Bez umora i iscrpljenosti: Ovo su organski oblici magnezija koji će u trenu postati vaš glavni saveznik za vitalnost

Magnezij je jako važan za zdravlje

U potrazi za optimalnim zdravljem i vitalnošću bitno je obratiti pozornost na mikronutrijente koji su potrebni našem tijelu. Među njima, magnezij se ističe kao ključan element za energetski metabolizam, rad mišića i cjelokupno zdravlje.

U nastavku istražujemo potencijal organskih oblika magnezija, dobivenih iz biljaka i dodataka prehrani, za osnaživanje i pomlađivanje ljudskog tijela.

Magnezij je mineral koji igra ključnu ulogu u više od 300 biokemijskih reakcija u ljudskom tijelu
FOTO: Shutterstock

Važnost magnezija

Magnezij je mineral koji igra ključnu ulogu u više od 300 biokemijskih reakcija u ljudskom tijelu. Od kontrakcije mišića i funkcioniranja živaca do održavanja pravilnih otkucaja srca, magnezij je neophodan za naše fiziološke funkcije.

Nažalost, procjenjuje se da značajan dio svjetske populacije ima manjak ove vitalne hranjive tvari, što može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući umor i slabost mišića.

Evo nekoliko razloga zašto je magnezij važan za naše zdravlje:

 • funkcija mišića – magnezij je neophodan za pravilno funkcioniranje mišića; pomaže u regulaciji kontrakcija i opuštanja mišića; ovo je osobito važno za srčani mišić, koji se za pravilan rad oslanja na ravnotežu elektrolita, uključujući magnezij; to je posebno važno i za sportaše i one koji se redovito bave tjelesnom aktivnošću jer nedostatak magnezija može dovesti do grčeva u mišićima i slabosti; osiguravanjem odgovarajućeg unosa organskog magnezija, pojedinci mogu optimizirati svoje mišićne funkcije, što dovodi do poboljšane fizičke izvedbe
 • funkcija živčanog sustava – igra ulogu u prijenosu živčanih impulsa i pomaže u održavanju zdravog živčanog sustava; to je važno za kognitivnu funkciju, regulaciju raspoloženja i cjelokupno neurološko zdravlje
 • proizvodnja energije – magnezij je kofaktor za enzime uključene u procese proizvodnje energije u tijelu, uključujući sintezu ATP (adenozin trifosfata); to znači da je ključan za pretvaranje hrane u energiju
 • zdravlje kostiju – uz kalcij, magnezij je ključan za održavanje zdrave strukture i gustoće kostiju; pomaže u regulaciji razine kalcija u tijelu, što je važno za mineralizaciju kostiju
 • zdravlje srca – pomaže u regulaciji srčanog ritma i krvnog tlaka; odgovarajuće razine magnezija mogu pridonijeti nižem riziku od kardiovaskularnih bolesti
 • regulacija šećera u krvi – magnezij igra ulogu u metabolizmu inzulina i regulaciji glukoze; pomaže inzulinu u prijenosu glukoze u stanice, gdje se može koristiti za energiju
 • sinteza DNK i RNK – uključena je u sintezu nukleinskih kiselina, koje su građevni blokovi DNK i RNK; to je bitno za rast, popravak i replikaciju stanica
 • sinteza proteina – magnezij je potreban za sintezu proteina, koji su ključni za strukturu, funkciju i regulaciju tijela
 • regulacija ostalih minerala – magnezij pomaže regulirati razine drugih važnih minerala poput kalcija, kalija i natrija u tijelu.
Organski oblici magnezija
FOTO: Shutterstock

Organski oblici magnezija

Priroda nudi niz organskih izvora bogatih magnezijem. Zeleno lisnato povrće poput špinata, kelja i blitve izvrsni su prirodni izvori. Ove namirnice ne samo da osiguravaju magnezij, već su također prepune drugih bitnih hranjivih tvari, što ih čini kamenom temeljcem uravnotežene prehrane.

Osim toga, sjemenke i orašasti plodovi poput badema, indijskih oraščića i sjemenki bundeve odličan su izvor magnezija. Njihovo uključivanje u dnevne obroke može značajno doprinijeti zadovoljavanju vaših potreba za magnezijem.

Biljke poput bosiljka, korijandera i kopra također sadrže magnezij i mogu se obilno koristiti u kuhanju. Konzumacija različitih organskih izvora osigurava holistički pristup unosu magnezija.

Ostale namirnice koje sadrže magnezij su:

 • sjemenke suncokreta
 • sezam
 • crni grah
 • avokado
 • tofu
 • kvinoja
 • kruh od cjelovitog pšeničnog zrna
 • smeđa riža
 • banane
 • smokve
 • tamna čokolada
 • losos
 • skuša.
Dietpharmov Magnezij Citrat 375
FOTO: Nova Studio

Dodaci prehrani

U slučajevima kada je zahtjeve za magnezijem teško zadovoljiti samo prehranom, dodaci prehrani nude praktično i učinkovito rješenje. Organski dodaci magnezija dostupni su u različitim oblicima, uključujući magnezijev citrat i magnezijev malat.

Primjerice, Dietpharmov Magnezij Citrat 375 spoj je magnezija u kombinaciji s limunskom kiselinom, poznat po visokoj bioraspoloživosti i učinkovitoj apsorpciji u tijelu. Magnezij citrat obično koriste osobe koje osjećaju umor, iscrpljenost i nedostatak energije, a upravo zbog poticanja proizvodnje energije i prijenosa živčanih impulsa do mišića preporučuje se fizički aktivnim osobama.

Drugi oblik, kao što je Dietpharmov Magnezij Malat 400, kombinacija je magnezija i jabučne kiseline, prirodnog spoja koji se nalazi u mnogo voćaka. Jabučna kiselina igra ključnu ulogu u Krebsovom ciklusu, nizu kemijskih reakcija unutar stanica koje stvaraju energiju. Uključivanjem jabučne kiseline, magnezijev malat može poboljšati ovaj proces, što ga čini odličnim izborom za one koji žele riješiti stanja povezanih s umorom ili slabošću mišića. Također, magnezijev malat smatra se blagim za probavni sustav, što ga čini pogodnim za one s osjetljivim želucem.

Dietpharmov Magnezij Malat 400
FOTO: Nova Studio

Usto, Dietpharmov dodatak prehrani sadrži i vitamine D3 i B6, koji također pridonose funkciji živčanog sustava i stvaranju energije u tijelu te apsorpciji magnezija u organizam. Preporučena doza ovog dodatka prehrani je jedna vrećica na dan za odrasle i djecu stariju od 14 godina.

Organski dodaci magnezija potječu iz prirodnih izvora, osiguravajući oblik koji blisko oponaša ono što tijelo prepoznaje i učinkovito koristi. Ta je bioraspoloživost ključna za iskorištavanje svih prednosti suplementacije magnezijem.

Uključivanje organskih oblika magnezija u naš svakodnevni život može imati dubok utjecaj na našu vitalnost i zdravlje. Od biljnih izvora do dodataka prehrani, mogućnosti su raznolike i dostupne. Razumijevanjem znanosti koja stoji iza uloge magnezija u energetskom metabolizmu i funkciji mišića, možemo iskoristiti njegov potencijal za borbu protiv umora i iscrpljenosti, osiguravajući život ispunjen vitalnošću i snagom.

Zapamtite, ključ leži u ravnoteži i dosljednosti, budući da prirodni lijekovi najbolje djeluju kada su integrirani u holistički pristup zdravlju.

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Dietpharm po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:
 1. Ajmera, R. (2023). What Is Magnesium Malate, and Does It Have Benefits? Healthline.
 2. Ajmera, R. (2023). 12 Evidence-Based Health Benefits of Magnesium. Healthline
 3. Bonvissuto, D. (2022). Magnesium and Your Health. WebMD.
 4. Health Benefits of Magnesium Citrate. (2022). WebMD.
 5. Al Alawi A. M. i sur. (2018). Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions. International Journal of Endocrinology, 2018: 9041694.

Saznajte kako ublažiti proljetni umor i iscrpljenost

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu