Trikovi za savršen obrok: Kako pripremiti probavni sustav za uskršnji “maraton” jela?
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Blagdanski stol pun delicija, više slijedova u jednom danu, bogati okusi kojima je teško odoljeti – zbog svega toga Uskrs je pravo gastronomsko slavlje! No, kako uživati u svakom zalogaju bez osjećaja težine i umora nakon obroka? Ključ je u pripremi probavnog sustava!
Zagrijavanje prije “maratona” jela
Kao što se sportaši zagrijavaju prije utrke, tako i vaš probavni sustav treba pripremu prije blagdanskih jela. Evo nekoliko trikova:
- lagani doručak – nemojte preskočiti prvi obrok u danu; lagani doručak s vlaknima i proteinima (poput grčkog jogurta s orašastim plodovima) može pomoći tijelu da se lakše nosi s kasnijim obilnim obrocima
- hidracija – ujutro popijte čašu tople vode s limunom kako biste potaknuli tijelo i pripremili ga za kasniju gozbu
- kretanje – kratka šetnja ili lagane vježbe mogu aktivirati organizam i probavni sustav.
Pametno kombiniranje hrane
Blagdanska jela često su bogata mastima, proteinima i ugljikohidratima, što može biti izazov za organizam. Kako izbjeći osjećaj težine? Evo nekoliko savjeta:
- započnite obrok salatom – svježe povrće bogato vlaknima pomoći će da se obrok lakše probavi
- umjerenost je ključ – iako je teško odoljeti svim specijalitetima, pokušajte poslušati tijelo i prepoznati trenutak sitosti
- ne miješajte previše različitih vrsta hrane – kombiniranje previše teške hrane može opteretiti organizam
- izbjegavajte gazirana pića tijekom obroka – gazirani napitci mogu uzrokovati nadutost i otežati osjećaj lakoće nakon jela
- ubacite fermentirane namirnice – kiseli kupus, kefir ili jogurt mogu podržati prirodne procese u tijelu i olakšati razgradnju hrane.

Enzimi – tajni saveznici našoj probavi tijekom blagdana
Probavni enzimi imaju ključnu ulogu u razgradnji hrane, a blagdanski obroci često zahtijevaju dodatnu pomoć. Enzymax je jedinstven proizvod za podršku probavi s inovativnom tehnologijom “kapsula unutar kapsule“, koja omogućuje dvostruko oslobađanje enzima – u želucu i crijevima.
Zašto je to važno?
Želudac i crijeva imaju različite pH vrijednosti i zahtijevaju različite enzime za učinkovitu razgradnju hrane. Enzymax sadrži osam različitih enzima mikrobiološkog porijekla koji djeluju u širokom rasponu pH vrijednosti i oslobađaju se u pravim trenucima, prilagođeni potrebama tijela.
Završni koraci za ugodan Uskrs
Evo još nekoliko savjeta:
- nemojte sjediti odmah nakon jela – kratka šetnja može pomoći da se osjećate lakše
- topli čaj može biti vaš saveznik – čajevi poput đumbira ili mente mogu pružiti dodatnu ugodu.
- pametno rasporedite obroke – umjesto prejedanja u jednom obroku, pokušajte rasporediti hranu tijekom dana
- duboko disanje i opuštanje – stres može utjecati na tijelo i osjećaj težine nakon jela; pokušajte duboko udahnuti nekoliko puta kako biste opustili organizam
- polako jedite i temeljito žvačite – brzo jedenje može opteretiti tijelo, dok sporije konzumiranje pomaže boljem iskorištavanju hranjivih tvari.
Uživajte u bogatim blagdanskim okusima bez nelagode. Uz prave trikove, Uskrs može biti praznik za nepce i tijelo!

Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Kako izbijeliti jaja za Uskrs? Evo dvije jednostavne metode
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja
- Moses, A. (2024). Dealing with indigestion & heartburn this Easter. Chemist4U.
- Šafranko, P. (2024). Kada UMJERENOST, koju slavimo 16. dan adventskog kalendara, spojimo s fermentiranom hranom, dobivamo recept za zdraviji prosinac koji zna nutricionistica Alma Bunić. Slow Living.
- Top tips for supporting your gut this Easter. (2023). Eternal being.