj također je pokazala kako uporaba niskokaloričnih zaslađivača umjesto dodanog šećera u gaziranim bezalkoholnim napicima može smanjiti indeks tjelesne mase (BMI) kod mlađih i zdravih odraslih ljudi, no potrebni su dodatni dokazi kako bi se potvrdila ova povezanost, budući da je studija temeljena samo na pretpostavkama o konzumaciji šećera.
I International Sweeteners Association (ISA) skrenula je pozornost na sve veći broj stručnjaka koji podržavaju ideju o važnoj ulozi niskokaloričnih zaslađivača u životima aktivnih, zdravih ljudi. Prisutni su u više od 6.000 proizvoda diljem svijeta, a kad se koriste kao zamjena za šećer mogu značajno smanjiti energetsku gustoću hrane i pića.
Penny Hunking, stručnjakinja za nutricionizam, u sklopu svog govora na Međunarodnoj konvenciji o znanosti, obrazovanju i medicini u sportu (ICSEMIS), službenom znanstvenom skupu Olimpijskih igara u Londonu, istaknula je:
„Opće je priznata važnost redovite tjelesne aktivnosti i rekreacije u postizanju idealne tjelesne težine, no mantra jedite manje i vježbajte više zapravo je vrlo izazovna, s obzirom na to da vježbanje može i tjelesno i mentalno potaknuti apetit, pa čak i prejedanje.
Upravo bi zato tjelesno aktivni ljudi trebali biti svjesni kalorija i energijske gustoće hrane i pića koje konzumiraju, jer ukoliko unesu puno više (skrivenih) kalorija nego što ih potroše, svrha će tjelesne aktivnosti biti umanjena. Niskokalorični zaslađivači ne potiču apetit te su stoga dobra alternativa onim visokokaloričnima.
Hunkingino mišljenje nastavlja se na nedavnu izjavu objavljenu u časopisima American Heart Association (AHA) te American Diabetes Association (ADA) koja naglašava kako umjerena uporaba niskokaloričnih zaslađivača kao zamjene za šećere iz hrane i pića može pomoći ljudima postići i održavati zdravu tjelesnu težinu.
Biopsihologinja i profesorica Marion Hetherington, istaknula je, također u sklopu ICSEMIS-a, zanimljivu vezu između ekološki prihvatljivih rješenja i zdravih navika ljudi: „Zdrava hrana i piće mogu pomoći potrošačima u donošenju zdravijih odluka, kao što su češća tjelesna aktivnost i rekreacija.“
Upravo niskokalorični zaslađivači mogu biti važan dio zdravih odluka, osobito ukoliko se uzme u obzir da tjelesno aktivni ljudi imaju povećanu potrebu za tekućinom i raznim napicima.
Sportski znanstvenik profesor John Brewer u svojoj je prezentaciji istaknuo: „Svi, pa čak i vrhunski sportaši, moraju prije većih tjelesnih napora konzumirati povećanu količinu tekućine, a upravo će niskokalorični zaslađivači u napicima pomoći u tome da ta hidratacija organizma ima malo ili čak nula kalorija.“
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja