Alkalna ravnoteža i pH vrijednost

alkalna ravnoteza

Mnogi liječnici i nutricionisti smatraju da kiselo okruženje u tkivima nakon dugotrajnog unošenja nezdravih namirnica oslabljuje sve tjelesne stanice te izaziva mnoge bolesti, uključujući i rak.

Pretjerana kiselost prisiljava tijelo da posuđuje minerale (kalcij, natrij, kalij, magnezij…) iz vitalnih organa i kostiju, a kako bi smanjilo i neutraliziralo kiselost te je otklonilo iz tijela. Po okusu tvari znamo da one mogu biti kisele (kao limun ili lužnate (poput sapuna). Ako je pH vrijednost neke tvari manja od 7 tada smatramo tu tvar kiselom, a ako je veća od 7 tada je ona lužnata. pH vode je točno 7 i ona se smatra neutralnom. PH vrijednost se mjeri na skali od 0 – 14.

Naše je tijelo blago alkalno, tj. lužnato, i takva je pH vrijednost optimalna za održavanje zdravlja i pravilno funkcioniranje organizma. Stanje neravnoteže može imati za posljedicu brojne zdravstvene probleme, kako tjelesne tako i psihičke.

Voda je najprisutniji sastojak ljudskog tijela, ona sačinjava 70 % organizma, pa nije ni čudno da je pH-ravnoteža organizma uspostavljena kada se pH-vrijednost kreće u rasponu od 6-7,5. Važno je znati da ovdje nije riječ o želučanoj kiselini i pH vrijednosti želuca, već o pH vrijednosti tjelesnih tekućina i tkiva.

Najčešći uzrok stanja u organizmu kada prevladava kiselost nad lužnatošću danas je nepravilna prehrana.

Sve više ljudi prelazi na takozvani zapadnjački tip prehrane koja uključuje velike količine mesa, jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda, zatim namirnice bogate bijelim brašnom i šećerom, velike količine gaziranih pića, a male količine svježeg povrća. Trebalo bi se vratiti prehrambenim navikama naših predaka i povećati unos pobvrća, voća, neobrađenog mesa, cjelovitih žitraica i sl.

Narušavanju pH-ravnoteže organizma uveliko pridonose i neki, u svakodnevnom životu sve prisutniji umjetni zaslađivači i konzervansi.

Općenito je pravilo prilikom priprema obroka: 25-30% kiselih namirnica i 70-75% lužnatih (ukoliko neke namirnice ometaju probavu ili izazivaju alergiju, slobodno se mogu isključiti).

Također pokušati na sve moguće načine da se smanji stres u organizmu. pH je osnova za djelovanje na organizam, kada se uspostavi optimalan ph stvorila se je baza za oporavak svih ostalih oboljenja i oštećenja u organizmu.

Posljedice koje može izazvati prevelika kiselosti (acidoza):

 • oštećenja srca i krvnih žila, uključujući sužavanje krvnih žila i smanjenje kisika
 • povećanje tjelesne težine
 • debljanje i dijabetes
 • probleme s mjehurom i bubrezima
 • slabljenje imunološkog sustava
 • nakupljanje otrova
 • prerano starenje
 • osteoporozu
 • upalu zglobova i mišića
 • kronični umor

Valja samo promijeniti loše navike u prehrani i životne navike!

Testirajte svoj PH

Sami kod kuće možete napraviti jednostavan test kako biste utvrdili da li je pH vrijednost vašeg organizma uravnotežena. Prilikom određivanja stanja organizma testiraju se urin i slina.

Optimalan jutarnji pH faktor za urin i slinu iznosi 7,0. Sve ispod toga se smatra kiselošću metabolizma.

Ukoliko je urinarni pH faktor ispod 6,4 tada tijelo ne može asimilirati vitamine, minerale i ostale hranljive tvari.

Koristeći pH papiriće, provjerite pH Vaše mokraće i sline. Ukoliko se pH vrijednost mokraće ujutro kreće u rasponu od 6,0-6,5, a uvečer od 6,5-7,0 vaše tijelo funkcionira unutar zdravog nivoa. Ukoliko se pH Vaše sline tokom čitavog dana zadržava u vrijednostima između 6,5-7,5 vaše tijelo također funkcionira unutar zdravog nivoa. Najbolje vrijeme za testiranje pH vrijednosti je sat prije i dva sata poslije obroka, dva puta tjedno.

pH urina pokazuje koliko dobro Vaš organizam asimilira minerale, posebno kalcij, magnezij, kalij i natrij (oni su kiselinski puferi jer ih tijelo koristi u kontroli nivoa kiseline).

pH sline pokazatelj je aktivnosti probavnih enzima, pogotovo aktivnosti jetre i želuca.

Odavno je potvrđeno da je konzumiranje optimalne količine svježeg povrća i voća ključ dobrog zdravlja i dugog života. Međutim možete se hraniti zdravo i uravnoteženo, baviti tjelovježbom, ispijati nekoliko čaša vode dnevno, ali ako vam je narušena ova ravnoteža, nećete biti zadovoljni!

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.15 / 5   20

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ph urina, ph vrijednost, alkalna prehrana, ph mokrace, ph vrednost urina, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Alkalna ravnoteža i pH vrijednost

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.